Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


13 februari 2011:

Presentatie van de Reguliers-enquête

Afgelopen vrijdag, 11 februari, werden de resultaten van de enquête over de Reguliersdwarsstraat aangeboden aan wethouder Carolien Gehrels van economische zaken.

Deze bijeenkomst begon om 13.00 uur en er kwamen enkele tientallen mensen op af, waaronder ondernemers uit de straat, enkele politici en ambtenaren en de nodige pers:
De presentatie van de enquêteresultaten bij de April
(foto: Marius Bakker / Reguliers.net)


De presentatie zou aanvankelijk plaatsvinden in gay café April, niet alleen de beroemdste, maar volgens de enquête ook nog altijd de populairste zaak van de straat.

Op het laatste moment liet verhuurder Heineken echter weten dat de April nog niet geschikt was om de presentatie te houden, dus werd deze op de stoep ervóór gehouden.

Na een welkomstwoordje door Vera Bergkamp, vertelde de initiatiefnemer van de enquête, Peter Koop, kort wat de belangrijkste uitkomsten waren: mensen willen te straat weer terug, de zaken zo snel mogelijk weer open, maar nog liever vernieuwing of zelfs hele nieuwe zaken.

Uit de enquête bleek voorts dat men ook diversiteit wil, leuke zaken voor zowel 's avonds als overdag, meer terrasjes, meer feesten, betere service, kortom het moet een straat worden zoals die eigenlijk altijd al was: met voor ieder wat wils!

Vera Bergkamp benadrukte namens D66 onder meer dat het belangrijk is dat voor de nu nog gesloten zaken ook nieuwe ondernemers een kans moeten krijgen.
Reportage van de presentatie en interviews met enkele betrokkenen
(video: Wessel Haaxman en GJ / MVS Gaystation)


Vervolgens werd het verslag van de enquêteresultaten door Peter Koop en Vera Bergkamp formeel aan wethouder Gehrels overhandigd.

Net toen Gehrels met haar antwoord op de resultaten was begonnen kwam er tot ieders hilariteit een grote vrachtwagen van Heineken aanrijden, die ook nog eens precies ter hoogte van de bijeenkomst parkeerde.

De wethouder verklaarde het belangrijk vinden nu te weten wat de wensen van het Regulierspubliek zijn. Wat de gay community wil is een aantrekkelijke, levendige stad, met voldoende vrijheid om te doen wat je wil.

Wat concrete acties betreft liet wethouder Gehrels weten dat de gemeente zelf natuurlijk geen ondernemer is, maar wel een verbindende functie heeft en partijen met elkaar in contact kan brengen en kan stimuleren dat er stappen gezet worden:
Interview met wethouder Carolien Gehrels
(video: Menne Vellinga)


Na deze toespraken was er nog gelegenheid voor een aantal vragen uit het publiek. De mensen die hier gebruik van maakten, vroegen waarom de Soho nu uitgerekend overgenomen zou zijn door een naaste medewerker van wijlen horecamagnaat Sjoerd Kooistra, en of ook de wet BIBOB (om te voorkomen dat vergunningen aan criminelen worden verleend) wel op de overnamekandidaten toegepast zou worden.

Wethouder Gehrels wilde hier niet in concreto op ingaan, dat is een zaak van met name de brouwerijen. Wel gaf ze aan dat ze er als wet-houder zeker op zal letten dat alles binnen de grenzen van de wet blijft.

Tenslotte was er nog gelegenheid voor de pers om vragen te stellen en interviews af te nemen. Daarvan maakten met name Radio Noord-Holland en de Amsterdamse homo-omroep MVS Gaystation gebruik. Stadsomroep AT5 had enkele dagen eerder al een reportage gemaakt. Onder meer voor radio AmsterdamFM heeft ook Menne Vellinga heeft enkele betrokkenen geinterviewd en dit via YouTube beschikbaar gesteld:
Interviews met enkele andere betrokkenen
(video: Menne Vellinga)


Vera Bergkamp van D66 benadrukte nogmaals dat herstel van de Reguliersdwarsstraat van groot belang is voor Amsterdam als Gay Capital. Hiervoor moet samengewerkt worden met alle politieke partijen, maar ook met de gemeente en met Heineken.

Ook zou Bergkamp het toejuichen wanneer het Roze Huis in de Reguliers zou komen, maar voorzitter van COC Amsterdam, Dennis Boutkan, liet weten dat panden in deze straat daarvoor toch wat te duur zijn, maar dat ze samen met andere partijen al vergevorderd zijn met een ander leuk concept.

VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen wist te melden dat Heineken alle plannen regelmatig met de gemeente bespreekt en dat in de komende weken de beslissingen worden genomen over de April en de Exit. Ook was hij er van overtuigd dat er met Koninginnedag weer als vanouds een groot feest zal zijn.

Van de Soho was inmiddels bekend dat deze op 3 maart weer open zal gaan en net een dag vóór de enquêtepresentatie werd bekend dat Hugo Braakhuis de ARC per 1 maart zal gaan heropenen. Hij vertelde dat hij de zaak iets losser zal maken, maar dat het wel trendy, "zien en gezien worden" blijft.

Na afloop konden de mensen voor een drankje uitwijken naar de trendy (hetero)bar The House of Rising een paar deuren verderop.

De overgebleven mensen op straat konden toen nog toevallig de vorige burgemeester van Amsterdam en huidig PvdA-partijleider Job Cohen langs zien fietsen.


> Meer foto's:
Presentation of the Reguliers-Survey

> Zie ook het eerdere bericht:
Resultaten van de Reguliersdwarsstraat-enquête

> Het volledige enquêteverslag:
Uitgaan in de Reguliersdwarsstraat (pdf)

- Reportages op MVSgaystation en Gay.nl

- Berichten op Gay.blog.nl en Echo.nl
Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.