Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Danscafé Havana

 

Reguliersdwarsstraat nr. 17-19
1017 BJ Amsterdam
(1989 - 2002)


De Havana was de meest populaire zaak van de jaren '90, die met spectaculaire feesten en vernieuwende muziek grote aantrekkingskracht op zowel homo's als hetero's had.

Voorgeschiedenis     Interieur

Entertainment     GBA     Aan Zee

Zwemclub     Sluiting     Gekraakt

Nieuwe Havana's     Links


bijgewerkt: 08-09-2014Sluiting

In de tweede helft van de jaren '90 verloor de Havana langzaam maar zeker de glans van de beginjaren. In 1997 had oprichter Frans Monsma, die het pand huurde van onroerendgoedmagnaat Bertus Lüske, de zaak verkocht aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra. Door diens veel zakelijker aanpak verminderde de persoonlijke betrokkenheid en was er minder geld voor grote feesten.

Geruchten dat het nieuwe management er een heterozaak van wilde maken, deden de bezoekersaantallen geen goed, maar deze angst bleek onterecht. Vanaf 1998 verpachtte Kooistra de Havana aan Alex Visser en Inez Grondhuis, die het als homozaak voortzetten, zij het naast Downtown, April en Exit die zij eveneens van Kooistra pachtten.Impressie van de Havana in 1999


De Havana kreeg bovendien te maken met geduchte concurrentie, eerst van de April, die na de verbouwing in 1996 haar befaamde draaibar had gekregen en vervolgens ook van de in 1999 geheel nieuw geopende Soho.

Toen medio 2002 het lopende huurcontract zou gaan aflopen, wilde Lüske de huur verdubbelen, maar daar ging Kooistra, waarschijnlijk vanwege de teruglopende winstgevendheid, niet mee accoord. Hij liet de Havana per 1 juli 2002 sluiten, het personeel ontslaan en de onderneming failliet verklaren.Travestie-artiesten achter de bar van de Havana, jaartal onbekend
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)Personeelsleden van de Havana in 2001


Gezien de slechte staat van de fundering werd verwacht dat het hele pand gesloopt zou gaan worden, de aanbouw met de entresol was bijvoorbeeld zonder enige vorm van fundering op zand gebouwd. Van sloop is het desondanks echter nooit gekomen.

Bertus Lüske werd ruim een jaar later, op 17 augustus 2003, door onbekenden doodgeschoten op de Middenweg in Amsterdam. Sindsdien is het pand van de voormalige Havana middels een holding eigendom van zijn erfgenamen.De Havana in 2004

^

Gekraakt

De Havana stond al anderhalf jaar leeg, toen op 25 januari 2004 een groep van ongeveer 80 studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie het pand binnendrongen en het gekraakt verklaarden. Vijf van hen bleven er voorlopig "wonen en werken".

De krakers waren niet allemaal homo's, maar kregen wel steun uit de homowereld om in het pand culturele en artistieke activiteiten te organiseren, gericht op meer alternatieve en vrijdenkende mensen. Ook was er een bar, maar bij gebrek aan een tapvergunning mocht daar alleen sap en frisdrank verkocht worden.


Kaartjes voor de Queer Night
Kaartjes voor de Queer Night, begin 2004
(klik ter vergroting)


Uitnodiging voor een Gay Twenties Party
Gay Twenties Party op 27 februari 2004


De krakers hoopten weer een spannende creatieve sfeer in de Reguliersdwarsstraat te creëren, want het bestaande horeca-aanbod werd als weinig vernieuwend ervaren. Ze organiseerden daarom onder meer op de woensdagen een Queer Night en op 9 april 2004 was er een groot feest ter nagedachtenis aan de extravagante mode-ontwerpster Mathilde Willink:


Uitnodiging voor de Mathildeparty
Uitnodiging voor de Mathildeparty op 9 april 2004


Bezoekers van de Mathildeparty
Bezoekers van de Mathildeparty op 9 april 2004
(klik ter vergroting)


Onder dreiging van directe ontruiming moesten deze feesten echter al gauw weer gestaakt worden. Het oorspronkelijke groepje van vijf krakers viel daarna uit elkaar, waarna het collectief "Vier de Wereld" werd binnengehaald. Zij verbouwden het interieur van het pand en openden er op 27 november 2004 de Vier de Wereld Winkel, waar kunstenaars en andere kunstzinnigen eigengemaakte produkten konden exposeren en verkopen:De restanten van het oude interieur van de Havana
(foto: www.4dw.nl)Vergadering van 4DW in de oude Havana
(foto: www.4dw.nl)De nieuwe Vier de Wereld Winkel vlak voor opening
(foto: www.4dw.nl)De door Vier de Wereld versierde voorgevel
(foto: www.4dw.nl)


Boven de winkel werd Club-4DW georganiseerd, met tal van culturele, spirituele, intellectuele en culinaire activiteiten. Ergens in 2005 werden de krakers door de eigenaren van het pand en de gemeente gesommeerd om het gebouw te verlaten, waaraan vervolgens ook daadwerkelijk gehoor werd gegeven.

^


Nieuwe Havana's

Na wederom ruim anderhalf jaar leegstand kwam er in de loop van 2007 een nieuwe huurder voor het pand van de vroegere Havana. Cantinero BV, die al aan het Marie Heinekenplein een gelijknamige zaak had waar men kon eten, drinken en salsadansen, wilde hier een tweede zaak openen onder de naam taberna-bar-salon de baile Havanna (met dubbel "n").

