Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Café Place Pigalle
 

Reguliersdwarsstraat nr. 123-125
1017 BL Amsterdam
(jaren '50 - '80)


Place Pigalle was een klein café in Parijse sfeer dat tot ver buiten de stad bekend stond om de humoristische muzikale optredens, waaruit Johnny & Rijk en Het Cocktail Trio voortkwamen.


bijgewerkt: 22-04-2019


Naam

Dit café is genoemd naar het plein Place Pigalle in het 9e arrondissement van Parijs. In Parijs ligt dat plein ligt aan de voet van de beroemde wijk Montmartre, net zoals dit café aan de rand lag van wat vroeger als het "Amsterdamse Montmartre" gold: de Duvelshoek.

De herkomst van de naam Place Pigalle werd nog eens benadrukt door het markante verlichte uithangbord in de vorm van de Eiffeltoren. Hoewel café Place Pigalle al jaren geleden gesloten is, bleef dit fraaie bord nog wel aan de gevel hangen. In het najaar van 2013 werd het echter plotseling weggehaald, toen in het pand een nieuwe horecazaak opende.


Interieur

Café Place Pigalle was ingericht als een Parijse kroeg, met wandschilderingen en kaarsen in lege flessen op de tafeltjes. Aan de muren hingen heksen van papier-maché en op het plafond waren bankbiljetten vanuit de hele wereld geplakt. In de jaren '70 hing boven de bar bovendien een enorme collectie vlaggetjes van voetbalsclubs uit heel Europa.Presentiebriefkaart van Place Pigalle, de "Musettebar" van Ab Kok
(collectie Ron Hoek - klik er vergroting)Entertainment

In Place Pigalle werd allerlei soorten muziek gedraaid: Nederlandstalige liedjes, Franse chansons en Amerikaanse jazz. Bovendien zorgde uitbater Ab Kok steeds voor gevarieerd live-entertainment. Zo trad aanvankelijk elke avond de jonge Johnny Kraaykamp sr. (1925-2011) op met liedjes en humoristische conferences onder begeleding van barpianist Ad van de Gein:Johnny Kraaykamp en Ad van de Gein in café Place Pigalle
(foto: www.hetcocktailtrio.nl)


Johnny & Rijk

Op een avond in 1951 of '52 kwam Rijk de Gooyer (1925-2011) een biertje drinken in Place Pigalle, toen zijn aandacht werd getrokken door het optreden van de kleine Johnny Kraaykamp. Direct na afloop vroeg Rijk hem of hij een duo met hem wilde beginnen. Johnny aarzelde niet en vanaf dat moment was het duo Johnny & Rijk een feit.


Johnny & Rijk in 1958 bij de opname van het beroemde
nummer "Het goudgele strand van Ameland"Het Cocktail Trio

De plek van Johnny Kraaykamp naast pianist Ad van de Gein werd snel opgevuld door de musici Carel Alberts en Tonny More. Gezamelijk boden zij al gauw een avondvullend komisch programma. Onder de naam Het Cocktail Trio zouden zij in de jaren '50, '60 en '70 bekend worden door vele optredens en vrolijke liedjes zoals Het Vlooiencircus, Kangaroe-eiland, Batje Vier, Alley Oop, Grote Beer en Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien?Tonny More en Carel Alberts in café Place Pigalle
(foto: www.hetcocktailtrio.nl)


Ad van de Gein bleef nog tot op hoge leeftijd optreden en daarbij vele van de alom bekende succesnummers van Het Cocktail Trio spelen. Kort na een rol in het televisieprogramma Krasse Knarren overleed hij in augustus 2014 op 92-jarige leeftijd.

Ook later bleef Place Pigalle een populaire plek voor een avondje muzikaal plezier. De zaak bestond waarschijnlijk nog eind jaren '80.


Opvolgers

In 1989 zat in dit pand de topless-bar Tiffany, die in februari 1991 heropend werd. Vervolgens zaten hier de Special Tea Loungebar en, van eind 2009 tot eind 2010, de caribische lesbische bar Reality Girlz.

Na een periode van leegstand opende hier in oktober 2013 de Kalinka Dance Club, die in 2014 korte tijd een club speciaal voor transgenders was.

In 2016 werd het pand omgevormd tot een snackbar annex eetcafé onder de naam Squad Bar en tegenwoordig zit hier het kleine Argentijnse grillrestaurant Tango.Links en bronnen

- Website over Het Cocktail Trio
- Informatie meegedeeld door Ron Hoek.

^

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.