Westelijk deel - Even nummers < Gebouwen @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Westelijk deel - Even nummers

 


Hieronder worden alle afzonderlijke gebouwen met de even huisnummers in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat besproken.

Het betreft de nummers 2 t/m 66 in het gedeelte tussen Koningsplein en Vijzelstraat:



De panden met even nummers in het
westelijke deel van de straat




Nr. 2

Ingang van de verdiepingen boven de winkel in het pand op de hoek van Koningsplein en Reguliersdwarsstraat. Dit fraaie gebouw van de voormalige Levensverzekeringsbank is blijkens de jaartallen op de gevel gebouwd in 1863 en verbouwd of gerestaureerd in 1914.



Nr. 4

In de jaren '60 zat hier een sigarenzaak die tevens souveniers verkocht. In 1978 schreef de destijds bekende graffiti-kunstenaar Ivar Vics, alias Dr. Rat, in de alternatieve Koecrant het volgende over dit pandje:

In Amsterdam is een nieuwe punkshop geopend: BOY. BOY is een soort filiaal van de gelijknamige punkwinkel in Londen (Kingsroad 153) en is in Amsterdam gevestigd in de Reguliersdwarsstraat 4D. De shop is een vroegere luxe kapperszaak geweest, BOY G, maar heeft een duchtige gedaantewisseling ondergaan. Evenals de eigenaar (een oude flikker: Boy Groenteman) die op de punktoer is gegaan. Aan de voorkant van het pand is Herashekwerk met prikkeldraad aangebracht. De winkeldeur is dichtgespijkerd, luide punkmuziek en aanwezige punkerz maken het helemaal compleet.*

Niet lang daarna maakte Boy Groenteman er kennelijk toch weer een kapperszaak onder de naam Boy van, die hier tot begin jaren '90 gevestigd bleef. Het was een trendy en populaire kapper met een voor die tijd zeer modern ingerichte zaak met spierwit betegelde muren.



Advertentie van Boy (1984)
(uit de Reguliersdwarskrant)



Boy knipte o.a. ook modellen die in het tijdschrift Viva te zien waren. Mede daardoor kon hij het zich veroorloven om zijn klanten zó te knippen zoals hij dat zelf wilde. Mensen die zich hier wilden laten knippen, kwamen vaak wachten in coffeeshop Downtown of kwamen daar na afloop uithuilen, wanneer het kapsel niet was geworden wat ze ervan verwacht hadden.

Sinds 1995 zat hier kapper Hotheads, die per 1 januari 2015 verhuisde naar de Herengracht 403. In februari opende hier vervolgens een sandwichbar van CoffeeConcepts die in 2020 tijdens de coronapandemie werd omgevormd tot C'est la Switi voor Surinaams afhaaleten, maar die in september 2021 al weer stopte.

Eind oktober kwam op deze locatie de broodjeszaak Broodje Fier die echter per 12 mei 2022 al weer opgevolgd werd door een filiaal van de pizzaketen Sugo.



HotHeads en The Other Side (2012)


Nr. 6

In de jaren '60 zat hier een Kunst & Antiekzaakje. Al begin jaren '80 zat hier een coffeeshop die in juli 1982 via advertenties in diverse kranten te koop werd aangeboden.

Sinds eind 1982 of begin 1983 was hier coffeeshop Rondo gevestigd, dat in een artikel in de Haagse Post als een ontmoetingsplaats van musici genoemd werd. Deze zaak werd nog vermeld in 1985.



Advertentie van coffeeshop Rondo, december 1985


Volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel werd hier op 31 mei 1990 coffeeshop The Otherside gevestigd.



Nr. 8

Medio jaren '50 was op dit nummer een fietsenstalling. In 1979 wordt hier coffeeshop 't Galerijtje vermeld.

Eind jaren '90 was hier het Argentijnse restaurant El Rancho Argentino gevestigd. Later kwam hier het grillrestaurant Ocho, dat in november 2012 werd omgedoopt tot La Vaca. In maart 2018 werd de zaak opgevolgd door Bariloche, een restaurant voor steaks & burgers.