Na een grootschalige renovatie en vele vertragingen werd de nieuwe Havanna uiteindelijk geopend op 29 april 2009. Deze Havanna begon als gewone heterozaak, maar werd na een paar maanden opnieuw als een homozaak gepresenteerd. In beide gevallen werd het echter geen succes. De zaak sloot daarom eind februari 2010, nog geen jaar na de opening.

> Meer over deze nieuwe HavannaFeest bij de nieuwe Havanna (2009)
(foto: Havanna-hyve)

Club Havana

In september 2010 werd in dit pand voor de derde maal een horecazaak geopend met min of meer dezelfde naam als zijn voorgangers: Club Havana. Het interieur van de nieuwe club had grofweg dezelfde indeling als de voorgaande Havanna. Wel waren enkele muren weggebroken en was het geheel licht geschilderd, waardoor het een ruimere en meer toegankelijke indruk gaf:Bovenverdieping van Club Havana (2010)
(foto: Havana-Facebookpagina)Zoals inmiddels gebruikelijk was om de exclusiviteit van een zaak te benadrukken, was de opening op 17 september 2010 alleen voor vrienden, bekenden en andere genodigden. Ook daarna was de Havana alleen op onregelmatige tijden geopend en ontbrak nagenoeg elke vorm van publiciteit. Voor velen bleef daardoor onduidelijk of de club nu wel of niet heropend was.

Achteraf zou blijken dat de voornaamste financier niet aan zijn verplichtingen kon voldoen, waardoor geen nieuwe horeca-exploitatievergunning kon worden aangevraagd. Club Havana was dan ook al sinds november 2010 wederom voor onbepaalde tijd gesloten.

Bar Havana

Een vierde Havana werd op 21 juli 2011, tesamen met Ludwig II en EVE, geopend onder de naam Bar Havana. Dit was een initiatief van Arno Eveleens en Tijn Elferink, die de indeling van het pand hetzelfde lieten, maar wel een meer laagdrempelig karakter en een aankleding in enigszins industriële stijl gaven:Benedenverdieping van Bar Havana met achterin de
douchekabine op de dag van de heropening (2011)


Voor entertainment waren er niet alleen videoschermen, maar was er zelfs een douchecabine gebouwd waarin sexy dansers zouden moeten gaan optreden. Dit naar het voorbeeld van de bekende Raidd Bar in Parijs.

Op de bovenverdieping was een tweede bar met een dansvloer en een fraaie muurschildering. Daarmee, en met spraakmakende feesten, wilde de nieuwe Havana in de voetsporen treden van haar voorganger uit de jaren '90.

Met lagere prijzen wilde de zaak zich met name richten op een jong publiek. Er konden wederom echter nauwelijks voldoende bezoekers getrokken worden en de Havana was uiteindelijk dan ook alleen maar laat in het weekend nog geopend.

Op zaterdag 28 januari 2012 werd tenslotte een allerlaatste feest gehouden, om definitief afscheid te nemen van de nog altijd legendarische naam Havana.


Het logo van de laatste Havana


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.net
Links

- Wikipedia: Danscafé Havana
- Art Brothers: www.wilhelmusvlug.nl
- Artikel op GaySite.nl: Havana moet deuren sluiten

- NRC: Erotische guitigheid van alle tijden - Het strand van Zandvoort
- Havana aan Zee: www.havana-zandvoort.nl

- Robert Weijers: Zoete herinneringen aan Danscafé Havana (2004)
- MVS Gaystation: Uitgebreide terugblik op de Havana (2016)
- Salto Studio 54: Havana Saints and Fools (2019)

- Artikel over het kraken van de Havana
- Persverklaring van het Havana-collectief: Havana bedreigd
- Het collectief Vier de Wereld
- Foto's van de 4DW-Winkel
- Memorabilia: Danscafé Havana - Amsterdam

- Homepage 2e Havanna: www.havannaamsterdam.nl
- Social media: Hyves - GayRomeo

- Homepage 3e Havana: www.club-havana.nl
- Social media: Facebook

- Homepage 4e Havana: www.barhavana.nl
- Social media: Facebook


Berichten op Reguliers.net

21-01-2019: Enkele grote LHBT-jubilea in 2019
07-09-2014: 25 jaar geleden openden Havana en de iT
21-01-2012: Voortaan alleen zachte muziek in de voormalige Havana
09-01-2012: Havana gaat wederom, maar nu definitief dicht
25-11-2011: Bar Havana is voortaan weer regelmatig geopend
12-10-2011: Havana binnenkort weer open
24-09-2011: Havana tijdelijk gesloten
22-07-2011: Reguliersdwarsstraat groots heropend!
13-06-2011: In juli gaat ook de Havana weer open!
17-09-2010: Nieuwe Club Havana geopend


Artikelen

- Eelco Meulman, Geen disco, geen café, maar een danscafé, in: NRC Handelsblad, 27 juni 1989.
- Frans Mik, Tien jaar Havana, in: Culture & Camp, jrg. 5 (1999), nr. 52 (juni)
- Rich Ascroft, Havana: het einde van een tijdperk, in: Gay News, nr. 131, juli 2002.


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.