English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Coffeeshop DOWNTOWN

 

Reguliersdwarsstraat nr. 31
1017 BJ Amsterdam
(sinds 1970)Coffeeshop Downtown is een populaire lunchroom en was de eerste openlijke homozaak vanwaaruit bovendien de gloriejaren van de Reguliersdwarsstraat begonnen zijn.

Het pand     Coffeeshop

Kunst en keuken     Feesten

Downtown Magazine     Homepage

Links     Actuele info


 


Het pand

Het pand waarin zich tegenwoordig Coffeeshop Downtown bevindt, is gebouwd in 1642 en daarmee één van de oudst bewaard gebleven gebouwen van de Reguliersdwarsstraat. Het heeft dan ook de status van rijksmonument.
Coffeeshop Downtown in 2007

Het pand is een mooi voorbeeld van een typisch 17e eeuws winkel/ woonhuis: met trapgevel en grote vensters, met aan de zijkant het lage pothuisje (uitbouwtje van het onderhuis/kelder) en met binnen de hoger gelegen opkamer, het daaronder gelegen onderhuis en de wenteltrap naar boven.

Restauratie

Vermoedelijk hebber er in dit pand altijd als winkels gezeten. In de jaren '50 zat er bijvoorbeeld grafische studio Tolnai. Ergens in de jaren '60 werd het pand aangekocht door de stichting Diogenes, die het in de jaren 1969-1970 volledig liet restaureren.

Daarbij werd de oorspronkelijke indeling van winkel-woonhuis met een aparte ingang aan de Sint Jorisstraat aangehouden. De vroegere winkelramen werden weer vervangen door schuiframen met 17e eeuwse roedeverdeling.
Als 'bekroning' van het geheel werd ook het bovenste trapje van de trapgevel gereconstrueerd, dat in de loop der tijd verloren was gegaan:

Het pand in juli 1914

Hindernissen

Al tijdens de restauratie werd het pand door Diogenes te huur gezet. Ergens in 1968 meldde zich toen Frits Blaauw, die het samen met zijn vriend Fokke IJsinga graag wilde huren om er een eigen kledingzaak te beginnen. Helaas bleek dat de strenge richtlijnen van de stichting dat niet toestonden, want er moest een culturele bestemming aan de ruimte worden gegeven.

Ook over de huurprijs moest door Frits nog het nodige onderhandeld worden. Was aanvankelijk sprake van 280 gulden per maand en werd er later getekend voor 400 gulden, vlak voor de opening zou Diogenes dat nog optrekken tot maar liefst 700 gulden per maand. Dit omdat de restauratie duurder was uitgevallen dan verwacht.Interview met Fokke IJsinga over de opening van Downtown,
fragment uit de documentaire Oud & Out
(video: Menne Vellinga, 2010)

Interieur

Het interieur van hun nieuwe zaak lieten ze ontwerpen door een ex-vriend van Fokke. Het werd heel licht en modern: alles wit, alleen de bar was vuurrood. Maar ook hierbij maakten de strenge regels van Diogenes het niet makkelijker: zo mocht er niets vast worden aangebracht, de bar en alle andere dingen moesten allemaal los blijven staan.

En waar vroeger de wenteltrap naar boven was kwam nu de wc, maar de stichting eiste wel dat daar een speciale kromgetrokken houten deur met lambrisering voor gemaakt werd. Deze zou maar liefst 1200 gulden gaan kosten!

Het interieur van Coffeeshop Downtown is vanaf de opening tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd. Grootste verschil met de beginjaren is dat er nu een keuken in het onderhuis is, dat de bar niet meer rood is en er andere lampen hangen. Ook werden de zijwanden zo nu en dan in een modieuze kleur geschilderd. In 2009 kregen het blad en de banken in de opkamer een donkerbruine kleur in plaat van het aloude wit.

> vervolg: Coffeeshop

Boven

De verdiepingen boven de coffeeshop werden in de jaren '70 en '80 bewoond door de schrijfster Sas(kia) Bunge. Hoewel de muziek in Downtown nooit heel hard stond, klaagde zij toch weleens over geluidsoverlast. Uiteindelijk verhuisde ze toen het bij de coffeeshop steeds drukker werd.

In 2004 werd op de verdieping boven de coffeeshop een eigen guesthouse gevestigd. De ingang daarvan bevindt zich aan de zijkant van het pand, aan de Sint Jorisstraat nr. 12.
Het Downtown Guesthouse beschikt over een grotere tweepersoonskamer en een kleinere éénpersoonskamer, een gezamelijke badkamer en een keuken.
Een kamer van het Downtown Guesthouse
(foto: www.coffeeshopdowntown.nl)

^


Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.