Nr. 10

Dit pand is gebouwd in 1912 en zoals het drukkersgereedschap in de gevelstenen laat zien was hier Stoomdrukkerij Lindenbaum gevestigd. De bedrijfsruimte aan de Reguliersdwarsstraat vormde één geheel met het achterliggende pand aan de Herengracht 457 waar zich het kantoor van de drukkerij bevond. De eerste steen vermeldt:*

De eerste steen gelegd
door
Erwin Lindenbaum
oud 11 jaar
25 september 1912

De vader van Erwin, Max Lindenbaum (1871-1944), had al sinds 1896 een boek- en steendrukkerij en was tevens hoofdredacteur van het Drukkersweekblad in Nederland. De concurrerende drukkerij Cohen had op een gegeven moment een bediende van Lindenbaum omgekocht om informatie te krijgen over offertes e.d. Lindenbaum ontdekte deze bedrijfsspionage en eiste via de rechter een schadevergoeding. Deze zaak sleepte zich voort totaan de Hoge Raad, die op 19 januari 1919 uitspraak deed in wat bekendstaat als het arrest Lindenbaum/Cohen.*

Door de crisis van 1929 ging het bergafwaarts met drukkerij Lindenbaum en in 1935 werd het faillissement uitgesproken. Samen met dhr. S.S. Korthuis kon de zaak een doorstart maken onder de naam Drukkerij M. Lindenbaum & Co. N.V. Tijdens de oorlog kwam het bedrijf onder leiding van K.A. Weeda. Max en Erwin Lindenbaum en hun vrouwen werden in 1944 in een Duits concentratiekamp om het leven gebracht. Drukkerij Lindenbaum is tegenwoordig gevestigd aan de Admiraal de Ruyterweg 545.*

Het is vooralsnog niet bekend hoe het pand aan de Reguliersdwarsstraat nadien gebruikt is. In juli 2015 werd de vroegere garageruimte omgevormd tot een fietsenverhuur, voornamelijk gericht op toeristen, maar dit was niet van lange duur.



Reguliersdwarsstraat nr. 10 in gebruik als fietsenverhuur, juli 2015




Gouden Bocht-complex

De oorspronkelijke panden met de nummers 12 t/m 20 van de Reguliersdwarsstraat zijn in 1959 gesloopt, tesamen met achterliggende nummers 459 t/m 469 van de Herengracht.

In 1961 kwam er vervolgens een grootschalige nieuwbouw voor in de plaats, die het hart vormt van het huidige zogeheten Gouden Bocht-complex. In deze nieuwbouw bevinden zich de centrale receptie, alsmede een ondergrondse parkeergarage voor 37 auto's, een eigen fitnessruimte, kantoorruimtes aan de Herengracht en horecaruimtes aan de Reguliersdwarsstraat.

Naast deze nieuwbouw omvat het Gouden Bocht-complex ook de oorspronkelijke huizen met de nummers 471 t/m 483 aan de Herengracht en de nummers 26 t/m 40 (behalve nr. 36) aan de Reguliersdwarsstraat. De panden aan de Herengracht zijn allemaal herkenbaar aan een koperen plaatje met het logo van het Gouden Bocht-complex naast de deur.

In 2019 werd het Gouden Bocht-complex voor een bedrag van ongeveer 126 miljoen euro aangekocht door de Amerikaanse vastgoedonderneming Nuveen Real Estate.



De gebouwen die eigendom zijn van het Gouden Bocht Complex



Nr. 12

Oorspronkelijk stond hier de in 1726 gebouwde stal van het in hetzelfde jaar voor koopman Thomas Slicher gebouwde huis aan de Herengracht nummer 465. Dit herenhuis werd later door middel van een gang met trappenhuis met de toen al voormalige stal verbonden. In 1959 zijn deze gebouwen, samen met de belendende panden, gesloopt, waarna hier in 1961 een geheel nieuw gebouwencomplex verrees.

Op nummer 12 opende horeca-ondernemer Ben Markx op 21 mei 1989 het saloncafé Markx, waarbij men bij binnenkomst eerst een brede trap op moest, waarna men in een salongedeelte kwam met een bar, een vleugel en comfortabele fauteuils.

