English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Carlton Hotel1928 - heden


Vijzelstraat

Tegenwoordig wordt de Reguliersdwarsstraat letterlijk en figuurlijk in tweeën gedeeld door de tamelijk brede Vijzelstraat. Oorspronkelijk was deze straat echter niet breder dan vergelijkbare smalle winkelstraten als de Utrechtsestraat en de Leidsestraat.

De toenemende verkeersdrukte deed het stadsbestuur in 1907 besluiten om van de smalle Vijzelstraat een brede verkeersader van internationale allure te maken. Vanaf 1917 werden daartoe alle panden aan de westkant gesloopt en werd de straat verbreed naar 22 meter:
De verbreding van de Vijzelstraat met links het gebouw
van de Spaarbank voor de Stad Amsterdam
in de Reguliersdwarsstraat, ca. 1917
(foto: Stadsarchief Amsterdam)


Grand Hotel Centraal

Ter hoogte van de Reguliersdwarsstraat verrees vervolgens in de jaren 1926-'28, naar ontwerp van architect G.J. Rutgers, het Grand Hotel Centraal. De opdrachtgever ging echter al tijdens de bouw failliet, waarna het nog in aanbouw zijnde gebouw werd overgenomen door een Engelse onderneming, die het omdoopte tot Carlton Hotel.

Het hotel is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met enkele invloeden van Berlage. De vrij strakke buitengevel doet echter niet vermoeden dat het interieur oorspronkelijk in een weelderige neo-Lodewijk XIV-stijl was uitgevoerd, zoals hedentendage nog de restaurant/ontbijtzaal op de eerste verdieping:
Het Caruso-restaurant in het Carltonhotel


In de jaren '70 van de 20e eeuw was deze eetzaal een Indonesisch restaurant onder de naam Indonesia.


Scheiding

Het Carltonhotel was zoveel groter dan de vroegere bebouwing, dat de Reguliersdwarsstraat er via een poort onderdoor moest worden geleid. Tesamen met de forse verbreding van de Vijzelstraat, betekende dit voor de Reguliersdwarsstraat een ingrijpende fysieke en visuele scheiding tussen het westelijke en het oostelijke deel van de straat.

Het hotel werd zwaar beschadigd toen in 1943 vlak achter het gebouw een Engelse bommenwerper neerstortte. De verbouwing tot herstel van deze schade werd uitgevoerd onder leiding van Jan Wils, de architect van onder meer het Olympisch Stadion en het City Theater.

De massaliteit van het gebouw is tot op de dag van vandaag beeldbepalend voor de Reguliersdwarsstraat. Toch is dat niet alleen in negatieve zin, want er gaat ook wel enige allure van uit en het geeft met name het westelijke gedeelte een zekere beslotenheid.
De onderdoorgang onder het Carltonhotel
gezien vanuit oostelijke richting


Bekend

De bouw van dit hotel was mede bedoeld om de bezoekers aan de Olympische Spelen van 1928 te herbergen, die in dat jaar in Amsterdam werden gehouden. Daarna werd het hotel al gauw populair bij met name Amerikaanse toeristen.

Met 250 kamers met eigen badkamer en telefoon was het Carlton toendertijd het grootste en meest luxe hotel van de stad. Naast vele andere evenementen vond hier bijvoorbeeld in 1935 het wereldkampioenschap schaken plaats tussen de beroemde Nederlandse schaker dr. Max Euwe en de Rus Aleksandr Aljechin.

In 1985 werd het hotel overgenomen door de Italiaanse keten Jolly Hotels, waarna het van binnen compleet gerenoveerd werd en het de naam Jolly Hotel Carlton kreeg. Sinds 2009 is het Carlton hotel onderdeel van de Spaanse hotelketen NH Hoteles.
Het Carltonhotel gezien vanaf het Muntplein
met geheel rechts gebouw MuntstaeteOude suikerzakjes van het Carltonhotel


Cafeteria

Onder het hotel bevond zich vroeger de Carlton Cafetéria, later grand café Carlton Corner, waar in de jaren '50 veel homo's kwamen om 's middags een kopje koffie te drinken, te kijken, bekeken te worden en zo mogelijk nog wat te versieren.

Deze cafeteria lag toendertijd heel centraal tussen de homo-uitgaansgebieden in de Kerkstraat en rond het Rembrandtplein en had bovendien een goed uitzicht over de Bloemenmarkt en het Muntplein, waar zich onder het wachthuis naast de Munttoren een vanouds door homo's drukbezocht openbaar toilet bevond.

In 1964 was er in plaats van de cafeteria een "Shopping Arcade" met een ingang aan de kant van het Singel. Rechts van deze ingang was destijds een informatiepunt waar ook souveniers verkocht werden.

In de 21e eeuw was hier een hotelbar gekomen met Italiaans personeel. In maart 2016 opende op deze hoek van het Muntplein een vestiging van restaurant-bar Ter Marsch & Co. De Rotterdamse vestiging hiervan bakte de Beste Hamburger van 2015.

> vervolg: Oorlogsbrand


Links en bronnen

- Wikipedia-artikel: Carlton Hotel (Amsterdam)
- Theo Bakker: Zuidelijke Verkeersdoorbraak de Vijzelstraat 1917-1935 (pdf)
- Het Carlton hotel op www.nh-hotels.nl
- Ter Marsch & Co.: www.termarschco.nl

^

Reguliers.net Ⓒ 2007-2014 - Disclaimer/Cookies - Contact
Reguliers.net Ⓒ 2007-2014 / Contact
.