De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 31 juli 2016

20 jaar geleden kreeg de April zijn draaibar en Amsterdam de botenparade

Dezer dagen is het precies 20 jaar geleden dat twee iconen van de Amsterdamse homogemeenschap ontstonden: het vernieuwde café April met de draaibar en de Amsterdamse Gay Pride met de botenparade.

Het jubileum van de Amsterdam Gay Pride werd vorig jaar al gevierd toen de 20e editie van dit evenement plaatsvond. De April werd echter door de ineenstorting van het Kooistra-imperium in 2010 gesloten. In het pand bevindt zich nu A L'Elephant du Congo.


De vernieuwde April

De April was het beroemdste homocafé van Amsterdam en werd in 1981 geopend door Frans Monsma en Guus Silverentand. De oorspronkelijke zaak was echter veel kleiner dan de uiteindelijke ruimte. Begin jaren '90 werd de April dan ook te klein en te oud en besloot de inmiddels nieuwe eigenaar Sjoerd Kooistra tot een volledige verbouwing. De concrete uitvoering was in handen van zijn toenmalige compagnon Louis Röst.




Casco-klaar maken van het achtergedeeldte (1996)
(foto: www.april-exit.com)


De April zou om te beginnen een heel stuk groter gaan worden. Daartoe werden een deel van het achterliggende zijsteegje van de Openhartsteeg en enkele pandjes aan de Sint Jorisstraat bij de zaak getrokken. Na deze uitbreiding was de April in één klap ongeveer 3 keer zo groot en daarmee de toendertijd grootste homobar van Europa geworden. De heropening vond eind juli 1996 plaats, net vóór de eerste Gay Pride.

Voor het nieuwe achtergedeelte kwam Louis Röst met het idee voor een bar die als geheel ronddraaide: de befaamde carousselbar. Zo'n bar zou ook als vanzelf mensen naar het achtergedeelte trekken en hen mengen en met elkaar in contact brengen. De draaiende bar was in die tijd uitermate spectaculair en werd een internationale publiekstrekker.




De carousselbar in het achterdeel van de April (1996)
(foto: www.vanwellarchitect.nl)


> Meer over het interieur van de April


Een andere grote publiekstrekker die met de heropening van de April in 1996 werd ingevoerd was het dubbele Happy Hour op zondag. Al sinds de overname door Kooistra in 1986 kende de April een happy hour onder de naam "Bubbling Sunday", wat na de heropening verdubbeld werd tot een dubbel happy hour van 18.00 - 20.00 uur. Dit Happy Hour op zondag was zo populair dat het de April zelfs overleefd heeft en nog altijd elke zondag plaatsvindt, nu bij Soho en Taboo.




Het zondagse Happy Hour bij de April in 2006
(foto: www.cafeapril.eu)


De Amsterdam Gay Pride

Vrijwel gelijktijdig met de verbouwing van de April werd in danscafé Havana iets verderop in de Reguliersdwarsstraat de oprichting van een Amsterdamse Gay Pride voorbereid. De Havana was in 1989 door Frans Monsma geopend, nadat hij in 1986 de April aan Kooistra had verkocht.

Voor het entertainment in de Havana schakelde Monsma Siep de Haan in, die de ene na de andere feestavond van de grond tilde. Vanuit de organisatie van homo(horeca)ondernemers Gay Business Amsterdam (GBA) was hij dan ook de aangewezen persoon om een nieuw homofeest voor de hele stad op te zetten: de Amsterdam Pride.




Geheel vanuit de traditie van de Reguliersdwarsstraat moest ook deze Pride een open en spontaan feest worden waarbij zowel homo als hetero welkom waren. Anders dan de Roze Zaterdag had de Amsterdam Pride dan ook geen politiek of emanciperend doel; het ging puur om het vieren van de vrijheid en de diversiteit van de stad.

Als hoogtepunt kreeg de Amsterdamse Gay Pride als enige ter wereld een botenparade over de grachten. Aan de eerste editie hiervan op zaterdag 3 augustus 1996 deden nog maar 45 boten en bootjes mee, waaronder uiteraard ook van de grote homozaken uit de Reguliersdwarsstraat.

> Zie de Reguliersboten in de Canal Parade




De boot van Downtown/April/Exit tijdens de Canal Parade
van de eerste Amsterdam Pride in 1996
(ANP PHOTO/Hans Steinmeier - CC BY-NC-ND 4.0)


De Amsterdamse Pride werd al snel groter en zeer populair. Als een vanuit homo(horeca)ondernemers georganiseerd feest van vrijheid en diversiteit kwam het onder leiding van Siep de Haan echter ook tot jaarlijks terugkerende ruzies met het stadsdeel, met name over al dan niet vermeende betuttelende regelgeving en vertrutting.

In 2005 kon de Pride pas op het allerlaatste moment doorgaan, mede omdat (ook toen dus al) vanwege de dreiging van extremistische aanslagen 600 man beveiligingspersoneel en 500 extra EHBO’ers ingehuurd moesten worden, waardoor organisator GBA in financiële problemen kwam.




Boot van de Kooistrazaken met een grote "darkroom" als protest
tegen een dreigend verbod op darkrooms in de stad (2004)
(foto: www.amsterdamgaypride.nl)


Waarschijnlijk deze problemen zat, gaf de gemeente de vergunning voor de Amsterdam Gay Pride in 2006 aan een nieuwe organisator: de stichting ProGay met Frank van Dalen als boegbeeld. Sindsdien werd met name de botenparade sterker gericht op emancipatie en homorechten waardoor tegelijk ook meer hetero's en grote commerciële partijen aan boord kwamen.

> Meer over de Geschiedenis van de Gay Pride





8 reactie(s)

Door Ellen Wybenga op 1-08-2016 om 12:35 uur:

een parel van wereldklasse! XD



Door Diana op 1-08-2016 om 12:39 uur:

Eerlijk gezegd kan ik geen minpunt bedenken. Een dikke aanrader dus!



Door Klaas Hamersma op 1-08-2016 om 12:42 uur:

Lijkt me een principiele keuze. groet! Klaas



Door The Don op 2-08-2016 om 0:19 uur:

Believe me!



Door Ger Doornink op 2-08-2016 om 23:05 uur:

de tent ziet er gezellig en top uit:)



Door Webmaster op 3-08-2016 om 1:06 uur:

Wat zouden we toch beginnen zonder zulke trouwe gasten als jullie!



Door Shanelle Pride op 4-08-2016 om 0:50 uur:

We love you, man!



Door Pride Tribbing op 4-08-2016 om 1:21 uur:

I love you back!




(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.