English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Danscafé Havana
 

Reguliersdwarsstraat nr. 17-19
1017 BJ Amsterdam
(1989 - 2002)


De Havana was de meest populaire zaak van de jaren '90, die met spectaculaire feesten en vernieuwende muziek grote aantrekkingskracht op zowel homo's als hetero's had.

Voorgeschiedenis     Interieur

Entertainment     GBA     Aan Zee

Zwemclub     Sluiting     Gekraakt

Nieuwe Havana's     Links


bijgewerkt: 30-09-2016Entertainment

Hoewel de bovenverdieping als Club Havana door het leven ging, had de zaak geen nachtvergunning en was daarom doordeweeks geopend van 16.00 - 01.00 uur, op de vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur en op de zaterdag en zondag al vanaf 14.00 uur.

Hierdoor kon men er 's middags al terecht, bijvoorbeeld voor een kopje koffie en dat maakte Havana ook laagdrempelig voor jongeren. Zelfs de toenmalige burgemeester Ed van Thijn is een aantal keer met een paar mensen in de Havana komen koffiedrinken om te horen wat er in de stad zoal leefde.Twee koffiekopjes met het logo van de Havana
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Op warme zomeravonden stond de straat voor de zaak vol mensen, zoals later tijdens het happy hour van de April en tegenwoordig bij Taboo. Nadat de Havana in 1997 was overgenomen door horecamagnaat Sjoerd Kooistra kwam ook in de Havana een happy hour (van 17.00-18.00 uur), iets wat oprichter Frans Monsma altijd een gruwel vond.

's Avonds kwamen er meer mensen van rond de 30, maar tot diep in de nacht doordansen was er bij de Havana niet bij. Wie dat wilde ging naar de Exit, de RoXY of de iT. Desondanks was er in de Havana altijd veel te beleven.De buitengevel van de Havana in 1989
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Integratie

Het cafégedeelte beneden werd een trendy plek voor homo's, het clubgedeelte boven al snel een populaire plek ook voor hetero's. Dit met name vanwege de vernieuwende muziek, de wat meer "donkere" House van met name DJ Johnson en DJ Natarcia.

Bovendien trok deze muziek ook veel allochtonen, zoals acteur Raymi Sambo, en dat ging prima en zonder enig probleem samen met de homo's beneden. Een staaltje integratie waar eigenaar Frans Monsma nog altijd met recht trots op is.Integratie bij de Havana
(foto via Facebook/Havana Reunie)


DJ's

Om te beginnen waren er de DJ's die bij de dansvloer op de bovenverdieping draaiden, van jazz tot hiphop. Onder hen waren DJ Natarcia, die hier als resident begon en nadien uitgroeide tot één van de bekendste vrouwelijke DJ's van ons land. Bij de Havana fungeerde zij ook wel als een aanspreekpunt voor de knappe heteromeisjes die hier ongestoord konden uitgaan.

Ook DJ Rasheed begon zijn carriere in 1998 in de Havana en draaide in een stijl die geïnspireerd was door Soul, Hip-Hop, Latin en Arabische muziek. Een andere vrouwelijke DJ, Kathy, draaide later nog regelmatig in de Soho, iets verderop in de straat.

De bekendste resident van de Havana was echter DJ Johnson, ook bekend als Groovemaster of Magic Johnson, die hier draaide van 1989 t/m 1997. Zijn eerste drie CD's stelde hij samen met een mix van de muziek die boven in de Havana gedraaid werd:

- Upstairs At Club Havana (1994)
- Upstairs At Club Havana, Volume II (1995)
- Upstairs At Club Havana, Volume 3 (1996)
Deze destijds überhippe CD's zijn via internet nog steeds wel verkrijgbaar.

Daarnaast waren er in de Havana regelmatig spectaculaire optredens en spraakmakende feesten, die niet alleen door homo's, maar ook door hetero's bezocht werden. Deze feesten werden door Frans Monsma georganiseerd in samenwerking met Siep de Haan (toendertijd tevens de manager van Nickie Nicole) en Huub Verweij (later gemeenteraadslid voor de VVD).Oefenen voor een optreden met playback van de Amerikaanse groep Tavares
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Kerstversieringen

Siep de Haan en Huub Verweij waren ook verantwoordelijk voor de uitbundige kerstversieringen die elk jaar voor de zaak bedacht en gemaakt werden. Zo was er een keer een levensgrote kerststal, waarbij de bijbelse figuren allemaal het gezicht van één van de medewerkers hadden gekregen.

Heel mooi was ook de door kunstenaar Henk op ten Berg gemaakte kerstversiering die bestond uit (gefiguurzaagde en beschilderde) engeltjes die boven de straat werden gehangen alsof ze de Havana in- en uit vlogen:Engeltjes als kerstversiering (jaartal onbekend)


> Meer foto's van de Kerstversieringen bij Havana


Ter gelegenheid van het Van Gogh-jaar werd in 1990 door Henk op ten Berg en Albert Zweep een driedimensionale uitbeelding van Van Goghs beroemde schilderij "De Aardappeleters" gemaakt, iets dat wereldwijd de kranten haalde. Deze beeldengroep stond eerst een tijdlang in de Havana en werd uiteindelijk overgebracht naar het Van Gogh-museum:Flyer voor de Aardappeleters
(klik voor een vergroting)


Ook Sail Amsterdam in 1995 liet de Havana niet ongemerkt aan zich voorbijgaan: er werden voor deze gelegenheid maar liefst 2500 matrozenpetjes gemaakt met voorop het logo van de Havana geborduurd. Deze werden in de zaak uitgedeeld en vanaf de bovenverdieping in de straat geworpen. De petjes waren daarna overal in de stad te zien.Personeel van de Havana met de matrozenpetjes
ter gelegenheid van Sail Amsterdam in 1995
(foto: Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Nicky Nicole Shows

Begin jaren '90 begon in de Havana ook de carriere van travestie-artiest Nickie Nicole. Deze kreeg al snel grote bekendheid en populariteit met de Nicky Nicole Show, die hier van 1993 t/m 1995 plaatsvond.

