Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Nickie Nicole

 

Geboren in New York City op 8 april 1969


Nickie Nicole is een van de bekendste Nederlandse travestie-artiesten, die jarenlang optrad in de Reguliersdwarsstraat en op talloze plaatsen elders in het land.


bijgewerkt: 07-08-2019


Nickie (vroeger: Nicky) Nicole is de artiestennaam van de in Brooklyn, New York City geboren Nicholas Carter, die naar eigen herinnering al op 7-jarige leeftijd probeerde om Scarlett O'Hara uit Gone with the Wind na te spelen.

Als puber zag Nicholas er vrij androgyn uit en op zijn 17e of 18e deed hij voor het eerst mee aan een talentenjacht, waarbij hij met Ring My Bell de derde prijs won.

Dit smaakte naar meer en met vallen en opstaan wist hij zich steeds beter te presenteren. In een boy bar ging hij in drag werken als cocktailserveerster en presentatrice en kreeg hij ook verschillende rolletjes in musicals.


Amsterdam

Hij ging studeren aan de Fashion Academy in New York en toen hij in 1988 bij vrienden in Parijs op bezoek was, stelden die voor om een weekendje naar Amsterdam te gaan. Het was voor Nicholas de eerste kennismaking met de stad en hij was meteen onder de indruk van de vriendelijke mensen en de inspirerende kunstenaars.

In 1992 besloot Nicolas naar Amsterdam te verhuizen om aan de mode-academie te gaan studeren. Hij werd al snel ontdekt door Manfred Langer, de eigenaar van de roemruchte discotheek iT in de Amstelstraat. Hij verliet de academie en werd als Nicky Nicole spoedig een van de bekendste travestie-artiesten van de Amsterdamse gayscene.Poster van een Nicky Nicole Show in de RoXY, Pasen 1995
(klik voor een vergroting)


Optredens

Na een eerste optreden in de beruchte travestiedisco WigWam, trad hij meermalen op in de discotheken Richter (met een showtje van 15 minuten onder de naam "Nicky's Fifteen"), iT en Roxy. Begin jaren '90 was er in de Exit "In gesprek met Nicky" waarbij Nicky Nicole op een bank in gesprek ging met gasten. Dit was de aanleiding om het groter aan te pakken, met als resultaat de fameuze "Nicky Nicole Shows", die van 1993 t/m 1995 in de populaire gaydancing Havana gehouden werden:Optreden van Nickie Nicole in de Havana, 29 oktober 1996
(foto: De Telegraaf - klik voor een vergroting)

Doorbraak

Deze optredens werden georganiseerd door zijn toenmalige manager Siep de Haan, die vanuit de Havana ook talloze andere evenementen in de Reguliersdwarsstraat organiseerde. Nadat de Havana te klein was geworden, werd de Nicky Nicole Show voortgezet in de RoXY, waar Nickie ook de maandelijkse Tea Dance presenteerde.

Landelijke bekendheid kreeg Nickie Nicole door op te treden als juryvoorzitter in de door Robert ten Brink gepresenteerde Travestie Show, die van voorjaar 1995 t/m 1997 op prime-time door Veronica werd uitgezonden - het enige wat haar tegenstond is dat ze niet haar kenmerkende half-Nederlands/half-Engelse vocabulaire mocht gebruiken:Nickie Nicole en Robert ten Brink met deelnemers
aan de Travestie Show, 1 januari 1997
(ANP PHOTO/Kippa (CC BY-NC-ND 4.0) - klik voor een vergroting)


Stijl

Handelsmerk van Nickie is het bitchy optreden: charmant en tegelijk heel venijnig. Deze stijl was al in New York ontwikkeld, waarbij o.a. de Barbie-pop een voorbeeld was, zoals hij in het boek Cherchez la femme van Marjolein Rotsteeg uit 1996 vertelt:

"Ik zie mezelf als een levende Barbie-pop. Als klein jongetje kocht mijn moeder altijd Barbie-poppen voor me. Ik had Barbie en Christie. Ken niet. Die zag er veel te nichterig uit!

De jaren vijftig, zestig en zeventig zijn bronnen van inspiratie voor me. De kleuren, Elvis-films, de meisjes met naar buiten gekruld haar, de bleke make-up met lange wimpers en roze lippen, Dior, Chanel.

Joan Rivers is ook een bron van inspiratie. Zij maakt grapjes ten koste van zichzelf. Haar eigen onvolkomenheden maakt ze zelf belachelijk. Daarmee neem je andere mensen de wapens uit handen."


