English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Coffeeshop DOWNTOWN

 


- Het pand - Coffeeshop - Kunst en keuken - Feesten -

- Downtown Magazine - Homepage - Links -

Feesten

Nadat Downtown eind 1979 was overgenomen door Frans Monsma en Guus Silverentand, werd al meteen begonnen met het organiseren van opzienbarende evenementen. Toen zij vervolgens in juni 1981 ook café April openden, werden beide zaken de voorhoede van het tot dan toe ongekend bruisende uitgaansgebeuren van de jaren '80!


Downtown Maastricht

De eerste grote gebeurtenis was al in januari 1980 toen de opening van een Maastrichtse vestiging van Coffeeshop Downtown gevierd werd. Daarvoor werd een expositie van grafisch kunstenaar André Thijssen georganiseerd, maar dé klapper zou het Downtown Magazine blijken - een fraai vormgegeven en uitgevoerd blad, dat door Gerritjan Deunk als eenmalig voor deze gelegenheid bedacht was, maar razendsnel tot een spraakmakend tijdschrift zou uitgroeien.
Feest bij de presentatie van het tweede nummer
van Downtown Magazine, mei 1980
(foto: Studio FSR/Riejo)


> Zie voor meer foto's: People @ Coffeeshop Downtown


Downtown at Flora Palace

Ergens in september 1980 werd het voormalige Flora Theater aan de Amstelstraat nr. 24 omgebouwd tot een voor die tijd enorme discotheek onder de naam Flora Palace (die in 1989 door Manfred Langer werd omgebouwd tot de iT).

Als gevolg van de goede samenwerking van de eigenaar van Flora Palace, Jan Willem Vancruysen (kortweg JWV) en Frans Monsma, zouden hier in de komende jaren vele grote feesten georganiseerd worden.

Het eerste vond plaats op 11 december 1980 onder de naam "Downtown at Flora Palace" en werd aangekondigd als "the event of the year" met "show, dance, film, video performance". De toegangsprijs bedroeg 10,- gulden, waarbij inbegrepen het dubbeldikke decembernummer van Downtown Magazine.

Flyer voor het Downtownfeest in Flora Palace

Flyer voor het feest in Flora Palace
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: Gerritjan Deunk)


Beertjesfeest

Tegen het eind van 1980 was er in Downtown het beertjes- feest, waarbij de zaak werd volgehangen met allemaal kleine pluche speelgoedbeertjes, die toendertijd erg in waren. Deze beertjes werden daarna op het Oud-en-nieuwfeest in Flora Palace aan de bezoekers meegegeven. In de dagen daarna zag je toen talloze homo's met deze beertjes in de achterzak van hun broek lopen. Een enkeling heeft dit beertje nog steeds!


Beertjes in Coffeeshop Downtown
(foto's: collectie Frans Monsma)


Feesten

Hierna zouden nog vele feesten met uiteenlopende thema's volgen. Zo werd met Koninginnedag 1981 de hele zaak volgehangen met portretten van koningin Beatrix en werden er het recordaantal van maar liefst 30 appeltaarten op 1 dag verkocht. Ter afsluiting vond een groot Koninginnefeest plaats in Flora Palace.

Een ander spectaculair feest dat vanuit Downtown in Flora Palace georganiseerd werd was samen met de leerbar Argos een Western feest onder de naam "Come To Flora Country" op maandag 11 mei 1981. Opvallend hierbij waren de dure prijzen die daarbij gewonnen konden worden: als 3e prijs een door RoB op maat gemaakt leren jack, als 2e prijs een weekend Berlijn en als 1e prijs een week naar New York voor twee personen!
Poster voor Come To Flora Country op 11 mei 1981
(collectie IHLIA-Homodok)


Grote broer

Een maand later, op 5 juni 1981, kreeg Coffeeshop Downtown er een grotere broer bij: op die datum openden Frans en Guus namelijk ietsje verderop in de Reguliersdwarsstraat het beroemdgeworden café April. Het zwaartepunt verschoof toen uiteraard naar deze gloednieuwe en superhippe zaak, maar Downtown werd zeker niet helemaal vergeten.


Denk-tank

Voor de feesten kwam er een heuse denk-tank, onder meer bestaande uit Frans, Guus, Gerritjan Deunk en Hans Klaphake, die samen met Frans Monsma al enkele Downtownfeesten had georganiseerd. De spectaculaire en fantasierijke feestversieringen die Frans en Hans voor de April bedachten, werden telkens in Downtown in het klein uitgevoerd.


