Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Logo van Bar ARC

Bar ARC

 

Reguliersdwarsstraat nr. 44
1017 BM Amsterdam
(2002 - 2010)


De ARC was een grote lounge- en cocktailbar die geruime tijd als de meest hippe en trendy uitgaansgelegenheid van de Reguliersdwarsstraat gold.


bijgewerkt: 24-09-2022


Opening

De ARC bevond zich in een grote horecaruimte op de begane grond van een nieuwbouwpand genaamd De Regulier dat van 2000 tot 2001 was gebouwd op een plek die braak had gelegen sinds dit deel van de straat tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest.

De zaak, met een capaciteit van zo'n 400 personen, werd opgezet door Rob de Jong en Angelique Schippers en met de initialen van hun voornamen werd de naam gevormd: Angelique, Rob & Company. Na een week proefdraaien werd de nieuwe loungebar op vrijdag 28 juni 2002 geopend.

Interieur

De ARC kreeg een moderne strakke inrichting in cosmopolitische stijl, ontworpen door de bekende interieurarchitecten Eric Kuster en Erjan Borren. De zeer ruime zaak had een U-vormige plattegrond met direct rechts van de ingang een lange (cocktail)bar met daartegenover een muurbank en zitjes.

In het midden stond een leestafel die 's avonds kon worden omgevormd tot een klein podium. Achterin was een eetgedeelte met tafeltjes en stoelen en grote ramen die uitzicht boden op de tuin.Doorkijkje vanaf de ingang naar achteren
(eigen foto - klik ter vergroting)


De keuken bevond zich in het souterrain waar ook de garderobe en de toiletten waren. In de hoek linksachter het zitgedeelte was nog een tweede, vierkante cocktailbar met om de hoek een rookruimte.


360-graden impressie van de ARC

360-graden impressie van de ARC

360-graden impressies van het interieur van de ARC
Klik op de foto om te starten, te bedienen met je muis
Werkt helaas alleen in browsers met flash-player
(bron: www.WorldPioneers.com)


Interieurimpressies


Eten en drinken

Aanvankelijk fungeerde de ARC ook als restaurant met Danny van Keulen als chef-kok. Later werd het meer een bar, waar echter nog wel fingerfood geserveerd werd, maar die vooral bekend stond om de vele goede cocktails. Alszodanig verwierf de ARC in 2003 de titel Best Cocktail Bar.

DJ's draaiden lounge-, club- en dancemuziek en op de wanden werd steevast Fashion TV geprojecteerd. Dit alles trok een zeer modebewust publiek, zowel mannelijk als vrouwelijk, homo en hetero, Amsterdammer en toerist. In The Bent Guide uit 2003 werd de ARC als volgt beschreven:

"Decent modern menu, well presented if not a little pretentious and over-priced. You pay for the ambiance (very stylish & groovy) but the service (good eye candy that it is) can (at times) be a long time coming. Still, as groovy as they are they DO know how to put together a decent burger."Gay Pride-straatfeest bij de ARC in 2006
(foto: Enrico Webers)


Straatfeesten

Al in augustus 2002 nam de ARC de organisatie van het straatfeest tijdens de Gay Pride op zich, wat voordien vanuit de Kooistrazaken gedaan werd. De ARC bleef dit doen tot en met de Pride van 2006, waarna de organisatie in 2007 werd overgenomen door Reguliers BV, waar de Kooistrazaken April, Exit en Soho onder vielen.

In april 2007 had de ARC nog wel het grote straatfeest ter gelegenheid van Koninginnedag georganiseerd, met onder meer een buitenbar en een brugpodium voor DJ-optredens:


Straatfeest tijdens Koninginnenacht 2007 met de voorbereidingen
(video: Bar ARC)


Canal Parade

Tijdens de Amsterdamse Gay Pride voer de ARC ook een paar keer mee in de befaamde Canal Parade. In 2006 was dat met een boot die onder de noemer "United Nations of Love" met schutkleuren en camouflagenetten gedecoreerd was en waarbij de mannen blauwhelmen op hadden zoals we die van een VN-vredesmacht kennen:(foto: Erik Verheggen)


(foto: Enrico Webers)


In 2007 was de boot van de ARC onder andere voorzien enkele roze sky-swingers en "ARC" werd voor deze gelegenheid vertaald naar "Amsterdam Rescue Club":

Sjoerd Kooistra

Afgezien van de ARC waren alle andere homozaken in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat in handen van de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra en aangezien de ARC een succesvolle zaak was, wilde hij die er maar wat graag bij hebben.