Markx hield het niet lang vol, want in 1993 zat op deze locatie het nachtclubcafé Naar Boven, waar veel live-muziek werd gespeeld en op maandag jam-sessies waren. De zaak werd bezocht door artiesten als Loïs Lane, Candy Dulfer en Mieke Stemerdink, die hier samen met Marjan Luif en travestiet Vera Springveer een tijdlang smartlappen zong, zoals het nummer Zeehondenbaby's van de Zangeres Zonder Naam, iets dat toen heel camp was. Op dinsdagavonden was ook Herman Brood aanwezig die dan een paar nummers speelde. Naar Boven was tevens de plek waar Trijntje Oosterhuis met de populaire band Total Touch begon.

In 1998 werd de relatief onbekende club overgenomen door Dennis Zijler en Mike Reeder, die er onder de naam Ministry een landelijk bekende Urban club van maakten. Wegens geluidsoverlast werd deze zaak in september 2007 op last van de gemeente gesloten, waarna de eigenaren besloten om Ministry niet meer in de oude vorm voort te zetten.

Er gingen nog wel geruchten dat hier mogelijk een nieuwe gay club zou komen, maar daar is het nooit van gekomen. Inmiddels is de voormalige club verbouwd tot kantoorruimte.



Nr. 14-16

Tot de sloop in 1959 zat hier Tapijtreiniging Perez, mogelijk horend bij de tapijthandel Perez, die medio jaren '30 om de hoek aan de Singel zat. In de nieuwbouw zat rond 1995 tot ergens eind jaren '90 Sandy's Disco:



Bord boven de ingang van Sandy's Disco zoals te
zien op een video van Koninginnedag 1995


Tegenwoordig is hier op nummer 16 de in- en uitrit van de parkeergarage voor de kantoren van het Gouden Bocht Complex, die tot 2015 onder de naam Koningsplein Parking Service buiten kantoortijden ook voor het winkelend en uitgaand publiek beschikbaar was:






Nr. 18

Direct naast de ingang van de parkeergarage van het Gouden Bocht-complex bevindt zich op nummer 18 een kleine glazen etalage/uitstalruimte. Begin jaren '90 werd deze ruimte, samen met de etalage boven de garage-ingang, door het toendertijd tegenoverliggende Danscafé Havana gebruikt om bijvoorbeeld kerstversieringen te vertonen:



Kerstversieringen tegenover de Havana
(foto: collectie Frans Monsma)


In oktober 2009 werd deze etalageruimte door kunstenaar Zeus Hoenderop, tevens de Nachtburgemeester van Tilburg, omgevormd tot de kleinste galerie van Amsterdam, en wellicht van heel Nederland. Hij organiseerde daar kleine exposities onder de naam ParKt, een samentrekking van "art" en "parkeren", dit laatste uiteraard verwijzend naar de naastgelegen parkeergarage. De eerste expositie in ParKt was werk van Guido Geelen:






Nr. 20

Op de nummers 18 en 20 stond vroeger een oud koetshuis, waarin medio jaren '50 op nummer 20 een winkeltje voor kousenreparatie zat. Ook dit pand is in 1959 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van het Gouden Bocht Complex. Op deze plek werd dat een gebouw dat nogal uit de toon valt door zijn hoogte en de mintgroene natuursteen waarmee de gevel bekleed is.

Oorspronkelijk was dit geheel in gebruik als kantoorgebouw met drie verdiepingen en een souterrain. In de jaren '70 en '80 was dit in gebruik bij banken en soortgelijke financiële instellingen. Eind jaren '80 is echter op het straatniveau van de Reguliersdwarsstraat een grote horecaruimte gerealiseerd, wat duidelijk te zien is aan de afwijkende kleur van de gevelbekleding:



De nieuwbouw van het Gouden Bocht Complex,
met het restaurant Teppanyaki Nippon


In augustus 1989 kwam hier het Japanse restaurant Teppanyaki Nippon, geopend door Dave Wong, die eerder het grote chinese restaurant Oriental Palace in Breukelen had opgezet, dat in juni 1988 failliet ging. Later werd Teppanyaki Nippon onderdeel van de NK Group, die is ontstaan vanuit het bekende chinese restaurant Nam Kee op de Zeedijk.

