English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Discotheek Club Exit


Reguliersdwarsstraat nr. 42
1017 BM Amsterdam
(1988 - 2010)


De Exit was ruim 20 jaar lang een populaire en laagdrempelige homodiscotheek.
De Exit werd in maart 1988 geopend in een 18e eeuws koetshuis, waar voordien de chique restaurant-bar L'Entrée gevestigd was. De disco was een idee van Guus Silverentand en Frans Monsma, die eerder al de April openden. De naam van de nieuwe discotheek luidde aanvankelijk dan ook April's Exit.
Louis Röst (links) en Guus Silverentand in de Exit (1988)
(foto via Aidsmemorial.nl)


Na de verkoop van de April in 1986 aan Sjoerd Kooistra, trad Guus in dienst van de Groningse horecamagnaat om de disco op te bouwen, samen met Kooistra's toenmalige compagnon Louis Röst.
Voorlichtingsbijeenkomst over Aids in de Exit (1988)
(foto: collectie Gay News - Klik ter vergroting)
Voorlichtingsbijeenkomst over Aids in de Exit (1988)
(foto: collectie Gay News - Klik ter vergroting)


Nadat in 1989 zowel danscafé Havana als discotheek iT geopend werden, liepen de bezoekersaantallen van de Exit flink terug. Om die reden werd de Exit Bar in 1991 weer zelfstandig gemaakt en verpacht aan Ronald Ruijg. Hij zette de bar in min of meer oude luister en onder de oude naam "Salon Bar L'Entrée" voort tot ver na 1996 en mogelijk zelfs nog totaan de grote verbouwing van 2001.
Discotheek Exit met aan de rechterkant bar L'Entrée, medio jaren '90
(foto: Bureau Monumentenzorg Amsterdam - klik ter vergroting)


De verbouwing van 1992

Na 1992 ging het voor de Exit weer snel bergopwaarts en werd de disco al gauw te krap. Besloten werd toen om de oude garderobe en keuken aan de linkerkant van de ingang om te bouwen tot een nieuw Exit Café.

Later verpachtte Kooistra April's Exit aan Ernst Verhoeven en Jan Veenendaal, die de zaak in 1992 een stoer en high tech interieur gaven. Er kwamen erotische optredens en een darkroom, die maakten dat de Exit in die jaren nog elke dag goed vol was. In 1999 werd de Exit verkozen tot Discotheek van het Jaar.

   

Advertenties van de Exit rond het jaar 2000


De verbouwing van 2001

Club Exit was een grote zaak met twee aparte bargedeeltes en een grote dansvloer met een balkon. Elk van deze areas had zijn eigen aankleding en muziekstijl: populaire muziek bij de bar op de eerste verdieping, R&B, Hiphop, Rap & Latin bij de bar op de tweede verdieping en door DJ's gedraaide Club, Electro, Vocal en Tribal op de dansvloer.
Buitenzijde van de Exit in 2007


Op de bovenste verdieping waren de toiletten, met boven het urinoir de spraakmakende videoschermpjes waarop porno vertoond werd. Later kwam hier nog een kleine loungeruimte bij. Tenslotte bevond zich op deze verdieping, deels onder het dak, de darkroom. Dit alles zorgde voor een tamelijk cruisy atmosfeer, waar de meest uiteenlopende jongens, mannen, en ook wel vrouwen, van alle leeftijden op af kwamen.
De dansvloer van de Exit in 2007
De bovenbar van de Exit in 2007


Artiesten en entertainment

Gedurende meer dan 20 jaar hebben in de Exit talrijke meer en minder bekende DJ's en artiesten opgetreden. Daarbij was DJ Jerry Black vanaf 1989 totaan de sluiting de resident DJ, eerst samen met DJ Jarb, later ook met DJ Miky en DJ No5 en tenslotte met DJ MBC. Bekende diva's uit de jaren '90 kwamen in 2008 weer terug in de maandelijkse clubavond Vintage, die door Diva Mayday gepresenteerd werd.Impressies van een party night in de Exit, december 2008
Goldrush Fashion Victim op 30 januari 2009
(klik ter vergroting)


Vanaf 2007 werd er nauwelijks meer onderhoud gepleegd en liep ook de bezoekersaantallen van de Exit langzaam maar zeker terug. Tamelijk onverwacht werden de Exit en het bijbehorende Exit Café op 6 april 2010 door bierbrouwer Heineken gesloten als gevolg van het conflict met horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Alleen tijdens de Gay Pride van 2010 waren beide zaken weer heel even geopend.
De Exit en het Exit Café in april 2010


> Foto's van het oude interieur van de Exit (2011)
De verschillende entreeprijzen van de Exit
(klik ter vergroting)


Groningen

In de zomer van 2008 had Kooistra nog bekend laten maken dat hij ook in Groningen een homodisco onder de naam Exit wilde openen, en wel in het pand aan de Poelestraat 29, waar voorheen Club 29 en later discotheek 't Parlement zat.* Er was echter ook sprake van dat de Exit in de voormalige pizzeria Contini aan de Peperstraat 12 zou komen.