In de herfst van 2007 deed Kooistra een bod dat Rob de Jong en Angelique Schippers niet konden afslaan en zodoende werd de ARC per 1 december 2007 overgenomen door Kooistra die daarmee opnieuw eigenaar van alle homozaken in dit deel van de Reguliersdwarsstraat was geworden.Luciferdoosje van Bar ARC uit 2008


Schippers en De Jong namen niet lang daarna de lesbische dancing You II aan de Amstel 178 over en maakten er de trendy gayclub Roque van. In 2011 keerde Rob de Jong terug naar de Reguliersdwarsstraat toen hij uit de failliete boedel van Kooistra de oude homodisco Exit overnam en ombouwde tot club NYX.Het loungeterras van bar ARC in 2008
(klik ter vergroting)


Zoals vaker wanneer een zaak onderdeel van Kooistra's imperium werd, verloor ook de ARC veel van haar eigen karaker en van het hoge niveau. Zo liep de kwaliteit van de cocktails en de hapjes terug en werden die laatste uiteindelijk helemaal geschrapt.

Desalniettemin bleef de ruime zaak regelmatig het gewilde decor voor recepties, presentaties, optredens en modeshows, zoals bijvoorbeeld in 2010 door de Shirt Shop even verderop in de straat:


Fashion show georganiseerd door de Shirt Shop, 21 juli 2010
(video: MVS Gaystation/Wessel Haaxman)


Homokerststal

Tijdens de eerste Pink Christmas in 2008 werd in de tuin van de ARC een levende kerstscene opgesteld, waarvan de aankleding was verzorgd door interieurontwerper Martijn Keijzers. Met deze "homokerststal" werd op een ludieke manier de soms lastige combinatie van Christendom en homoseksualiteit onder de aandacht gebracht, iets dat wereldwijd de media haalde:De levende kerststal in de tuin van de ARC (2008)
(klik ter vergroting)


Homepage

Aanvankelijk was er voor bar ARC een website onder de domeinnaam www.bararc.com, maar na de overname door Kooistra eind 2007 werd die vervangen door www.bararc.eu. In 2008 kregen alle Kooistrazaken in de Reguliersdwarsstraat nieuwe websites, maar voor de ARC was die pas in 2009 gereed. Overigens was al sinds 2006 alleen de onderstaande placeholder te zien:De tijdelijke website van de ARC uit 2008
(klik ter vergroting)


Sluiting

In de loop van 2010 begon het horeca-imperium van Sjoerd Kooistra langzaamaan in te storten en werden op last van schuldeisers ook zijn zaken in de Reguliersdwarsstraat een voor een gesloten. De ARC trok toen nauwelijks nog bezoekers en ging uiteindelijk op 6 september van dat jaar eveneens dicht.

De verhuurder, bierbrouwer Grolsch, wist een nieuwe uitbater te vinden in de persoon van Hugo Braakhuis, die mede-oprichter en horeca-bestuurslid van ProGay en voormalig eigenaar van homocafé Montmartre in de Halvemaansteeg was. Hij wilde de ARC moderniseren en op 1 maart 2011 heropenen, maar daar is het nooit van gekomen.

Opvolgers

Vervolgens kwam er een nieuwe exploitant die de vroegere ARC van een geheel nieuw interieur voorzag en op 21 juli 2011 onder de naam EVE heropende. Deze zaak werd echter te elitair bevonden en moest na een jaar al weer sluiten.

Daarna volgden kort na elkaar cocktailbar Dvars, restaurant-bar La Cage, heterodancing Bar Broker en sportcafé Hunter's Grand Café. Sinds september 2021 zit op de locatie van de voormalige Bar ARC opnieuw een gayzaak, namelijk BLEND XL.


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.net
Links

- Vroegere homepage: www.bararc.eu
- Social media: Hyves - Facebook
- Video's: Youtube
- Memorabilia: Bar ARC @ Historypin
- Over de opening in 2002 en de sluiting in 2010

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.