English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


NIEUWS
 


24 april 2015

Koninklijke onderscheiding voor oprichter van April en Havana


Bij de traditionele lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag heeft vandaag ook Frans Monsma een koninklijke onderscheiding gekregen. Monsma is vooral bekend als de oprichter van twee van de beroemdste zaken uit het verleden van de Reguliersdwarsstraat: de April en de Havana.

Waarschijnlijk vanwege de landelijke uitstraling van zijn werk werd Monsma niet tot gewoon Lid, maar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd.
Frans Monsma krijgt de onderscheiding opgespeld
door burgemeester Van der LaanMonsma werd ook geerd vanwege het feit dat hij als eerste een benefietfeest voor aids-patinten organiseerde en mede-initiatiefnemer van het Aidsfonds was. Betrokkenheid bij hiv-patinten in de huidige tijd was n van de redenen dat vandaag ook advocaat Oscar Hammerstein tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd.


Frans Monsma kwam in december 1979 naar de Reguliersdwarsstraat, toen hij samen met zijn compagnon Guus Silverentand de lunchroom, toen nog Coffeeshop Downtown overnam. Vandaaruit opende hij in 1981 de April, dat vrijwel direct het beroemdste homocaf van Amsterdam werd.

Na een kort intermezzo keerde Monsma in 1989 weer terug met de opening van danscaf Havana, dat samen met de RoXY en de iT d gay uitgaanszaak van de jaren '90 werd, waar niet alleen homo's en hetero's, maar ook autochtoon en allochtoon probleemloos samenkwamen.
Frans Monsma (3e van links) en Manfred Langer (5e van rechts)
staande voor de Havana tijdens een gezamelijk
georganiseerd gekostumeerd feest begin jaren '90
(foto: Highlow Productions - klik voor een vergroting)Van begin af aan liet Monsma het niet bij het louter runnen van zijn cafs, maar begon hij ook spraakmakende (straat)feesten te organiseren, vaak in samenwerking met de disco's uit die tijd: eerst Flora Palace en later de iT.

Zijn zaken waren even hip en trendy als klantvriendelijk en gastvrij - een combinatie die zeker niet vanzelfsprekend is. Met dit alles heeft hij de Reguliersdwarsstraat op de kaart gezet als n van 's werelds toonaangevende homo-uitgaansstraten en zo indirect ook bijgedragen aan de positie van Amsterdam als Gay Capital.


> Lees hier de uitgebreide biografie van Frans Monsma


- Zie ook de berichten op Gay.blog.nl, Parool.nl en AT5.nl en een radio-gesprek met Oscar Hammerstein waarin Frans Monsma opmerkelijk genoeg niet genoemd wordt.


^


4 reactie(s)


Door Sergio Leatomu op 27-04-2015 om 15:13 uur:


Plussen en minnen heeft iedereen maar je mag voor jezelf perfect zijn! XDDoor klaas de vries op 30-04-2015 om 14:30 uur:


Jammer dat die wereld van de April en de Havanna nu alweer helemaal is verdwenen in Amsterdam!Door Leslie Schwartz op 12-05-2015 om 1:25 uur:


een parel van wereldklasse!Door Diana Soi op 14-05-2015 om 1:44 uur:


Eerlijk gezegd kan ik geen minpunt bedenken. Een dikke aanrader dus!
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Reguliers minder goed bereikbaar door werkzaamheden

- Pop-upwinkel voor ambachtelijke producten geopend

- Groot straatfeest gepland tijdens het Songfestival 2020

- Secret Village is weer versierd met feestverlichting

- 25 jaar geleden overleed Manfred Langer

- Kapperszaak El Encanto viert 10-jarig jubileum


Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.