English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Logo van Salon Bar L'Entrée
Salon Bar L'Entrée
 

Reguliersdwarsstraat nr. 42
1017 BM Amsterdam
(1983? - 1988)


L'Entrée stond in de jaren '80 bekend als één van de beste zaken waar men in een chique ambiance kon eten, drinken en dansen. De zaak was opgezet door Robert Braaksma en Johan Smid en had een Franse keuken met een zeer goede kok. Deze laatste vertrok echter al weer vrij snel, waardoor het restaurantgedeelte wat inzakte. Rob Braaksma leerde in L'Entrée de bekende zangeres Liesbeth List kennen, met wie hij tot zijn overlijden in 2014 getrouwd was.


Geheel volgens de verwachting kwamen hier al bijna onmiddelijk na de opening zakenlui, kunstenaars, topvoetballers, acteurs, kortom zij die men de jetset of beau monde pleegt te noemen. Zij kwamen hier vaak aan het begin van de avond drinken, om dan vervolgens naar discotheek Richter te gaan. L'Entrée vervulde hiermee een functie die eerst het vlak ernaast gelegen café Oblomow had.

De zaak bestond uit een restaurant op de eerste etage en een bar op de begane grond, waar men alvast wat kon drinken, totdat de gereserveerde tafel vrij was. 's Zomers kon ook in de achterliggende tuin gegeten worden.

In het restaurant waren ca. 70 zitplaatsen en de prijs van de gerechten lag tussen de 65,- en 100,- gulden. L'Entrée was doordeweeks geopend van 21.00 - 02.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. De zaak ademde een mondaine sfeer met een strakke klassieke inrichting, een rozekleurig plafond, fraaie lampen en comfortabele banken en stoelen rondom tafeltjes:
Het interieur van Salon Bar L'Entrée
(foto: www.channels.nl)


Deze sfeer was niet verwonderlijk, aangezien het interieur voor een groot deel afkomstig was uit het voormalige gebouw van de voorname sociëteit De Groote Club aan de Paleisstraat nr. 1 (later gefuseerd tot De Industrieele Groote Club). Geheel in lijn hiermee waren de muziek en het licht in L'Entrée zo afgestemd dat een prettige conversatie mogelijk was.


Door financiele tegenslagen zag Robert Braaksma zich gedwongen om L'Entrée te verkopen aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra. Guus heeft toen eerst nog korte tijd dit restaurant gerund. Samen met Louis Röst en homomaandblad GA organiseerde hier op 13 januari 1988 een groot nieuwjaarsdiner waarop voor het eerst sinds 1974 weer bijna alle homohoreca-ondernemers van Amsterdam aanwezig waren:


     

Reportage van het Nieuwsjaarsdiner in restaurant L'Entrée
De foto's geven een indruk van hoe het restaurant er toen uit zag
(uit: GA, A Monthly Gay Magazine, febr. 1988)
Klik erop voor een vergroting!


Twee dagen na dit nieuwjaarsdiner werd restaurant L'Entrée gesloten en werd nog evne geprobeerd om van het restaurant een club in de sfeer van de erondergelegen bar te maken: Societé L'Entrée, een moderne danscafé-bar, waarbij de oude sfeer wel behouden bleef.
Societé L'Entrée liep echter van meet af aan niet en zodoende werd enkele dagen later besloten om hier discotheek April's Exit te vestigen. Tegelijk werd de bar van L'Entrée aan de rechterkant van het pand omgedoopt in Exit Bar, maar werd wegens teruglopend bezoekersaantal in 1991 weer apart verpacht en wel aan Ronald Ruijg.

Hij zette de bar in min of meer oude luister en onder de oude naam "Salon Bar L'Entrée" tot ver na 1996 en vermoedelijk zelfs tot 2001 voort. In laatstgenoemd jaar kwam hier tenslotte het nieuwe Exit Café. Ronald Ruijg ging later bij grand café Luxembourg aan het Spui werken en in 2017 was hij ober bij het naastgelegen café Hoppe.


Links
- Channels.nl: Salon bar L'Entrée
- Telegraaf.nl: Liesbeth List verliest echtgenoot

^

Reguliers.net © 2007/2014
Disclaimer/Cookies
Contact
.