In 2014 werd Teppanyaki Nippon opgevolgd door een vestiging van het Japanse "all you can eat"-restaurant Genroku, dat begin 2021 zijn deuren moest sluiten als gevolg van de coronapandemie. Na een ingrijpende verbouwing opende hier eind oktober 2021 Koreaanse barbecuerestaurant Seoul Sista.



Nr. 26

Hier opende eind jaren '70 al een Indonesisch restaurant, mogelijk dezelfde zaak die hier onder de naam Sahid Jaya zat en die in 1994 door recensent Johannes van Dam met een 7,5 beoordeeld werd.* Per 1 april 2012 werd dit restaurant omgevormd tot het Japanse "all you can eat"-restaurant Genki Garden.



Nr. 28

Dit pand was het koetshuis van Herengracht nummer 475, genaamd het "Huis aan de Bocht" of "Huis de Neufville". Dit in 1731-'33 gebouwde stadspaleisje geldt als één van de mooiste huizen van Amsterdam. Het interieur is bijzonder mooi en ook de buitengevel is voorzien van fraaie versieringen in Lodewijk XIV-stijl.

Om vanuit dit mooie huis ook een mooi uitzicht te hebben, is de naar de tuin gerichte achtergevel van het koetshuis voorzien van een rijke versiering in diezelfde stijl. Medio jaren '50 zat hierin een kantoor van de Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen. Ook nadien zaten hier soortgelijke financiële instellingen en banken.

In 1985 opende in dit koetshuis het chique Franse restaurant Het Tuynhuys, geleid door Shen Loong Yen. Deze zaak had een tuin waar men kon dineren zoals eens de rijke dames en heren in de 18e eeuw:



De tuin en de fraaie siergevel van Het Tuynhuys
(foto: www.amsterdamincomingtravel.com)


Het Tuynhuys werd per 1 november 2010 gesloten, waarna het een compleet nieuw interieur kreeg naar ontwerp van de befaamde horeca-ondernemer Casper Reinders. Hij opende hier op 12 december van dat jaar een exclusieve restaurant-bar onder de naam Lion Noir.



Nr. 30

In de jaren '50 zat hier de werkplaats van De Ridder en Zn. In 1981 kwam hier het Zuidoostaziatisch restaurant Dynasty van dhr. Ho Kai Yen, die in 1976 al het exclusieve Chinese restaurant Manchurian, naast de Oesterbar aan het Leidseplein, had geopend. Eind 1986 kwam daar onder de naam Royal Dynasty nog een vestiging aan het Noordeinde in Den Haag bij.*

Ook Dynasty kwam al snel bekend te staan om zijn hoogwaardige keuken en serviceniveau en in 2009 verwierf de zaak de eerste plaats in de Chinese Restaurant Top-100 van Misset Horeca. Nog altijd trekt Dynasty ook menig bekende Nederlander.



Terras in de tuin van Dynasty, 1984
(foto: Reguliersdwarskrant - klik ter vergroting)



Nr. 32

Sinds 1929 bevond zich op nr. 32-34 de N.V. Hollandsche Zaadteelt en Zaadhandel J.B. Wijs, die na de oorlog lange tijd hun magazijn op nr. 37 hadden. In de jaren '50 zat op nr. 32 de houthandel J. van Leuven.

In januari 1984 zat hier al het chique en door homo's gerunde visspecialiteitenrestaurant Le Pêcheur, eveneens met een fraaie tuin. Dit restaurant werd per 1 januari 2013 gesloten.



Het vroegere visrestaurant Le Pêcheur
(foto via www.10best.com)


Na een noodzakelijk funderingsherstel werd hier op 1 september, door de eigenaar van Casa di David aan het Singel, het trendy Italiaanse restaurant Campo de'Fiori geopend. Deze zaak sloot onverwacht in januari 2018, waarna in april van dat jaar de tweede vestiging van Pasta Factory in dit pand opende.