De opening van deze nieuwe Exit was aanvankelijk gepland voor het najaar van 2008, werd vervolgens verschoven naar medio 2009, waarna het plan in Kooistra's toenemende zakelijke problemen ten onder ging. In het beoogde pand opende een andere exploitant in juli 2009 uiteindelijk een club onder de naam Twister.
Banner voor een Exit in Groningen (2008)
(foto: gayplaces.nl)
 
^

Nieuwe eigenaren

In Amsterdam was de Exit de enige horecalocatie waarvan ook het gebouw eigendom van Sjoerd Kooistra was. Na diens overlijden in 2010 werd het monumentale pand overgenomen door Horeca Vastgoed Groningen en vervolgens in september 2011 verkocht aan vastgoedbelegger Ronny Rosenbaum.* Deze had destijds een geschat vermogen van 250 miljoen euro en was onder meer mede-eigenaar van Casper Reinders' nachtclub Jimmy Woo.

Kort tevoren, in juli 2011, had Rob de Jong de exploitatie van de horeca-ondernemingen Club Exit en het Exit Café al uit de Kooistraboedel overgenomen. De Jong had eerder de gayzaken Bar ARC en Club Roque aan de Amstel geopend. Eind 2011 liet hij het oude interieur van de Exit er volledig uit slopen, waarna de zaak op 4 oktober 2012 met een geheel vernieuwde inrichting en onder de nieuwe naam Club NYX weer heropend werd.
Sloop van de dansvloer van de Exit
(foto via facebook - klik ter vergroting)
Sloop van de bar op de eerste verdieping
(foto via facebook - klik ter vergroting)
Sloop van de darkroom van de Exit
(foto via facebook - klik ter vergroting)


- Meer foto's van de sloop van het interieur van de Exit
 

^
Homepage

Samen met de April kreeg de Exit in 2001 zijn eerste website onder het gezamelijke adres www.april-exit.com. Deze site was gemaakt door de toenmalige Kooistrapachter Mark Schröder en was nog lange tijd via het Internet Archive beschikbaar, maar werd helaas in 2008 verwijderd. april-exit.com was eenvoudig van opzet, maar gaf met veel oude foto's toch een mooi tijdsbeeld.
De eerste website van April en Exit


In 2003 kreeg de Exit een nieuwe website onder een eigen domeinnaam: www.discotheekexit.nl. De site was uitgevoerd in dezelfde stijl als die van de April, de Soho en het Exit Café en was net als deze gekoppeld aan de overkoepelende portaalsite Reguliersdwars.nl. Al deze sites waren ontworpen door Media Concepts uit Amsterdam.
Restant van de homepage van discotheek Exit uit 2003
(design: MediaConcepts.nl - klik ter vergroting)


Begin 2005 kwam er weer een nieuwe homepage, nog steeds voorzien van de kenmerkende verkeerslichten die aangaven welk onderdeel van de zaak geopend was, maar als nieuwigheid voorzien van een flash-animatie van een openschuivend metalen vloerdeel, waarachter enkele gespierde mannentorso's zichtbaar werden. Het ontwerp was weer van Media Concepts:De homepage van discotheek Exit uit 2005
(design: MediaConcepts.nl - klik ter vergroting)


In de zomer van 2006 kregen April, Exit en Soho wederom nieuwe homepages, deze keer gemaakt door Avitus Webdesign uit Groningen. Ook kwamen er nieuwe domeinnamen voor deze zaken, waarbij die voor de Exit www.clubexit.eu luidde. De site vertoonde een bewerkte foto van de bar en de dansvloer en was zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook was er eerstmaals een gastenboek:
De homepage van Club Exit uit 2006
(design: Avitus.nl - klik ter vergroting)


Tegelijk met de lancering van een nieuwe portaalsite voor de Kooistrazaken onder de naam Reguliersonline.nl, kreeg ook de Exit eind april 2008 weer een nieuwe homepage. De eerdergenoemde .eu-domeinnaam bleef hetzelfde. Ook het Exit Café en de Soho kregen nieuwe websites, niet meer zoals voorheen in eenzelfde stijl, maar aangepast aan de sfeer van de betreffende zaak:
De homepage van Club Exit uit 2008
(design: ? - klik ter vergroting)


Net als de andere sites van de grote Regulierszaken werd ook deze homepage echter nauwelijks bijgehouden en ging tenslotte volledig uit de lucht na het faillissement van het Kooistra-imperium in de zomer van 2010.
 

^
Links

- Vroegere homepage: www.clubexit.eu

- Reportage op Spunk.nl: Darkroomjongeren (2005)

- Nieuwsberichten op Reguliers.net:
24-04-2012: Opvolger van de Exit opent medio augustus
26-02-2012: Grote Regulierszaken hopen op meer hetero's
13-12-2011: Oude interieur van discotheek Exit gesloopt
02-09-2011: Nieuwe eigenaar voor het pand van de Exit
02-08-2011: Discotheek Exit heeft nieuwe eigenaar
22-07-2010: Exit en Exit Café weer open gedurende Gay Pride!
06-04-2010: Club Exit ontruimd door Heineken en voorlopig gesloten


> Heb je aanvullingen of correcties? Mail dan naar info@reguliers.net


Reguliers.net Ⓒ 2007-2014 - Disclaimer/Cookies - Contact
Reguliers.net Ⓒ 2007-2014 / Contact
.