English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Café-Pub SOHO

 

Reguliersdwarsstraat nr. 36
1017 BM Amsterdam
(sinds 1999)De Soho is één van de grootste gaycafés van Amsterdam, met niet alleen een zeer fraai interieur, maar ook een interessant verleden.

Voorgeschiedenis     Richter

Naam & Logo     Interieur     Mensen

Entertainment     Homepage

Links     Actuele info


bijgewerkt: 24-01-2017Voorgeschiedenis

Het pand waarin nu de Soho is gevestigd, is oorspronkelijk gebouwd ten behoeve van het erachter gelegen huis aan de Herengracht 487. Op dat nummer en op het naastgelegen nummer 489 werden in 1660 door de koopman Pieter Fockenbergh sr. twee smalle huizen gebouwd, bedoeld als belegging.

Toen zal ook een eerste koetshuis aan de Reguliersdwarsstraat zijn gebouwd. Op grond van de toenmalige bouwverordering mocht dat echter niet zo hoog zijn als het huidige pand op deze plek.

Het huis aan de Herengracht nr. 487 kwam in 1722 in bezit van de walvisreder François Straalman, die het van een nieuwe gevel voorzag, voorzien van zijn familiewapen. Waarschijnlijk is toen ook het huidige pand aan de Reguliersdwarsstraat gebouwd.

Gezien de indeling zal de begane grond bedoeld zijn geweest als koetshuis en paardenstalling, de eerste verdieping als woning voor personeel en de tweede verdieping als opslagruimte voor (handels)goederen.
De nummers 40, 38 en 36 in 1956
met geheel rechts de huidige Soho
(foto: Stadsarchief Amsterdam)


Wat er na de 18e eeuw precies in dit pand heeft gezeten, is vooralsnog niet duidelijk. Gezien de bestemmingen die de omliggende panden in de loop der tijd hebben gehad, zal ook het pand van de huidige Soho gebruikt zijn door zelfstandige ondernemers zoals transporteurs, handelaren, garagehouders en dergelijke.

Als groot en goedbewaard koetshuis heeft het pand van de Soho de status van rijksmonument.

> vervolg: RichterReguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.