Pasta Factory werd echter teveel als een toeristenzaak ervaren en ging na de eerste coronasluiting in het voorjaar van 2020 niet meer open. Op 9 november 2021 kwam hier de tweede vestiging van steakrestaurant Black and Blue, dat reeds een eerdere zaak aan de Leliegracht had.

Boven het restaurant bevindt zich sinds eind jaren '70 een studentenhuis, waar 6 studenten kunnen wonen die lid zijn van het al in 1879 opgerichte literaire dispuutgezelschap B.E.E.T.S.



Nr. 34

Ingang naar de woningen boven het restaurant.



Nr. 36

Dit pand is oorspronkelijk gebouwd ten behoeve van het erachter gelegen huis aan de Herengracht nr. 487. In 1660 werden op dat nummer en het naastgelegen nummer 489 door de koopman Pieter Fockenbergh sr. twee smalle huizen gebouwd, bedoeld als belegging. Het huis op nummer 487 kwam in 1722 in bezit van de walvisreder François Straalman, die het van een nieuwe gevel voorzag, voorzien van zijn familiewapen.

Waarschijnlijk is toen ook het huidige pand aan de Reguliersdwarsstraat gebouwd. Gezien de indeling zal de begane grond bedoeld zijn geweest als koetshuis en paardenstalling, de eerste verdieping als woning voor personeel en de tweede en derde verdieping als opslagruimte voor (handels)goederen.



De nummers 40, 38 en 36 in 1956
(foto: Stadsarchief Amsterdam)


In 1950 bevond zich aan de Reguliersdwarsstraat 36 het hoofdkantoor van Eichholtz N.V., een in 1888 opgerichte onderneming die uiteindelijk ruim 10 delicatessenwinkels in Amsterdam en een reeks andere steden omvatte. Tegenwoordig is daar alleen de oorspronkelijke winkel aan de Leidsestraat 48 nog van over.* Het hoofdkantoor was al in 1980 verhuisd naar Nieuw Vennep.*



Personeelsadvertentie van Eichholtz N.V.
(uit: Het Parool, 29 april 1950)


In januari 1982 werd hier de discotheek 36 op de Schaal van Richter, kortweg Richter, geopend. Onder leiding van Gert-Jan Dröge werd dit al gauw een spraakmakende place to be. Vanhieruit werd in de jaren 1983-1988 ook de eerste late night talk show op de Nederlandse televisie uitgezonden: Rechtstreeks Uit Richter, oftewel RUR.

Richter werd in 1996 gesloten en overgenomen door de horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra, die hier na een café en een complete verbouwing in 1999 het grote gaycafé Soho opende. Als gevolg van de ineenstorting van het horeca-imperium van Kooistra, werd de Soho op 28 september 2010 gesloten. Onder een nieuwe eigenaar werd de zaak grotendeels in dezelfde stijl op 3 maart 2011 weer heropend.



Nr. 38

In augustus 1978 opende hier Los Latinos dat zichzelf aanprees als "het éérste Zuid-Amerikaanse grill-restaurant" en dat tevens het naastgelegen pand op nummer 40 omvatte.

Twee jaar later werd de zaak gesplitst en opende op nr. 38 het Mexicaanse restaurant Rose's Cantina, dat eind jaren tachtig het naastgelegen nr. 40 er weer bijtrok en een van de bekendste en populairste Mexicaanse restaurants van Amsterdam werd.



Advertentie van Rose's Cantina uit 1984
(bron: Reguliersdwarskrant)


In 2006 werd op nr. 38 de Barcelonese hapjesbar Gala geopend, die eind 2008 door de restaurantgroep Dobson & Uzcudun werd omgevormd tot het tapasrestaurant Paso Doble II, naar de gelijknamige zaak die deze keten al in de Westerstraat had. Vermoedelijk als gevolg van de economische crisis hield deze zaak het niet veel langer dan een jaar vol.

Na meer dan een jaar leegstand opende Dobson & Uzcudun hier in september 2010 het argentijnse grillrestaurant Rancho, eveneens volgens een formule van gelijknamige zaken elders in de stad. Ook dit was geen succes en eind 2012 werd deze ruimte weer bij het geheel vernieuwde Rose's Cantina getrokken.

