Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 16 juni 2016

Veiligheid en geborgenheid in de homohoreca

Leek het er twee weken geleden nog even op dat de Reguliersdwarsstraat geen homostraat meer zou willen zijn, nu is die positie weer zo goed als onomstreden. Niet alleen lieten homo's zelf zien dat ze hun straat niet opgeven, ook maakte een tragisch incident in de Verenigde Staten opnieuws de noodzaak voor een eigen plek duidelijk.

Afgelopen zondag, 12 juni, vond in homoclub Pulse in de Amerikaanse stad Orlando in Florida namelijk een schietpartij plaats waarbij 49 bezoekers gedood en 53 gewond werden - de tot nu toe grootste aanslag op homoseksuelen.


Herdenkingsbijeenkomst

Deze gebeurtenis heeft met name de homogemeenschap zwaar geschokt en wereldwijd vonden dan ook herdenkingsbijeenkomsten plaats. In Amsterdam nam Maartje Weijers van club NYX en het Exit Café in de Reguliersdwarsstraat het initiatief tot het organiseren van een bijeenkomst, die afgelopen maandagavond op het Homomonument plaatsvondt. In het NOS Journaal werd hiervan de volgende reportage uitgezonden:
Klik op de afbeelding voor het journaalfragment


Dat deze bijeenkomst vanuit de Reguliersdwarsstraat georganiseerd was doet recht aan haar positie als belangrijkste homostraat van Amsterdam en staat in een lange traditie. Begin jaren '80 werden vanuit de Reguliers bijvoorbeeld al bijeenkomsten uit solidariteit met aidsslachtoffers georganiseerd.


Beveiliging

Naar aanleiding van de aanslag in Orlando werd ook de positie van de homohoreca vanuit verschillende kanten belicht. Een van de vragen is hoe veilig homozaken en homo-evenementen in Nederland zijn.

In Het Parool vertelde manager Bert Nijhof van de Soho, waar toevallig vorige week nieuwe beveiligingscameras geinstalleerd werden: "We hebben nu al beveiliging voor de deur staan, en twee stille beveiligers binnen. Het invoeren van beveiligingspoortjes zou de hele club veranderen". Het open karakter van de zaak wil Nijhof dan ook niet opgeven.

Juist de openheid van gay cafes zoals de Soho is kenmerkend voor de Reguliersdwarsstraat en is ook datgene waarmee de straat vanaf begin jaren '80 groot geworden is. Hier werd het homo-uitgaan open en toegankelijk, nadat homobars voordien geblindeerde ramen hadden en je pas naar binnen kon na te hebben aangebeld.

Overigens werden al in 2010 ten behoeve van de veiligheid buiten op straat toezichtcamera's van de politie opgehangen, eentje in het westelijke en eentje in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat:
Toezichtcamera van de politie die in 2010 werd opgehangen
in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat


Geborgenheid

Een andere vraag die de aanslag in Orlando opriep is hoe belangrijk aparte bars en clubs voor homo's zijn. In onder meer een videoreportage van De Volkskrant vertellen verschillende mensen hierover, waarbij voor de Reguliersdwarsstraat Laurens Buijs aan het woord komt:
Deze reportages maken duidelijk dat eigen uitgaansgelegenheden voor menig LHBT'er een belangrijke functie vervullen. Uiteraard zullen velen ook gewone zaken bezoeken, geen enkele homo is immers verplicht om naar homobars te gaan, maar het is wel belangrijk dat er homohoreca is voor wanneer men behoefte heeft om uit te gaan onder gelijkgestemden en zonder bang te hoeven zijn hoe hetero's op je zullen reageren.

Dit geldt met name voor mensen die zich extravaganter of niet volgens de gangbare rolpatronen gedragen. Uit getuigenissen blijkt dat vooral jonge heteromannen dan toch niet altijd zo tolerant en openminded zijn als ze zich wellicht graag voordoen.


Lees ook:
- Folia: Op z'n Duits | Lastige homo's
- Het Parool: 'Benoem dat Orlando een homofobe aanslag was'
- De Volkskrant: Waar is iedereen die toen Charlie was?

2 reactie(s)

Door Alexander Dammers op 17-06-2016 om 2:12 uur:

heb je nog knoflooksaus? XDDoor Ellen Wybenga op 25-06-2016 om 15:05 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering

- Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.