Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 21 januari 2019

Enkele grote LHBT-jubilea in 2019

Dit jaar zijn er een reeks van grote jubilea te vieren met betrekking tot de LHBT-geschiedenis en de homohoreca, niet alleen nationaal en internationaal, maar ook in de Reguliersdwarsstraat.
Concreet gaat het om:


LHBT-jubilea in 2019
 


50 jaar Homodemonstratie

Vandaag precies 50 jaar geleden, dus op 21 januari 1969, vond de allereerste openbare homodemonstratie in Nederland en waarschijnlijk ook in Europa plaats. Deze werd gehouden op het Binnenhof in Den Haag en was georganiseerd door de Federatie Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit (FSWH) en de stichting Ruimte.

Ongeveer 100 jonge homoseksuele mannen en vrouwen demonstreerden hierbij tegen het toenmalige artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht, dat homoseksuele contacten met personen onder de 21 jaar verbood, terwijl heteroseksuele contacten al vanaf 16 jaar toegestaan waren. Artikel 248-bis werd in 1971 afgeschaft.

- Ter gelegenheid van dit jubileum is er op 21 januari 2019 in de OBA een extra editie van de Mosse-lezing, uitgesproken door Joke Swiebel, destijds voorzitster van de FSWH.


Homodemonstratie op het Binnenhof, 21 januari 1969

De eerste homodemonstratie op het Binnenhof, 21 januari 1969
(foto: Jac. de Nijs/Anefo - klik ter vergroting)
 

^

50 jaar Stonewall-rellen

Een half jaar later, op 28 juni 1969, vonden in New York City de Stonewall-rellen plaats. Deze ontstonden toen de politie een inval deed in de homobar Stonewall Inn aan de Christopher Street. De aanwezige homomannen, lesbische vrouwen en travestieten pikten zulk politiegeweld echter niet meer en vochten voor het eerst flink terug.

Om deze strijd levend te houden werd het Gay Liberation Front (GLF) opgericht dat ter herdenking van de rellen op 28 juni 1970 de allereerste Gay Pride-parade organiseerde. In Nederland kwam er pas in 1977 een vergelijkbare protestoptocht, die sinds 1979 Roze Zaterdag heet.

- In New York worden de Stonewall-rellen groots herdacht tijdens de WorldPride in juni. Begin augustus zal ook Pride Amsterdam in het teken van de Stonewall-rellen staan.Video over de Stonewall-rellen in New York, juni 1969
 

^

30 jaar Danscafé Havana

Naast de strijd voor gelijke rechten vond homo-emancipatie ook plaats door samen met hetero's feest te vieren. Een van de populairste plekken daarvoor was Danscafé Havana in de Reguliersdwarsstraat, dat op 29 juni 1989 geopend werd. Het werd direct een plek waar homo en hetero, jong en oud, autochtoon en allochtoon probleemloos integreerden.

De Havana werd in 1997 overgenomen door horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die de zaak in 2002 liet sluiten. Na een korte periode waarin het pand gekraakt was, werd van 2009 t/m 2011 meermalen tevergeefs gepoogd de Havana nieuw leven in te blazen. Tegenwoordig is hier het grillrestaurant The Big Apple gevestigd.

- Op zondag 30 juni 2019 zal er in de Soho een grote Havana-reünie zijn. Je kan op de hoogte blijven via de pagina van de Havana Reünie op Facebook.

> Uitgebreide geschiedenis van Danscafé Havana
Interieurimpressie van de voormalige Havana, 1989
(foto: Highlow Productions - klik ter vergroting)
 

^

30 jaar Discotheek iT

De grootste feesten organiseerde de Havana in samenwerking met homodiscotheek iT, die Manfred Langer op 7 september 1989 aan de Amstelstraat opende. Hier werden de meest spectaculaire en extravagante feesten gehouden waarbij werkelijk niets te gek was, iets dat toen ook steeds meer hetero's aantrok.

Na het voortijdige overlijden van Manfred Langer in november 1994 (dit jaar dus 25 jaar geleden) was de discotheek niet meer zo populair als voorheen. In 1999 werd de iT na een politie-inval eerst tijdelijk en vervolgens in 2004 definitief gesloten. Sinds 2010 is op deze locatie club AIR gevestigd.

- Ter herinnering aan de iT is er op 30 november 2019 een grote iT Revival party in club Mystique in de Smaksteeg. Je kan op de hoogte blijven via de pagina van Club iT op Facebook. Zie ook de oude homepage van de iT.
Homodiscotheek iT in de Amstelstraat, 1991
(foto: David Jarrett - klik ter vergroting)
 

^

20 jaar Café Soho

Tien jaar na de Havana, op 10 juni 1999, werd een opnieuw een groot homocafé in de Reguliersdwarsstraat geopend, namelijk Café-Pub Soho. Deze zaak was een paradepaardje van horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die er zijn favoriete klassiek Engelse interieur in had laten zetten, precies zoals in zijn Drie Gezusters-zaken elders.

Ondanks de voor die tijd 'ouderwetse' inrichting was de Soho tot rond 2007 zeer populair bij jong en oud. De Soho is de enige van de grote Regulierszaken die de ineenstorting van het Kooistra-imperium in 2010 onder zijn oude naam en in zijn oude vorm overleefd heeft.

- Het jubileum van de Soho wordt op zondag 9 juni gevierd. Zie voor nadere details de betreffende evenementpagina op Facebook.

> Uitgebreide geschiedenis van Café-Pub Soho
Interieurimpressie van de Soho, 2006
(foto: Homepage Soho - klik ter vergroting)


Zie ook:

- Wikipedia: Homo-emancipatie in Nederland
- Linda Duits & Sidney Smeets: Eigen homogeschiedenis eerst


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.