Later kon dit gedeelte op nummer 38 onder de naam The Wagon afgehuurd worden voor groepen, maar was kennelijk ook op die manier niet rendabel genoeg. Van oktober 2016 t/m september 2017 werd hier vanuit Rose's Cantina Burgers & Tacos geëxploiteerd.



Nr. 40

Dit pand staat op een perceel dat oorspronkelijk hoorde bij het huis aan de Herengracht nr. 491. Dit was met een prijs van 4609,- gulden ooit het duurste enkele perceel van de Gouden Bocht. Als één van de weinige had dit pand echter geen koetshuis aan de Reguliersdwarsstraat. Wel bevindt zich achter het huidige pand een rijkversierd 18e eeuws tuinhuis.

In de jaren '50 was aan de Reguliersdwarsstraat 40 Garage Centraal gevestigd en in augustus 1978 werd het pand in gebruik genomen door het naastgelegen restaurant Los Latinos op nummer 38. Een paar jaar later werden de panden weer gesplitst en opende hier in mei 1981 het toen überhippe café Oblomow.



Oblomow en Rose's Cantina, ca. 1985
(foto: ANEFO - klik ter vergroting)


Na de sluiting van Oblomow eind jaren tachtig werd het pand op nr. 40 bij het naastgelegen Mexicaanse restaurant Rose's Cantina gevoegd. Deze populaire zaak werd per 1 juli 2008 overgenomen door de restaurantketen Dobson & Uzcudun, die er eind 2012 door Casper Reinders een geheel nieuw, tropisch aandoend interieur in lieten zetten.

Het vernieuwde Rose's Cantina sloot echter al in september 2017, waarna de zaak werd overgenomen door de broers Thomas en Vincent Uzcudun die het interieur opnieuw volledig verbouwden en in november heropenden als Roses by SAL. Nieuwe eigenaren veranderden de naam naar Roses en de coronacrisis deed de zaak in oktober 2020 definitief de das om.

Onder een nieuwe uitbater en de nietszeggende naam ART40 was het restaurant in de zomer van 2021 heel kort weer open, maar wederom leidde de coronacrisis tot een langere tijd van sluiting, tot Roy en Mike Poppes uit de bekende horecafamilie van het Rembrandtplein er in augustus 2022 een geheel nieuw concept onder de naam Secret Garden openden.



Nr. 42

Dit pand met dwarskap is in 1766-1767 gebouwd als koetshuis voor het achterliggende huis aan de Herengracht 493. Dit was een dubbel huis dat in 1673 gebouwd was voor de zeepfabrikant, oliehandelaar en assuradeur Antonie Warin. In 1766 liet Anthony van Hemert, koopman op Engeland, de West en de Levant, de huidige natuurstenen gevel aanbrengen.

Om vanuit dit grachtenpand ook een mooi achteruitzicht te hebben, is de tuingevel van het koetshuis voorzien van een zogeheten schijngevel met grote (sier)vensters en een rijkversierde middentravee in Lodewijk XV-stijl:


De tuingevel van het pand nummer 42
De tuingevel van het pand nummer 42 (na 1943)
(foto: Stadsarchief Amsterdam)


In de jaren '80 van de 20e eeuw was in dit inmiddels voormalige koetshuis de chique Salon Bar L'Entrée gevestigd. In 1988 werd deze zaak overgenomen door gaycafé April, die er onder de naam April's Exit een homodiscotheek van maakte. Na de nodige interieurverbouwingen werd later de naam veranderd in Club Exit, die lange tijd de enige grotere homodisco van Amsterdam was.

Als gevolg van een conflict tussen eigenaar Sjoerd Kooistra en bierbrouwer Heineken werden de Exit en het Exit Cafe op 6 april 2010 gesloten. In 2011 kwam er een nieuwe eigenaar, die de zaak op 4 oktober 2012 heropende onder de nieuwe naam Club NYX.



De Regulier

De oorspronkelijke bebouwing op deze plek werd in 1943 verwoest door het neerstorten van een bommenwerper. Sindsdien bleef het terrein braak liggen en werd het gebruikt als parkeerplaats. Uiteindelijk werd hier pas in 2000, in opdracht van de Xantippe Holding BV, het huidige pand gebouwd dat de naam "De Regulier" kreeg.



