English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 21 oktober 2014

Amsterdamse homohoreca-jubilea
Dit jaar zijn er een hele reeks jubilea in de Amsterdamse homohoreca te vieren. Eerder werd hier al aandacht besteed aan het feit dat de vroegere discotheek iT in de Amstelstraat en het voormalige danscafé Havana in de Reguliersdwarsstraat 25 jaar geleden geopend werden.

De andere homohoreca-jubilea van dit jaar zijn:


50 jaar: Amstel 54

Het grootste jubileum van dit jaar is zonder twijfel het 50-jarig bestaan van Amstel 54 op de hoek van de Amstel en de Halvemaansteeg. Dit café werd in 1964 onder de naam Amstel Taveerne geopend door Ad van Besouw en werd/wordt vaak gezien als het oudste homocafé van Amsterdam. Dat laatste klopt niet, maar wel is Amstel 54 nu de langst aaneengesloten geopende homozaak van de stad. Dit jubileum kreeg aandacht op AT5 en werd afgelopen zaterdag 18 oktober op feestelijke wijze gevierd:
De Brothers Grimm met Valy Pintiuc, de huidige eigenaar van Amstel 54


40 jaar: Dirty Dicks

In 1974 werd in de Warmoesstraat de fetishbar Dirty Dicks geopend. Na het plotselinge overlijden van Paul Wierks, die ook eigenaar was van The Eagle, werd Dirty Dicks in juli 2011 weer heropend en kreeg in 2013 een geheel nieuw interieur. Het is niet duidelijk of Dirty Dicks zijn 40-jarig bestaan gevierd heeft.
Update: Dirty Dicks is niet in 1974, maar in 1994 geopend. in 2014 bestond de zaak dus nog slechts 20 jaar.


35 jaar: The Eagle

Eveneens in de Warmoesstraat werd op 4 oktober 1979, naar het voorbeeld van The Eagle in New York, de leerbar The Eagle geopend, die dit jaar dus 35 jaar bestaat. Dit jubileum werd op op 4 oktober gevierd met een drukbezochte feestavond.


30 jaar: Cuckoo's Nest

De in 1984 geopende cruisebar Cuckoo's Nest aan de Nieuwezijds Kolk kan dit jaar zijn 30-jarig bestaan vieren. Dit gebeurt op 8 november met een groot feest in de schuintegenover gelegen club Akhnaton en een aansluitende afterparty in homosauna Thermos. De Cuckoo's Nest, die vooral bekend is vanwege de grote darkroom in de kelder, heeft onlangs een geheel vernieuwd interieur gekregen.


25 jaar: Mankind

Een van de minder bekende homocafe's van Amsterdam is Mankind aan de Weteringstraat 60, vlakbij het Rijksmuseum. Deze zaak werd in 1989 geopend en viert dit jaar dus zijn 25-jarig jubileum. Dit zal op 1 november gevierd worden met een receptie van 15.00 tot 17.00 uur.


15 jaar: Soho

Een jubileum dat volledig ongemerkt voorbij gegaan is, is dat van gay café Soho in de Reguliersdwarsstraat. Deze zaak werd 15 jaar geleden, op 10 juni 1999 geopend en was één van de favoriete zaken van wijlen horecamagnaat Sjoerd Kooistra. De Soho is de enige van de grote Regulierszaken die de ineenstorting van het Kooistra-imperium in oude vorm overleefd heeft.

> Uitgebreide geschiedenis en foto's van Café-pub Soho


- Lees ook de historie van Amsterdam als Homohoofdstad


-----

Update
Naast deze jubilea werd op 9 november helaas ook weer een homobar gesloten, namelijk Entre Nous in de Halvemaansteeg 14. Entre Nous bestond al in 1967, maar was toen een zogeheten animeerbar. In april 1994 werd de zaak overgenomen door Cor van homocafé Gaiety aan de Amstel en sindsdien is het waarschijnlijk een homobar geweest.

- Zie ook het bericht op MetroNieuws.nl

5 reactie(s)

Door Back to the future op 24-10-2014 om 14:23 uur:

Nou, hoog tijd dus om te kijken naar de toekomst, want de homohoreca is, op een enkele uitzonderingen na, op sterven na dood.Door Webmaster op 24-10-2014 om 19:09 uur:

Met zulke jubilea zou je ook kunnen zeggen: still going strong!
Maar hoe zou die toekomst er volgens jou uit moeten komen te zien?Door Klaas op 3-11-2014 om 14:52 uur:

Weet iemand inmiddels of de Pink Christmas dit jaar doorgaat?Door Webmaster op 3-11-2014 om 21:41 uur:

Over Pink Christmas is nog niets bekend, zodra er meer duidelijkheid is, zal dat hier vermeld worden.Door Webmaster op 18-11-2014 om 19:48 uur:

Inmiddels is duidelijk geworden dat er ook dit jaar geen Pink Christmas zal zijn, dus we kunnen er wel vanuit gaan dat dit evenement niet meer wordt voortgezet. Ik zal binnenkort een overzichtje maken van andere leuke activitieten rondom de feestdagen.
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

- Eerste flagshipstore van MR. Riegillio geopend

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.