Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Havanna
 


De Havanna was een grote gemengde zaak in de Reguliersdwarsstraat, die met haar naam en locatie in een roemrijke traditie stond, maar het zelf niet lang volhield.

- Voorgeschiedenis - Interieur - Feesten - Sluiting -

Voorgeschiedenis

Havanna Amsterdam is gevestigd in een dubbel pand met drie verdiepingen dat in de eerste helft van de 20e eeuw is gebouwd als pakhuis. Aanvankelijk zaten hier dan ook diverse bedrijven, zoals bijvoorbeeld in de jaren '60 Warmte Technisch Bureau Koningsplein.

De Viking
In 1976 kwam in dit pand de eerste homodisco van de Reguliersdwarsstraat onder de naam De Viking. Deze zaak had aanvankelijk een hippie-achtig, maar later een nogal dubieus imago. De Viking werd na een politie-inval in 1987 gesloten.

Havana
Een kleine twee jaar later werd de zaak overgenomen door Frans Monsma, die hier op 29 juni 1989 Danscafé Havana opende. Deze zaak werd al gauw zeer populair bij, niet alleen bij homo's en hetero's, maar ook bij autochtonen en allochtonen. De Havana werd hiermee het boegbeeld van gloriejaren '90 van de Reguliersdwarsstraat.
De benedenbar van de oude Havana in 1989
(foto: Highlow Productions)Kooistra
Danscafé Havana werd in 1997 door Frans Monsma verkocht aan de Groningse horeca-magnaat Sjoerd Kooistra. Daarna ging het langzaam maar zeker bergafwaarts. Toen de eigenaar van het pand, onroerendgoedmagnaat Bertus Lüske, in 2002 de huur wilde verdubbelen, besloot Kooistra de Havana te sluiten.

Gekraakt
Na anderhalf jaar leegstand werd het pand begin 2004 gekraakt door studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie, die hier culturele en artistieke activiteiten wilden organiseren, gericht op meer alternatieve en vrijdenkende mensen.
De door Vier de Wereld versierde voorgevel in 2004

(foto: www.4dw.nl)


Wereldwinkel
Nadat het oorspronkelijke groepje krakers uit elkaar was gevallen, werd het collectief "Vier de Wereld" binnengehaald. Zij openden hier op 27 november 2004 de Vier de Wereld Winkel, waar kunstzinnige mensen eigengemaakte produkten konden exposeren en verkopen. Op last van de eigenaren en de gemeente heeft Vier de Wereld het pand ergens in 2005 weer verlaten.^

Interieur

Na wederom ruim anderhalf jaar leegstand kwam er in de loop van 2007 een nieuwe huurder voor het pand van de vroegere Havana. Cantinero BV, die al aan het Marie Heinekenplein een gelijknamige zaak heeft waar men kan eten, drinken en salsadansen, wilde hier een tweede zaak openen onder de naam taberna-bar-salon de baile Havanna (met dubbel "n" dus).

Restauratie
Omdat het pand na de periodes van leegstand in behoorlijk slechte staat verkeerde, werd eerst een nieuwe fundering aangebracht, het achtergedeelte volledig vernieuwd en de buitengevel gerenoveerd. Vervolgens werd het pand door een Nijmeegs interieurbureau, naar eigen ontwerp van een compleet nieuw interieur voorzien.
Vacatures voor de nieuwe Havanna
(februari 2008)


Uitstel
De opening was toendertijd gepland voor het najaar van 2007, maar werd meermalen uitgesteld. Nadat de bouw van het interieur ongeveer een jaar stil had gelegen, kon het werk begin 2009 weer hervat worden. De opening van de nieuwe Havanna vond uiteindelijk plaats op 29 april 2009, precies één dag voor de altijd massaal bezochte Koninginnedag.

Sfeer
De nieuwe Havanna omvat twee verdiepingen, die zijn aangekleed met een combinatie van authentieke Cubaanse en moderne Westerse elementen. Dit om de zaak een warme, chique en exclusieve uitstraling te geven.

Restaurant
Op de begane grond bevindt zich aan de linkerkant van het pand een halletje met daarachter een besloten ruimte om te dineren. Aan de rechterkant is een dieper gedeelte met een(cocktail)bar en achterin een kleine dansvloer met podium en DJ-stand. Een grote spiegel geeft de indruk dat de ruimte nog veel dieper is.
De bar beneden met rechts de trap naar boven

Dansgedeelte tijdens het openingsfeestPatio
Helemaal aan de rechterkant is een grote trap naar boven, maar wat veel mensen daar ontgaat, is dat daar ook een vide is gemaakt. Aan de voorkant is de ruimte twee verdiepingen hoog en bevindt zich op de eerste verdieping een klein balkon. Met de wit bepleisterde muren geeft dit de indruk van een patio in de open lucht:
De vide met balkon op de eerste etageDansvloer
Boven komt de trap uit in een lange hal, met achterin garderobe en toiletten. Links van de hal is eerst weer een wat meer besloten loungehoek, vanwaar je vervolgens in het L-vormige clubgedeelte met dansvloer en DJ-stand komt. Bovendien is daar ook nog een kleine bar.
Loungehoek met doorkijk naar de bar boven
^

Feesten

Hoewel de naam Havanna natuurlijk doet terugdenken aan het vermaarde (bijna) gelijknamige homodanscafé Havana van voorheen, begon de nieuwe Havanna nadrukkelijk als een heterozaak. Om verschillende redenen bleek dat geen groot succes.