De Regulier in 2007


Dit gebouw werd ontworpen door architectenbureau Rienks en Partners en omvat 10 ondergrondse parkeerplaatsen, een grote horecaruimte en 7 (of 9) luxe appartementen.

De prijs van een dergelijk appartement lag in 2009 tegen de 550.000,- euro, wat in 2018 gestegen was naar 795.000,- euro. Voor een parkeerplaats werd rond 2010 nog 110.000,- euro gevraagd, maar dit was in 2018 gedaald tot 89.000,- euro.

Het appartementsgebouw beschikt over een volledig geautomatiseerde parkeerkelder, waarbij de auto's door middel van een lift naar beneden zakken en dan volledig automatisch op hun plaats geschoven worden:


De parkeerkelder van De Regulier


Gebouw De Regulier omvat de volgende huisnummers:


Nr. 44

In 2002 openden Angelique Schippers, Rob de Jong & Company hier de grote restaurant/bar ARC, die jarenlang de meest trendy uitgaansplek van de Reguliersdwarsstraat was. Eind 2007 werd de ARC overgenomen door horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Als gevolg van de ineenstorting van diens imperium werd op 6 september 2010 ook de ARC gesloten.

Na overname kreeg de zaak een restyling en werd op 21 juli 2011 onder de naam EVE weer heropend. EVE werd echter al weer gesloten in augustus 2012, maar nog geen drie maanden later opgevolgd door cocktailbar Dvars. Deze geheel nieuw ingerichte zaak brandde echter in de nacht van 22 september 2014 volledig uit.

In februari 2015 opende hier vervolgens restaurant-bar La Cage, die echter in oktober 2016 al weer gesloten werd. In november 2016 kwam hier Bar Broker, aanvankelijk als tijdelijke pop-up, later definitief, maar desondanks verhuisde de zaak begin 2018 naar het pand op nr. 41.

Broker werd al snel opgevolgd door Hunter's Grand Cafe, vooral een sportcafé was, als onderdeel van een keten die o.a. enkele coffeeshops omvat. Nadat door de coronacrisis alle toeristen wegbleven sloot de zaak geruisloos en werd in september 2021 opgevolgd door gaybar BLEND XL.



Nr. 46 a t/m g

De zeven appartementen op de bovenverdiepingen.



Nr. 48

Aanvankelijk was hier de tweede in/uitgang van Bar ARC, later bevond zich hierachter de rooklounge van restaurant-bar La Cage. Begin april 2023 werd hier vanuit BLEND XL een aparte lesbische bar geopend onder de naam B'Femme.



De Munthof

Dit gebouw is in 1969 gebouwd op de plaats van het huizenblok dat in 1943 door de neergestorte bommenwerper werd verwoest. Het pand fungeert als parkeergarage (met 147 plaatsen) voor het Carlton Hotel, maar omvat daarnaast ook enkele winkels op de begane grond en kantoorruimte op de tweede en derde verdieping.



Gebouw De Munthof in 2007


In 2017 was De Munthof voor 14,4 miljoen euro in handen gekomen van de vastgoedbelegger First Sponsor Group uit Singapore. In april 2018 werd begonnen met een algehele renovatie, waarbij er een extra verdieping en een daktuin op het gebouw kwam en de bovenste twee parkeerlagen in kantoorruimte werden veranderd. Op de begane grond kwam een langverwachte fietsenstalling.



Impressie voor de in 2018 vernieuwde Munthof


Op de plek van de Munthof stond vroeger op de huisnummers 52-54 het 18e eeuwse gebouw van het Sint Jozefs Gilde Huis. In de 19e eeuw kwamen daar twee nieuwe panden voor in de plaats, die in gebruik waren bij NV Melkinrichting "De Nijverheid":



Sluitzegel van Melkinrichting "De Nijverheid"


Op de nummers 60-62 werd in 1881 het statige hoofdkantoor van de Hollandsche Hypotheekbank gebouwd.

