Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Diva MayDay

 

Geboren in Amsterdam in 1974


Diva Mayday is een flamboyante travestie-artiest die vanuit de Reguliersdwarsstraat landelijke bekendheid heeft gekregen.


bijgewerkt: 07-08-2022


Mayday is de artiestennaam van Robin, die in 1974 werd geboren en opgroeide in Muiden, waar hij al op vierjarige leeftijd graag de hoge hakken en de jurken van zijn moeder aantrok. Zij was ook een fan van Dolly Parton en zo vrouwelijk wilde haar zoon er ook uitzien. Samen kochten ze toen een pruik op het Waterlooplein. Zo trad hij toen hij zeven was al op bij playbackshows als Dolly Parton, Madonna en andere diva's en won daarmee vaak de eerste prijs.

Als Diva Mayday brak hij in 1995 door tijdens een travestieverkiezing onder leiding van Nickie Nicole. Hiermee werd Mayday een belangrijke vertegenwoordiger van de tweede generatie drag queens. Daarna trad Mayday regelmatig op in de roemruchte Amsterdamse discotheken RoXY en iT, maar uiteraard ook in het populaire danscafé Havana in de Reguliersdwarsstraat. Vanhieruit heeft Mayday ook een tijdlang opgetreden als ambassadeur voor deze straat.

Met veel charme en doorzettingsvermogen heeft Mayday niet alleen een plek in de schijnwerpers weten te veroveren, maar is langzaamaan ook in de voetsporen van Nickie Nicole getreden als één van Nederlands bekendste en populairste drag queens.

Mayday is niet voor niets een echte Diva, ze ziet er namelijk altijd perfect verzorgd en gestyled uit, met prachtige blonde haren, opvallende make-up en de meest glamoureuze kleding. Dit imponeert niet alleen heteromannen, maar maakt haar ook tot een dankbaar object voor fotografen, die Mayday al op talrijke prachtige foto's vastlegden.Diva Mayday tijdens Hartjesdag (2007)
(foto via Wikipedia)


Van de vaardigheden die Mayday voor haar eigen rol heeft ontwikkeld, laat ze nu ook anderen profiteren door op te treden als visagiste en styliste voor bekende Nederlanders zoals Anita Doth, Josefine van Asdonk, Froukje de Both en Patty Brard. Deze laatste assisteerde ze ook enige tijd in haar televisieshow.

Mayday heeft in haar loopbaan ontelbare optredens gehad, met een repertoire uiteenlopend van Madonna tot Diana Ross, van Whitney Houston tot Divine en, niet te vergeten, Dolly Parton. Bovendien heeft Mayday de meest uiteenlopende kleine en grote shows, feesten en evenementen door heel Nederland gepresenteerd.

Specifiek heeft Mayday onder meer gewerkt als gastvrouw in de hippe Supperclub in de Jonge Roelensteeg en in de jury gezeten van de Mr. Gay Netherlands-verkiezing. In discotheek Club Exit presenteerde Mayday in 2008 maandelijks de clubavond Vintage, waarbij elke keer een andere bekende Diva uit de jaren '90 werd uitgenodigd voor een optreden:


Diva Mayday presenteert Vintage in de Exit, 10 mei 2008


Met al deze activiteiten verschijnt Mayday niet alleen regelmatig in glossy-, glamour- en roddelbladen, maar heeft ze zelf ook een eigen fotocolumn in het homo-uitgaansmagazine Gay & Night. Bovendien presenteerde ze de rubriek Mayday TV on Tour voor de Amsterdamse homo-omroep MVS.

Waren Mayday's verjaardagsfeestjes altijd al een bijzonder gebeuren, met de door haar opgezette Mirrorball Party ontstond een nog groter gay event in de sfeer van de legendarische Studio 54, de iT en de RoXY. Met een extra glamoureuze Mirrorball party in Marcanti in Amsterdam vierde Diva Mayday op 18 oktober 2008 haar 21e (artistieke) verjaardag.

Van 2010 t/m 2014 organiseerde Mayday een aantal keer per jaar de zeer succesvolle feestavonden Can You Feel it? in de Amsterdamse Club AIR. Deze feesten waren gebaseerd op de fameuze club iT, die in de jaren '90 op dezelfde locatie gevestigd was.

In 2013 keerde Diva Mayday ook weer terug in de Reguliers, waar zij optrad als host bij diverse feestelijke avonden in bar Dvars en een tijdlang een eigen wekelijkse donderdagavond in gay café Soho presenteerde:Mayday in de Soho, mei 2013
(foto: Café Soho)


Tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride 2014, voer Diva Mayday mee op de boot van Club NYX - de eerste keer sinds 2009 dat er weer een boot van een homo-uitgaansgelegenheid uit de Reguliersdwarsstraat aan deze botenoptocht meedeed.

Op 2 oktober 2014 vierde Mayday haar 25-jarig artiestenjubileum met een grootse birthday party in de Soho. Dit viel samen met zijn 40e verjaardag in het echte leven. Er waren bij dit feest diverse artiesten aanwezig, met als hoogtepunt een optreden van Karin Bloemen:


Diva Mayday's verjaardagsfeest in de Soho, 2 oktober 2014
(video: MVS Gaystation)


Minder leuk was een incident dat zich in mei 2015 in haar 'eigen' Reguliersdwarsstraat voordeed: na een avondje stappen werd Mayday bedreigd en uitgescholden door een man met een vuurwapen. Gelukkig raakte niemand gewond en kon de dader snel worden aangehouden.

In 2016 presenteerde Mayday eens per maand de Fabulous Cocktail Night op woensdagavond in de Taboo Bar en wekelijks de Drag Fever op zondagavond in Amstel Fifty Four aan de Amstel. Later dat jaar was ze, samen met Margriet van der Linden en Valentijn de Hingh, ambassadeur van de Amsterdam Gay Pride, die tevens als EuroPride fungeerde.Banner voor de Fabulous Cocktail Night in de Taboo Bar, 2016
(klik ter vergroting)


In oktober 2016 won Mayday de OUTtv Media Award, mede omdat zij publiekelijk haar ongenoegen had geuit over de montage die AVROTROS van het Human Rights Concert tijdens de EuroPride had gemaakt, waarbij de LHBT-toespraken eruit gehaald waren. Door het protest van Mayday werd later alsnog het gehele concert uitgezonden.

Wegens haar jarenlange inzet voor de acceptatie en emancipatie van de LHBT-gemeenschap, kreeg Diva Mayday tijdens de openingsreceptie van Pride Amsterdam op 5 augustus 2022 uit handen van burgemeester Halsema de Frans Banninck Cocqpenning, een hoge gemeentelijke onderscheiding.Links en bronnen

- Homepage: www.divamayday.com
- Social media: Facebook - Twitter - Instagram

- Wikipedia: Diva Mayday
- Radio 1, De Nieuws BV: Diva Mayday zit 25 jaar in het vak
- Wereldomroep: Als ik eraan kwam riep Nicky: "Mayday! Mayday!"
- Volkskrant: Robin heeft van alle tegenstand een dikke huid gekregen
- Gay News: Diva Mayday, dertig jaar in het vak
- Gay News: MayDay, Pride-performer en -producer van het eerste uur: #IAMPROUD (2021)
- Het Parool: Diva Mayday: ‘Toen mijn vader doorkreeg dat het geen fase was, vond hij het niet leuk meer’ (2023)

Artikelen

- Mayday, 'Ik was gewoon heel "meidelijk", in Gay & Night, nr. 200, november 2014, p. 20-25.


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.