Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 4 oktober 2022

Club NYX viert 10-jarig bestaan

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Club NYX werd geopend. Als opvolger van homodisco Exit is dit één van de drie overgebleven clubs voor gay & queer-publiek in Amsterdam.Club NYX en het Exit Café tijdens EuroPride 2016


Voorgeschiedenis

Club NYX is gevestigd in een historisch pand uit de 18e eeuw dat oorspronkelijk dienstdeed als koetshuis, wat nog goed te herkennen is aan de drie grote deuren. In 1988 opende hier homodiscotheek Exit, die ruim 20 jaar lang de vaste dansgelegenheid van de straat was en bovendien over een darkroom beschikte.

Toen in 2010 het imperium van (homo)horecamagnaat Sjoerd Kooistra instortte moesten ook de Exit en het bijbehorende Exit Café hun deuren sluiten. Beide zaken werden vervolgens overgenomen door Rob de Jong, die eerder al de hippe cocktailbar ARC en later de kleine gayclub Roque aan de Amstel had opgezet.Buitenzijde van de Exit en het Exit Café in 2007

Openminded

Het Exit Café liet De Jong intact als apres-skibar in blokhutstijl, maar de vroegere discotheek werd voorzien van een geheel nieuw interieur. De zaak werd op 4 oktober 2012 heropend onder de naam Club NYX, genoemd naar de Griekse godin van de nacht, die 's nachts met paard en wagen door de hemel vliegt, wat weer terugverwijst naar toen dit pand een koetshuis was.

In lijn met de gedachte van destijds dat aparte homozaken uit de tijd waren en dat gemengd uitgaan de toekomst was, presenteerde NYX zich als openminded club die ook voor hetero's makkelijker toegankelijk wilde zijn. Dat leidde echter tot nogal wat verwarring waarna besloten werd om elke dag een eigen doelgroep te bedienen:

- NyX op Donderdag voor studenten
- Vrijdag is NYX voor iedereen die openminded is
- 3x NYX (voorheen SaturGay) voor LHBT'ersDe grote zaal van Club NYX


(Her)waardering

Met deze duidelijkere profilering werd de zaak vooral onder trendy homojongeren populair: in 2014 werd NYX gekozen tot Beste Gay Discotheek in de landelijke Homohoreca Verkiezing van GaySite.nl en in 2015 won de NYX een Rainbow Award in de categorie Beste Club.

Na de aanslag op homoclub Pulse in Orlando, Florida in juni 2016 werd vanuit Club NYX een herdenkingsbijeenkomst op het Homomonument georganiseerd en kwam ook het besef terug hoe belangrijk eigen uitgaansgelegenheden voor LHBT'ers zijn.

Het 10-jarig bestaan van Club NYX zal komende donderdag, vrijdag en zaterdag (6, 7 en 8 oktober) gevierd worden met een speciale verjaardagseditie van elk van de drie reguliere feestavonden.

Logo van Club NYX
1 reactie(s)

Door Willem op 25-12-2022 om 1:04 uur:

Ik wil gewoon werken in een super geil sex neuk bar voor mannen
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.