Daarnaast waren hier rond 1936 nog de volgende zaken gevestigd: op nummer 54 café Kuckertz, op nummer 52 autostalling en taxi-garage Econoom, op nummer 50 een vestiging van de expeditie-onderneming Van Gend & Loos en op nummer 46 de City Garage.

Tegenwoordig omvat De Munthof de volgende huisnummers:



Nr. 50

Kantoorruimte die aanvankelijk geheel in gebruik was bij het werving & selectiebureau Vitae, dat in 2011 werd overgenomen door Manpower, waarna de vestiging in de Reguliersdwarsstraat onder de divisie Experis kwam te vallen. Een leeggekomen deel van de kantoorruimte werd daarna verhuurd aan Vandejong Creative Agency dat onder meer Unseen en foam magazine vormgeeft. Medio 2015 kwam hier het kantoor van The Cloakroom, een bedrijfje dat als personal shopper optreedt. Een andere kantoorruimte op dit nummer werd ingenomen door omroep WNL. Per 1 januari 2017 betrok het bedrijfje Aimforthemoon hier een kantoorgedeelte.



Nr. 54-58

In 1973 zat hier het Nationaal Bulgaars Verkeersbureau. Begin jaren '80 was dit de interieurdecoratiewinkel Pimpernel. In 1984 zat hier weer een verkeersbureau, dit maal van Hongarije, dat voordien op het naastgelegen nummer 60-62 gevestigd was.

Tot 1 januari 2011 was hier Woon & Werk Keuken gevestigd, een winkel voor keukens van de Italiaanse merken Valcucine en Modulnova.

Van juli t/m december 2011 zat hier vervolgens een tijdelijke galerie van Dé is Ka en per 31 maart 2012 opende hier de eerste Europese flag ship store van het Amerikaanse mannenkledingmerk Rufskin.

In september 2015 werd deze zaak onverwacht omgevormd tot WHO CARES, een kapper speciaal gericht op mannen. Tot 1 februari 2017 omvatte Who Cares ook apart gedeelte voor de BBar voor botoxbehandelingen, daarna kwam daar een massageruimte.

Tijdens de renovatie van De Munthof verhuisde WHO CARES tijdelijk naar een vestiging aan de Vijzelstraat 105, om begin januari 2019 weer op de oude locatie terug te keren.



Nr. 60-62

In 1973 zat hier het Hungarian Travel Information Office, oftewel het Hongaars verkeersbureau, dat in 1984 naar het naastgelegen nummer 54-58 verhuisd bleek.

Per 1 september 1984 kwam hier Studio Bazar, die al sinds 1969 in de naastgelegen ruimte op nr. 60-62 had gezeten. Architectenbureau VASD ontwierp het interieur alsof het één groot etalageraam was. Voor de producten kwamen er speciaal ontworpen planken, zodat alles van buitenaf goed te zien was.



"Verschuifkaart" van Studio Bazar, 1984
(uit de Reguliersdwarskrant - klik ter vergroting)



Nr. 64

In 1969 kwam hier Studio Bazar als de "eerste trendsettende kookwinkel in Amsterdam" met allerhande keukenattributen, die tevens een filiaal in de Utrechtsestraat heeft. Per 1 september 1984 verhuisde de zaak naar de naastgelegen, veel ruimere winkelruimte op nr. 60-62.

In 1987 was in dit pand de Yin & Yang Gallery gevestigd, waar bijvoorbeeld in december van dat jaar werk van Nico Vrielink tentoongesteld werd.

Later zat hier een zaakje waar damesjurken gemaakt werden, gerund door een Indonesiër die daarna het Indonesische restaurant Indrapura op het Rembrandtplein begon.

Vervolgens kwam op Reguliersdwarsstraat 64 een lijstenmakerij waar ook reproducties van Herman Brood verkocht werden. De eigenaar had ook twee souvenierwinkels in de buurt, die hij in 2016 nog steeds runde.

In oktober 1996 opende hier de Shirt Shop Amsterdam, een winkel met unieke Italiaanse overhemden voor mannen.



Nr. 66

Geen nadere gegevens bekend.

^






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.