Aanvankelijk was dit elke maand, maar later eens in de 6 weken en nog weer later eens in de 2 maanden. Voor elke show werd een thema bedacht en werden bijpassende decors gebouwd, waarvoor kosten noch moeite gespaard werden. Het was dan ook geen kort optreden, maar een hele avondvullende show.

Niet alleen brak Nickie daarmee zelf door, ook de Havana en de travestie als fenomeen kwamen op deze manier volop in de bekendheid. Travestie-artiesten als Sonny aka Covergirl, The Funky Divas en Mayday zijn op deze manier hun carriere in de Havana begonnen.The Funky Divas
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Toen de Havana te klein werd voor de Nicky Nicole Show, werd deze voortgezet in discotheek RoXY. Het grote publiek maakte vervolgens ook kennis met travestie toen Veronica in 1996 en 1997 de Travestie Show op televisie ging uitzenden. Deze show werd door Robert ten Brink gepresenteerd en Nickie Nicole trad op als juryvoorzitter.Optreden van Nickie Nicole in de Havana, 29 oktober 1996
(foto: De Telegraaf - klik voor een vergroting)


Op 5 december organiseerde Havana elk jaar een vermaard geworden pakjesavond, waarbij de geschenken werden uitgedeeld door Nickie Nicole en een door Bolle Frans van de RoXY gespeelde Sinterklaas. Voor één van deze avonden werden naar verluid wel 2000 exemplaren van de destijds populaire pluche 'Bob de Beer' bij De Bijenkorf gekocht om als sinterklaascadeau weg te geven.Een hele berg cadeautjes op de
bovenverdieping van HavanaCadeauberen van de Havana
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


Songfestival

Een zo mogelijk nog groter succes waren de Eurovisieparty's ter gelegenheid van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival. Volgens sommigen zou zelfs hierdoor het Songfestival een echt homofeest zijn geworden.

Eveneens zeer populair waren de musicalavonden met mensen als Stanley Burleson en Tony Neef, ook al iets wat sindsdien als een stereotype homoliefhebberij alleen maar populairder is geworden. Bezoekers die zelf eens wilden zingen konden zich uitleven tijdens de karaoke-avonden.Advertentie voor "Havana Musical Café"
in de GayKrant van 21 november 1997
(klik voor een vergroting)


Hollywoodparties

Het meest opzienbarend waren waarschijnlijk de Hollywoodparties waarbij het er zo glamourous mogelijk aan toe ging. Hoogtepunt van deze feesten was de optocht van limousines of koetsjes waarmee de gasten die verkleed waren gekomen op het eind naar de befaamde discotheek iT in de Amstelstraat werden gebracht om aldaar op de meest extravagante wijze de rest van de nacht door te brengen.

Deze Hollywoodparties werden in samenwerking met Manfred Langer georganiseerd en dit was in zekere zin een voortzetting van de feesten die eigenaar Frans Monsma in de jaren '80 organiseerde en waarbij de gasten na afloop naar discotheek Flora Palace, de voorloper van de iT, gingen.Hollywoodparty bij de Havana met Manfred Langer (begin jaren '90)
(foto: collectie Frans Monsma - klik voor vergroting)


Ook spectaculair was toen bij één van zulke straatfeesten Nickie Nicole optrad vanuit een kooi die midden boven de straat hing. Deze kooi was bevestigd aan een electrische hijsinstallatie die bedoeld was om voorraden naar de tweede verdieping van de Havana te hijsen. Dit bracht Manfred Langer op het idee om ook in zijn discotheek iT vier kooien voor dansers op te hangen.


Wereldsterren

De Havana werd ook bezocht door echte wereldsterren en beroemdheden wanneer die in Amsterdam waren: bijvoorbeeld de Japans-Amerikaanse artieste Yoko Ono, de Jamaicaanse actrice Grace Jones en de Amerikaanse zanger en gitarist Lenny Kravitz. Deze laatste heeft in de Havana ook even achter de bar gestaan, totdat dit nieuwtje zich razendsnel verspreidde en de mensen wat al te massaal toestroomden.Grace Jones bezoekt de Havana op 20 november 1989
(foto: Highlow Productions)
10-jarig bestaan

Het 10-jarig bestaan van de Havana in 1999 werd gevierd met een drie dagen durend feest, bestaande uit de volgende onderdelen:

Vrijdag 25 juni:
- Vanaf 20.00 uur: Tropical Night met Braziliaanse muziek

Zaterdag 26 juni:
- Vanaf 18.00 uur: Love Ball in samenwerking met het Aids Fonds, met optredens van bekende Nederlanders en gepresenteerd door Sonny en Nickie Nicole

Zondag 27 juni:
- Vanaf 16.00 uur: Lazy Afternoon
- Vanaf 22.00 uur: Nickie Nicole Show
- Vanaf 24.00 uur: Optreden van de Funky Diva's
- Vanaf 00.30 uur: Disco met muziek uit de jaren '70 en '80Foto gemaakt tijdens het 10-jarig bestaan van de Havana
(foto via Facebook/Havana Reunie - klik ter vergroting)


> Vervolg: Gay Business Amsterdam


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.