Homozaak
Om het tij te keren werd de toenmalige manager van de Soho binnengehaald, die echter vooral een homo-achterban had. Samen met ervaren barjongens uit de Kooistra-zaken heeft zij van de Havanna toch weer een homozaak gemaakt - de 7e in het trendy gedeelte van de Reguliersdwarsstraat. Op 25 juni 2009 werd officieel de regenboogvlag uitgehangen.
Feest bij de nieuwe Havanna (2009)
(foto: Havanna-hyve)


Alternatief
Als nieuwste homozaak doorbreekt de Havanna tevens het monopolie van de grote homozaken dat Sjoerd Kooistra hier had sinds zijn overname van de ARC in 2007. Van de Kooistra-zaken onderscheidt de Havanna zich met name door lagere prijzen en het ontbreken van een happy hour.

Heropening
Omdat de nieuwe Havanna net vóór Koninginnedag 2009 open wilde zijn, was er geen tijd om nog een openingsfeest te organiseren. Dat werd op 24 juli alsnog goedgemaakt met een grootse (her)openingsparty, waarmee nu ook gevierd werd dat de Havanna weer een homozaak is - Havanna is back in town!
De Havanna versierd voor het heropeningsfeest


> Meer foto's van de Heropening van Havanna


Gay Pride
Als nieuwste homozaak deed de Havanna ook meteen al volop mee aan de jaarlijkse Gay Pride. Bij de Canal Parade voer de Havanna mee met een spectaculair versierde boot onder het thema Robin Hood. Hiermee werd de eerste prijs voor beste grote boot gewonnen, een prijs die in eerdere jaren meermalen naar de boot van de Kooistra-zaken was gegaan, maar die in 2009 voor het eerst niet meededen. Het leek een symbolische wisseling van de wacht, want ook met de straatfeesten deden de Kooistra-zaken dat jaar minder dan voorheen.
De boot van de Havanna bij de Canal Parade 2009


Feesten
Met twee dansvloeren leent de nieuwe Havanna zich bij uitstek voor dansparties. Aanvankelijk hadden deze nog thema's gebaseerd op Havanna, Cuba en salsa, maar nadat de zaak weer homozaak was geworden, werd ook wat de feesten betreft meer en meer aangesloten bij de concepten van vroeger: multicultureel voor zowel homo's als hetero's van zowel autochtone als allochtone herkomst.

Sugar Party
Een fraai voorbeeld hiervan was op vrijdagavond 25 september 2009, toen in de Havanna de eerste Habibi Ana Sugar Party plaatsvond. Dit feest, om het einde van de Ramadan te vieren, werd georganiseerd door het Arabisch-Turkse homocafé Habibi Ana in de Lange Leidsedwarsstraat, waar aansluitend ook een afterparty was. Onder grote belangstelling van de pers werd het feest in de Havanna geopend door Ahmed Marcouch, die zich als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart speciaal inzet voor moslimhomo's.
Habibi Ana Sugar party in de Havanna, 25 september 2009> Meer foto's van de Habibi Ana Sugar Party


Terugkeer
Met ingang van 31 oktober 2009 kwam DJ Natarcia ook weer terug in de (nieuwe) Havanna, waar ze 20 jaar eerder haar carriere als professioneel DJ begon. Natarcia heeft hier nu elke zaterdag een clubavond waarbij DJ ALXX boven zijn Candy Milkshake verzorgt en zijzelf beneden haar eigen Blackhouse draait. Bij de tweede editie van deze avond op 7 november keerde zelfs Groovemaster Johnson voor één keer weer terug naar zijn oude plek!
DJ Natarcia terug in de Havanna, 31 oktober 2009^

Sluiting

Ook met deze grote namen uit het verleden konden kennelijk niet voldoende mensen vastgehouden worden. Vervolgens leek men nog met Ladies Nights (dames gratis, maar heren € 10,- entree) weer een heteropubliek aan te willen trekken, maar ook dat zou geen succes worden.

De nieuwe Havanna sloot haar deuren rond 1 maart 2010 - ongeveer gelijktijdig met de Cantinero-zaken in Amsterdam en Rotterdam, die van dezelfde eigenaar waren.
De zaak werd al snel provisorisch ingericht als tijdelijke galerie voor schilderijen van Chiel van Zelst, die in 2006 nog de nachtburgemeester van Amsterdam was geweest.
De gesloten Havanna als tijdelijke
galerie voor Chiel van ZelstIn april 2010 werd tenslotte het interieur van de Havanna er al weer uit gesloopt, nadat het dus nog geen jaar alszodanig dienst gedaan had...


^

Links

- Het vroegere reguliere programma
- De vroegere homepage: www.havannaamsterdam.nl
- Social media: Hyves - GayRomeo
- Tijdelijke Galerie: www.amsterdampainter.comReguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.