Compilatie van foto's en schilderijen van Nickie Nicole


Veelzijdig

Nickie is in alle opzichten veelzijdig. Zo had ze in de Daniël Stalpertstraat 76 in Amsterdam korte tijd de eerste en enige winkel in kleding speciaal voor travestieten: Queens & Co, verscheen ze in maart 1995 op de cover het lifestyle magazine Esquire en bracht in 1996 de single Funkee uit:


Nickie Nicole op de cover van het tijdschrift Esquire    Voorzijde van de single Funkee uit 1996
De Esquire van maart 1995 en de single Funkee uit 1996

Nickie Nicole op de cover van het tijdschrift Esquire

Voorzijde van de single Funkee uit 1996
De Esquire van maart 1995 en de single Funkee uit 1996


Nickie Nicole is van begin af aan hostess geweest van het gay-event Salvation, presenteerde jarenlang regelmatig avonden in de Exit en uiteenlopende andere evenementen in en buiten de Reguliersdwarsstraat. Bijvoorbeeld op de RUSH-parties, die in 2004 wekelijks in Escape en in 2005 in Marcanti gehouden werden.

En toen de oprichters van de ARC begin 2008 bijvoorbeeld het voormalige YouII aan de Amstel ombouwden tot Club Roque, ging Nickie daar de donderdagavond presenteren.


Optreden van Nickie Nicole in De Melkweg
Muziek door DJ Max Morel (2007)Kunst

Nickie Nicole maakt bovendien op de computer gemaakte kunstwerken, digitale schilderijen. Deze werden in juni 2008 voor het eerst tentoongesteld tijdens de feestelijke opening van een expositie in de trendy Supperclub in de Jonge Roelensteeg in Amsterdam:


Opening van de expositie in de Supperclub


Interview met Nickie Nicole door SBS Shownieuws, 2008


Afscheid en terugkeer

Na 17 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, besloot Nickie Nicole in 2009 weer terug te keren naar haar familie in New York. Op 18 juli werd met een bescheiden feestje in de Kerkstraat, Amsterdams oudste homostraat, afscheid genomen van één van de bekendste drag queens, niet alleen van de Reguliersdwarsstraat, maar van heel Nederland.

Het afscheid bleek echter niet definitief en duurde ook niet lang, want in 2010 kwam Nickie al weer regelmatig naar Amsterdam en werkte onder meer mee aan podcasts vanuit coffeeshop Betty, TOO! in de Reguliersdwarsstraat. Met de Gay Pride 2010 was er een expositie van haar digitale kunstwerken in Art Galerie BIHP aan de Keizersgracht en in 2012 werden deze schilderijen ook geëxposeerd in lunchroom Downtown:Werk van Nickie Nicole in Lunchroom Downtown


Op 31 maart 2012 was Nickie Nicole weer in haar oude rol terug in de Reguliersdwarsstraat, namelijk als flamboyante host bij de opening van de nieuwe flagship store van het Amerikaanse mannenmodemerk Rufskin:Wethouder Carolien Gehrels en Nickie Nicole bij
de opening van de Rufskin Store, 31 maart 2012


Tijdens de Roze Zaterdag in Haarlem, op 7 juli 2012, stond Nickie zelfs weer op het podium, begeleid door DJ Jerry Black, eveneens een oude bekende uit de Reguliersdwarsstraat:
Ondertussen bracht Nickie Nicole meer tijd door bij familie in New York en Orlando in de Verenigde Staten en trad zelf op 5 juli 2014 in het huwelijk met Francis. Daarnaast is Nickie aan de slag gegaan om haar kunstwerken te verwerken in een eigen nieuwe modelijn, in nauwe samenwerking met couturiers in Parijs en Berlijn.


Terug in Amsterdam

Tijdens EuroPride 2016 was Nickie Nicole weer terug in Amsterdam. Samen met Percy presenteerde zij het Our House-podium op het populaire openminded festival Milkshake, waarop ook andere oude bekende artiesten uit de Reguliersdwarsstraat optraden, zoals Natarcia, Groovemaster Johnson en Rob Boskamp, de resident-DJ van de Soho.

In 2019 keerde Nickie Nicole ook weer terug naar de Reguliersdwarsstraat: eerst op 30 juni als een van de eregasten bij een grote reünie om te herdenken dat 30 jaar geleden danscafé Havana geopend werd. Hierbij trad ze op zoals tijdens de legendarische Nickie Nicole Shows. Ruim een maand later fungeerde Nickie als host van het grote straatfeest voor de Gay Pride.


Impressie van het optreden van Nickie Nicole tijdens
de Havana-reünie in de Soho op 30 juni 2019Links en literatuur

- Wikipedia: Nickie Nicole
- Vroegere homepage: www.nickie-nicole.com
- Kunstwerken: www.artnickienicole.com
- AT5: Travestiet Nicky Nicole verlaat Amsterdam
- Milkshake Festival: Interview with Nickie Nicole

- Marjolein Rotsteeg, Cherchez la femme, Travestie als fenomeen, uitg. Vassallucci, Amsterdam 1996, p. 32-36.


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.