Welcome Back

Het grootste feest van dat jaar was zonder twijfel het Welcome Back-weekend, dat op 18, 19 en 20 september 1981 plaatsvond, zowel ter gelegenheid van het begin van het nieuwe uitgaansseizoen (zie de van vakantie terugkerende vogel in het logo), als ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van Flora Palace.

Hoogtepunt van dit door Coffeeshop Downtown, Downtown Magazine, April en Flora Palace georganiseerde feest was het grote "Gone With The Wind" gala op zaterdagavond, waarop vele bezoekers prachtig verkleed waren in 19e eeuwse kledij. Foto's hiervan verschenen zelfs op de pagina Vrouw van De Telegraaf van 30 september 1981.
Coupons voor het Welcome Back-feest
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: Gerritjan Deunk)


Verkoop

Vanaf 1982 begon de dodelijke ziekte aids langzaam maar zeker een donkere schaduw te trekken over alle tot dan toe nog onbekommerde feestelijkheden. Ook Guus Silverentand werd op een gegeven moment door aids getroffen. Hierdoor stond Frans er steeds vaker alleen voor en dat was op een gegeven moment niet meer goed werkbaar. Daarom besloot hij om Downtown en April dan maar van de hand te doen.

Downtown werd toen verkocht aan Arthur en Gertjan, die deze zaak niet veel later doorverkochten aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra, die medio 1986 de April al had gekocht.


Pachters

Onder Kooistra werd Downtown vermoedelijk eerst weer vanuit de April gerund, waar Guus nog werkzaam was, zij het nu in dienst van Kooistra's compagnon Louis Röst.

Vanaf 1988 werd Downtown verpacht, eerst aan Mick Pedroli en vanaf 1994 aan Ernst Verhoeven en vervolgens aan Alex Visser, die samen met hun compagnons ook de andere zaken van Sjoerd Kooistra in de Reguliersdwarsstraat exploiteerden. Per 1 november 2000 kreeg Downtown echter weer een eigen pachter in de persoon van Edwin de Vega.


Concurrentie

Na de verkoop aan Kooistra geraakte Downtown meer en meer uit het centrum van de belangstelling. Niet alleen was er weinig tijd en geld meer voor grote feesten, ook kwamen er geleidelijk steeds nieuwe concurrenten bij: vanuit de April werd in 1988 discotheek (April's) Exit geopend en in 1989 kwam Frans Monsma grootscheeps terug met danscafé Havana. Vervolgens kwamen daar in 1999 nog de Soho en tenslotte in 2002 de ARC bij.
Downtown bij het 30-jarig jubileum in 2000
(foto: www.coffeeshopdowntown.nl)


30-jarig jubileum

Coffeeshop Downtown mag dan wel niet meer in het centrum of de voorhoede staan, de zaak is wel al die jaren en tot op de dag van vandaag onverminderd populair gebleven, en dat zeker niet alleen omdat het nog steeds de enige homozaak in de Reguliersdwarsstraat is die 's ochtends al open gaat.

Alle reden dus om in het jaar 2000 het 30-jarig bestaan van Downtown te vieren. Daarvoor waren er niet alleen de nodige feestelijkheden, maar werd ook een eenmalig jubileummagazine uitgebracht en werd door de nieuwe huisontwerper Rutger Schuijff een advertentie ontworpen met belangrijke gebeurtenissen uit het openingsjaar 1970:De Downtown-jubileumadvertentie uit 2000
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: www.rs-design.nl)40-jarig jubileum

De veertigste verjaardag van Downtown viel daarentegen nogal in het water, ondanks dat het die dag, 28 april 2010, net zo ongeveer voor het eerst dat jaar mooi en warm weer was. Het was de bedoeling geweest dat op die dag zoveel mogelijk vroegere eigenaren en pachters van Downtown bij toerbeurt weer achter de bar zouden staan, met de prijzen en de sfeer van destijds.

Door allerlei omstandigheden konden de meesten helaas niet komen en kwamen er die dag, op een aantal na, ook nauwelijks oude bezoekers. Wel kostte de koffie die dag slechts 50 (euro)cent, hing de befaamde Downtownposter weer boven de deur en bestond de expositie aan de muren uit fraai bewerkte foto's van de omgeving, van de Reguliersdwarsstraat en natuurlijk van Coffeeshop Downtown zelf:

Artistieke foto van Downtown hangend in Downtown
bij het 40-jarig jubileum op 28 april 2010


> vervolg: Downtown Magazine


Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.