Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 2 juli 2019

30 jaar Havana herdacht met grote reünie

Afgelopen zondag, 30 juni, werd bij gay café Soho herdacht dat 30 jaar geleden het befaamde Danscafé Havana (1989-2002) zijn deuren opende.


30 jaar Havana
Havana-reünie met Frans Monsma (linksmidden in blauwe trui) en Nickie Nicole


De feestelijke bijeenkomst begon om 16.00 uur bij een met ballonnen in regenboogkleuren versierde Soho, waar namens de ondernemersvereniging een gratis welkomstdrankje beschikbaar was.

Bij stralend zonnig, maar gelukkig niet te heet zomerweer verzamelden zich steeds meer oud-bezoekers en oud-medewerkers van de Havana, die zich allengs vermengden met het publiek van het traditionele zondagse Happy Hour.


30 jaar Havana
Grote menigte in een zeer zonnige Reguliersdwarsstraat


Nickie Nicole

Eregast was de Amerikaans-Nederlandse travestie-artiest Nickie Nicole, die speciaal voor de reünie uit Parijs was overgekomen. Zij brak door in de Havana met de razend populaire Nickie Nicole Shows, waarna ze landelijke bekendheid kreeg met De Travestie Show, die door Veronica op televisie werd uitgezonden.

Geheel in de stijl van haar oude shows trad Nickie Nicole nu in de Soho op, waarbij ze vertelde over hoe het destijds begon, waarbij ze o.a. Frans Monsma en Marit Audier bedankte - de laatstgenoemde als initiatiefneemster van de reünie. Ook vertelde Nickie Nicole hoe tijdens haar shows in de Havana Diva Mayday haar loopbaan als drag queen begon.Impressie van het optreden van Nickie Nicole tijdens de Havana-reünie


Gay Pride

Een opvallende afwezige was Siep de Haan, die destijds als manager van Nickie Nicole verantwoordelijk was voor talrijke creatieve feestavonden in de Havana. Bovendien was hij mede-initiatiefnemer en organisator van de Amsterdamse Gay Pride die in 1996 voor het eerst plaatsvond.

Anders dan de Prides waarmee speciaal dit jaar de Stonewall-rellen uit 1969 herdacht worden, was de Amsterdamse Pride niet bedoeld als protestdemonstratie, maar om de vrijheid en diversiteit te vieren zoals die in de Reguliersdwarsstraat al sinds 1980 openlijk beleefd en gevierd werd.
Interieur van de vroegere Havana (linkerzijde van de begane grond)
(foto: Highlow Productions - klik ter vergroting)Geschiedenis

Danscafé Havana werd op 29 juni 1989 geopend door Frans Monsma, Wim Voogel en Stef Scheij. Monsma had eerder al Downtown gerund en in 1981 de April geopend en met deze ervaring wist hij ook van de Havana direct een doorslaand succes te maken.

> Lees ook de uitvoerige geschiedenis van de Havana!

De nieuwe zaak kenmerkte zich door gastvrijheid en diversiteit: zowel homo's als hetero's en zowel autochtonen als allochtonen kwamen er graag, waar ook het moderne en toch warme interieur aan bijdroeg. Hoogtepunten waren de Hollywoodfeesten, die in samenwerking met Manfred Langer van de roemruchte discotheek iT georganiseerd werden.


- Foto's van de Havana-reünie op Facebook - en nog meer foto's!

- Radio-interview t.g.v. de reünie: Havana Saints and FoolsMario overleden

Een paar uur voor het begin van de reünie vond nog een morbide toeval plaats: Mario, een ruim 80-jarige bewoner van de straat die al sinds de dagen van de Havana vrijwel onafgebroken over geluidsoverlast klaagde, werd dood aangetroffen in zijn woning. Zijn stoffelijk overschot werd door de hulpdiensten weggehaald.


1 reactie(s)

Door DJ Jacuzzi Martijn Bosch op 5-07-2019 om 0:42 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.