Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Regenboogstraat

 


De Reguliersdwarsstraat is al sinds 1980 de bekendste en meest trendy homo-uitgaansstraat van Nederland. Hier lees je hoe de straat zich in die 40 jaar tot een ware regenboogstraat ontwikkeld heeft!
bijgewerkt: 03-06-2024


Openheid

Het open en internationale karakter van de Reguliersdwarsstraat begon met lunchroom Downtown die in 1970 zijn deuren opende. Andere homozaken hadden destijds nog geblindeerde ramen en een portier bij de deur.

Die geslotenheid was ook nog het geval bij de Mac Donald, dat in 1963 het allereerste homocafé in de Reguliersdwarsstraat was, en bij De Viking (1976-1987), de eerste homodiscotheek in de straat.Doorkijkje langs April en Downtown (1983)
(foto: David Jarrett)


De gloriejaren

De grote doorbrak kwam in 1980, toen Frans Monsma en Guus Silverentand vanuit Downtown spraakmakende feesten gingen organiseren die de Reguliers tot de hipste uitgaansstraat van de stad maakten. Vervolgens openden zij de April (1981-2010), dat het beroemdste gaycafé van Amsterdam werd.

De populairste zaak van de jaren '90 was danscafé Havana (1989-2002), waar homo's en hetero's, autochtonen en allochtonen, Amsterdammers en toeristen ongedwongen samenkwamen in een sfeer waar menigeen nog altijd met weemoed aan terugdenkt.


Hollywood-party beginnend bij de Havana en eindigend in de iT (1994)
Video: Michael Littaur

Hollywood-party bij de Havana, met Manfred Langer van de iT
(fotograaf onbekend)


De Kooistrazaken

De April en de Havana werden uiteindelijk overgenomen door de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die er in 1988 discotheek Exit en het Exit Café aan toevoegde en in 1999 café-pub Soho opende. In 2007 kocht hij ook nog de vijf jaar eerder geopende hippe cocktailbar ARC.

Onder Kooistra werd het lange tijd populaire fenomeen van het Happy Hour geïntroduceerd en werden steeds grotere straatfeesten georganiseerd, met als absoluut hoogtepunt het optreden van Kylie Minogue tijdens de Gay Pride in het jaar 2000:


Optreden van Kylie Minogue tijdens de Gay Pride (2000)
(video: MVS Gaystation)


Straatfeesten

De Amsterdamse Pride, met zijn befaamde botenparade over de grachten, was in 1996 opgezet vanuit de Havana - niet zoals in veel andere steden als protest of demonstratie, maar om de vrijheid en de diversiteit van de stad te vieren.

Het straatfeest waarmee de Pride in de Reguliersdwarsstraat gevierd wordt is nog altijd een van de absolute hoogtepunten van het jaar. Dat geldt ook voor het straatfeest tijdens Koningsdag - de opvolger van Koninginnedag die al sinds de jaren tachtig uitbundig gevierd werd:Straatfeest tijdens Koninginnedag (2009)


Huidige zaken

In 2010 kreeg de Reguliers een grote klap toen het horeca-imperium van Sjoerd Kooistra instortte en alle bekende homozaken dicht moesten. Inmiddels is de straat er weer helemaal bovenop gekomen en is er zelfs nog meer homohoreca dan vóór die tijd.

Zo is er naast de klassieke café-club Soho, het tot diep in de nacht bezochte Exit Café, de hippe openminded club NYX en de populaire Taboo Bar met de bijbehorende Taboo Kantine.

De bruisende Bar BLEND breidde in 2021 uit met BLEND XL. De allernieuwste uitgaansgelegenheid is het lesbische café B'Femme, dat in april 2023 opende.

In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, vlakbij het Rembrandtplein, bevindt zich tenslotte de Caribische gay bar Reality.De Reguliersdwarsstraat bij nacht (2018)


Gay Village

Naast de uitgaansgelegenheden zijn er in de Reguliers ook enkele homovriendelijke coffeeshops, een aantal gay lifestyle winkels en kappers, alsmede een reeks van restaurants waar homo's van oudsher graag komen eten.

Met dit brede all-round aanbod kan de Reguliersdwarsstraat met recht de Gay Village van Amsterdam genoemd worden, vergelijkbaar met de homobuurten van grote steden elders in de wereld, zoals San Francisco, Montréal, Manchester en Berlijn.

Ook de beslotenheid van de bebouwing geeft het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat een dorps karakter. Dit wordt nog versterkt doordat de straat grotendeels voetgangersgebied is en door het vele groen dat sinds 2016 werd aangebracht.Veel groen in de Reguliersdwarsstraat (2018)


Regenboogstraat

Had eerst alleen de homohoreca regenboogvlaggen uithangen, in juni 2020 kwamen bij alle bars, restaurants en winkels in het westelijke deel van de straat twee regenboogvlaggen te hangen om daarmee de openheid en diversiteit van de hele straat te tonen.

Een maand later kreeg de Reguliersdwarsstraat bovendien zijn eigen regenboogpad om de voorheen nogal donkere doorgang onder het Carlton Hotel op te fleuren. Het is geen zebrapad, maar heeft een meer artistieke vorm met golvende banen in regenboogkleuren:Het regenboogpad in de Reguliersdwarsstraat (2020)Vlagvertoon

Naast de regenboogvlaggen kwamen op een gegeven moment Amsterdamse vlaggen te hangen. Deze werden in mei 2022 vervangen door die van de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival, dat toen groots gevierd werd met het driedaagse straatfeest Reguliers Celebrates.

Ondertussen waren in de zomer van 2020 de klassieke regenboogvlaggen bij de homozaken vervangen door de meer inclusieve Progress Pride-vlag, die in het voorjaar van 2023 overal plaatsmaakte voor de Pridevlag waarin ook het symbool van de interseksebeweging is opgenomen.

In augustus van dat jaar kwamen daar bovendien 12 grote glossy harten bij, die onder het motto Spread the Love nog eens extra benadrukken dat de Reguliers een veilige omgeving is voor alle leden van de regenboogfamilie:De Reguliersdwarsstraat in augustus 2023Links

- AT5: Van wie is de Reguliers? "Onder de regenboog is plek voor iedereen"
- AT5: Straten van Amsterdam: Reguliersdwarsstraat
- Historypin: Reguliersdwarsstraat Memorabilia
Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.