English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


Bar ARC

Logo van Bar ARC  

Reguliersdwarsstraat nr. 44
1017 BM Amsterdam
(2002 - 2010)


ARC was een grote en trendy loungebar die geopend werd op vrijdag 28 juni 2002. De naam was samengesteld uit de initialen van de voornamen van de oprichters: Angelique, Rob & Company.


bijgewerkt: 26-06-2022


Interieur

De zaak was gevestigd op de begane grond van een groot nieuwbouwpand uit 2001 en had een capaciteit van zo'n 400 personen. De moderne strakke en cosmopolitische inrichting was ontworpen door de interieurarchitecten Eric Kuster en Erjan Borren. Er waren vele comfortabele zitplaatsen, twee cocktailbars en een leestafel, die 's avonds plaatsmaakte voor een kleine dansvloer.


360-graden impressie van de ARC

360-graden impressie van de ARC

360-graden impressies van het interieur van de ARC
Klik op de foto om te starten, te bedienen met je muis
(bron: www.WorldPioneers.com)


Aanvankelijk fungeerde ARC ook als restaurant met Danny van Keulen als chef-kok. Later werd het meer een bar, waar echter nog wel fingerfood geserveerd werd, maar die vooral bekend stond om de talrijke goede cocktails. Alszodanig verwierf ARC in 2003 de titel Best Cocktail Bar.

DJ's draaiden hier lounge-, club- en dancemuziek en op de wanden werd steevast Fashion TV geprojecteerd. Dit alles trok een zeer trendy publiek, zowel mannelijk als vrouwelijk, homo en hetero, Amsterdammer en toerist. In The Bent Guide uit 2003 werd de ARC als volgt beschreven:

"Decent modern menu, well presented if not a little pretentious and over-priced. You pay for the ambiance (very stylish & groovy) but the service (good eye candy that it is) can (at times) be a long time coming. Still, as groovy as they are they DO know how to put together a decent burger."Gay Pride-straatfeest bij de ARC in 2006
(foto: Enrico Webers)


Canal Parade

De ARC voer ook een paar keer mee in de befaamde Canal Parade van de Amsterdamse Gay Pride. In 2006 was dat met een boot voorzien van militaire camouflagenetten en mannen met "blauwhelmen" zoals van een VN-vredesmacht:(foto: Enrico Webers)


In 2007 was de boot van de ARC onder andere voorzien enkele roze sky-swingers en "ARC" werd voor deze gelegenheid vertaald naar "Amsterdam Rescue Club":


Kooistra

Afgezien van de ARC waren alle andere homozaken in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat in handen van de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra en aangezien de ARC een succesvolle zaak was, wilde hij die maar wat graag overnemen.

In de herfst van 2007 deed Kooistra een bod dat Rob de Jong en Angelique Schippers niet konden afslaan en zodoende werd de ARC per 1 december 2007 overgenomen door Kooistra die daarmee opnieuw eigenaar van alle homozaken in dit deel van de Reguliersdwarsstraat was geworden.

Niet lang daarna namen Schippers en De Jong de lesbische dancing You II aan de Amstel 178 over en maakten er de trendy gayclub Roque van. In 2011 keerde Rob de Jong terug naar de Reguliersdwarsstraat toen hij de oude homodisco Exit uit de boedel van Kooistra overnam en ombouwde tot club NYX.Het loungeterras van bar ARC in 2008
(klik ter vergroting)


Zoals vaker wanneer een zaak onderdeel van Kooistra's imperium werd, verloor ook de ARC veel van haar eigen karaker en van het hoge niveau. Zo liep de kwaliteit van de cocktails en de hapjes terug en werden die laatste uiteindelijk helemaal geschrapt.

Desalniettemin bleef de ruime zaak regelmatig het fraaie decor voor recepties, presentaties, optredens en modeshows, zoals bijvoorbeeld in 2010 door de Shirt Shop even verderop in de straat:


Fashion show in de ARC georganiseerd door de Shirt Shop, 21 juli 2010
(video: MVS Gaystation/Wessel Haaxman)


Homokerststal

Tijdens de eerste Pink Christmas in 2008 werd in de tuin van de ARC een levende kerstscene opgesteld, waarvan de aankleding was verzorgd door interieurontwerper Martijn Keijzers. Met deze "homokerststal" werd op een ludieke manier de soms lastige combinatie van Christendom en homoseksualiteit onder de aandacht gebracht, iets dat wereldwijd de media haalde:De levende kerststal in de tuin van de ARC (2008)
(klik ter vergroting)


Homepage

Aanvankelijk was er voor bar ARC een website onder de domeinnaam www.bararc.com, maar na de overname door Kooistra eind 2007 werd die vervangen door www.bararc.eu. In 2008 kregen alle Kooistrazaken in de Reguliersdwarsstraat nieuwe websites, maar voor de ARC was die pas in 2009 gereed zodat lange tijd alleen onderstaande placeholder te zien was:De tijdelijke website van de ARC uit 2008
(klik ter vergroting)


Sluiting

Toen in de loop van 2010 het horeca-imperium van Sjoerd Kooistra ineenstortte, werd op 6 september van dat jaar ook de ARC gesloten. De zaak werd vrij snel overgenomen door een nieuwe exploitant, die er een geheel nieuw interieur in zette en onder de naam EVE op 21 juli 2011 heropende. Dit werd echter geen succes en na een jaar werd EVE al weer gesloten.

Vervolgens kwam hier in augustus 2012 de cocktailbar Dvars, die in september 2014 volledig uitbrandde. Met een volledig nieuw interieur opende in februari 2015 restaurant-bar La Cage in dit pand, dat echter in oktober 2016 al weer gesloten werd.


Links
- Over de opening in 2002 en de sluiting in 2010
- Vroegere homepage: www.bararc.eu
- Vroegere netwerken: Hyves - Facebook
^

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.