Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 23 juli 2016

Amsterdam viert Roze Zaterdag, Gay Pride én EuroPride!

Vanaf vandaag, zaterdag 23 juli tot en met zondag 7 augustus viert Amsterdam maar liefst drie homo-evenementen tegelijk: Roze Zaterdag, Gay Pride en EuroPride!

Voor wie er niet heel goed mee bekend is, is hier een korte uitleg van de verschillen tussen deze evenementen alsmede hun historische achtergrond, gevolgd door het programma tijdens Gay Pride in de Reguliersdwarsstraat.




EuroPride

De overkoepelende term voor alle evenementen is EuroPride, een titel die sinds 1991 door de EPOA, het Verbond van Europese Pride-organisatoren aan de Gay Pride in telkens een andere Europese stad wordt toegekend. De vorige keer dat Amsterdam deze eer te beurt viel was in 1994 toen de Roze Zaterdag in de stad gehouden werd.


Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is oorspronkelijk de Nederlandse versie van de meeste Gay Prides elders in de wereld. Deze memoreren de Stonewallrellen in New York in 1969 en hebben daarom vanoudsher een demonstratief karakter. Bijzonder is dat de Roze Zaterdag sinds 1981 elk jaar in een andere stad gehouden wordt.

De laatste keer dat Roze Zaterdag in Amsterdam plaatsvond was in juni 1994. Er was toen nog geen botenparade, maar een stoet met versierde wagens en opleggers, net zoals in andere steden. Uiteraard reed er ook een versierde oplegger mee van de April en de Exit uit de Reguliersdwarsstraat, die er een prijs mee wonnen.

Op andere wagens werden echter ook dermate seksueel expliciete handelingen vertoond, dat voor de latere botenparade werd bepaald dat er geen seksuele handelingen mochten plaatsvinden of geslachtsdelen mochten worden vertoond.

In de traditie van Stonewall vindt Roze Zaterdag normaal eind juni plaats, maar vanwege de combinatie met de Amsterdamse Pride is het dit jaar op zaterdag 23 juli.

> Lees ook: Geschiedenis van de Gay Pride




De optocht van Roze Zaterdag/EuroPride
in Amsterdam op 25 juni 1994
(ANP PHOTO/Raymond Rutting - CC BY-NC-ND 4.0)


Amsterdam Gay Pride

De Amsterdamse Gay Pride werd in 1996 opgezet door een groep mensen onder leiding van Siep de Haan uit het befaamde danscafé Havana in de Reguliersdwarsstraat.

Anders dan de Roze Zaterdag, dat een meer maatschappelijk betrokken en demonstratief karakter had, was de Amsterdamse Pride aanvankelijk louter bedoeld als feest om de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren.

Vinden de meeste traditionele Gay Prides eind juni plaats, de Amsterdamse is daarentegen begin augustus. Absoluut hoogtepunt is de carnavaleske botenparade over de grachten, die dit jaar op zaterdag 6 augustus gehouden wordt.


Reguliersdwarsstraat

In de Reguliersdwarsstraat wordt de Amsterdam Gay Pride traditiegetrouw gevierd met twee grote straatfeesten. In het oostelijke deel is dat de Caribbean street party, georganiseerd vanuit de Reality Bar.

Rondom de bekende homozaken in het westelijke deel van de Reguliers zal dit jaar echter voor het eerst geen groot evenement meer gehouden worden. Wél zal er hier een kleinschalig en openlijk toegankelijk feestje zijn. Nadere details volgen zo spoedig mogelijk.

> Zie ook: Programma Gay Pride 2016




Dit jaar doet zich dus de unieke situatie voor dat naast de jaarlijkse Amsterdamse Gay Pride, ook de oorspronkelijke Nederlandse "Gay Pride", de Roze Zaterdag, weer in Amsterdam gehouden wordt - en dit alles bekroond met de titel EuroPride!

- Officiële website: www.pride.amsterdam





3 reactie(s)

Door Leslie Schwartz op 23-07-2016 om 17:19 uur:

Wij zijn trots op ons museum! XD



Door Karel van Egten op 23-07-2016 om 17:23 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD



Door Fred Pelt op 24-07-2016 om 0:24 uur:

heb je nog knoflooksaus? XD




(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.