English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 7 september 2014

25 jaar geleden openden Havana en de iT
Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat in de Amstelstraat de vroeger wereldberoemde discotheek iT werd geopend. In hetzelfde jaar 1989 opende in de Reguliersdwarsstraat het befaamde danscafé Havana zijn deuren. Beide zaken waren in de jaren '90 iconen van het homo-uitgaansleven en daarmee belangrijke pijlers van Amsterdam als Gay Capital.(klik voor een vergroting)Danscafé Havana

De Havana werd op 29 juni 1989 geopend door Frans Monsma, die acht jaar eerder het beroemde homocafé April had geopend. Beneden had de Havana een ruim café en boven een dansvloer, waar homo en hetero, jong en oud, autochtoon en allochtoon wonderwel samengingen.

In 1997 werd de Havana overgenomen door horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die het in 2002 liet sluiten. Na een korte periode waarin het pand gekraakt was, werd van 2009 t/m 2011 meermalen tevergeefs gepoogd de zaak nieuw leven in te blazen. Momenteel staat het pand daarom opnieuw te koop of te huur.

Een uitgebreide geschiedenis en unieke foto's van de Havana zijn hier te vinden.
Interieur van de voormalige Havana
(foto: Highlow Productions - klik voor een vergroting)


Discotheek iT

De iT werd op 7 september 1989 geopend door de legendarische Manfred Langer. Het werd een homoclub waar de meest grootse en extravagante feesten werden gehouden waarbij, in alle opzichten, niets te gek was, iets dat ook steeds meer hetero's aantrok.

Na het voortijdige overlijden van Manfred Langer in 1994 (nu dus ook 20 jaar geleden) werd de zaak niet meer zo populair als voorheen. In 1999 werd de iT na een politie-inval eerst tijdelijk en vervolgens in 2004 definitief gesloten. Sinds 2010 is op deze locatie club AIR gevestigd.

De oorspronkelijke website van de iT is hier bewaard gebleven.
Collage van beroemdheden die de iT bezochten
(via www.discotheek.it - klik voor een vergroting)


Grootse feesten

De iT en de Havana werden niet alleen in hetzelfde jaar geopend, ze organiseerden ook samen de meest spraakmakende feesten uit die tijd, zoals de befaamde Hollywoodparties.

Daarbij kwamen de gasten verkleed volgens een bepaald thema eerst naar de Havana, vanwaar ze later op de avond in een stoet van koetsjes of limousines naar de iT werden gereden, waar het feest tot diep in de nacht doorging:Hollywoodparty beginnend bij de Havana en eindigend bij de iT
(video: Jan Greeve, 1991)


Gemiste kansen

Dat de Havana 25 jaar geleden werd geopend lijkt aan iedereen te zijn voorbijgegaan. In Club AIR was er op 19 april van dit jaar wel een iT Reunion, maar dat leek meer te slaan op het 4-jarig bestaan van de door Diva MayDay georganiseerde reeks van Can You Feel iT-feesten.

Het lijkt ook een gemiste kans dat dit jubileum niet als thema voor de afgelopen Gay Pride is genomen. Een teruggrijpen op de uitbundige tijd van de iT zou waarschijnlijk veel aansprekender zijn geweest dan het wel heel abstracte "Listen", dat dit jaar het officiële thema van de Gay Pride was.


Op Facebook en Twitter zullen we de komende week ook speciaal aandacht besteden aan de Havana en de iT.


> Zie ook de andere Amsterdamse homohoreca-jubilea dit jaar

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen)

Reageer:

Naam:

Meer nieuwsberichten:

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.