Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 10 juni 2016

Secret Village geopend met een feest voor homo én hetero

Gisteren, donderdag 9 juni, werd met een groot straatfeest Secret Village geopend. Na de officiële opening om 12.00 uur konden mensen terecht bij een openluchtproeverij van hapjes en drankjes, waarna een ouderwetse street party de dag afsloot.
Opening van Secret Village in de Reguliersdwarsstraat
(klik ter vergroting)De nieuwe naam Secret Village is gekozen omdat het gebied dat alszodanig door de BIZ/ondernemersvereniging gepromoot gaat worden niet geheel samenvalt met de Reguliersdwarsstraat. Het is namelijk exclusief het oostelijke deel van de straat, maar inclusief de drie zijstraatjes Sint Jorisstraat, Openhartsteeg en Geelvincksteeg.

In de naam Secret Village verwijst het "Secret" naar de verborgen 18e eeuwse grachtentuinen, waar diverse restaurants een prachtig terras hebben. In de term "Village" klinkt niet alleen Gay Village door, maar ook het besloten, bijna dorpse karakter van het centrale deel van de straat.
Veel groen nu ook in de Reguliersdwarsstraat zelf
(klik ter vergroting)Opening

De officiële opening vond plaats om 12.00 uur in de Sint Jorisstraat en werd verricht door stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje, in het bijzijn van Eward Koning als voorzitter van de BIZ, Eline Diesvelt als straatmanager en Tanja van der Knoop als projectleider van Secret Village. Na het doorknippen van een groenslinger werden rijkelijk rozenblaadjes uitgestrooid en werd door twee operazangers vanuit de ramen boven een aria gezongen.
Boudewijn Oranje na de officiële opening van Secret Village
(foto: Vijay Slager - klik ter vergroting)In het kader van Secret Village zijn het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat en de drie zijstraatjes grootscheeps "vergroend". Er zijn geveltuintjes aangelegd, plantenbakken geplaatst en op het laatste moment zijn nog tal van blauwe regens aangebracht om de gevels op te fleuren. Bloeien deden ze helaas nog niet.


Overdag

Al het nieuwe groen moet de straat ook overdag aantrekkelijker maken, want veel zaken zullen voortaan al vanaf 12.00 uur 's middags open zijn voor lunch. Om bekendheid te geven aan deze nieuwe mogelijkheden waren onder meer veel medewerkers van bedrijven, banken en hotels uit de omgeving uitgenodigd om met Secret Village kennis te maken.

Hiertoe presenteerden de meeste restaurants en bars de voor hen kenmerkende hapjes en drankjes in kraampjes, die langs een groene loper van echte graszoden in de straat stonden opgesteld. Dit alles werd gedurende de middag opgeluisterd door diverse muzikale optredens, onder meer verzorgd door studenten van het Arts & Entertainment College.

> Foto's van de Secret Village FairImpressie van Secret Village in de namiddag


De drie grotere toegangen tot het gebied zijn nu ook voorzien van wat kan uitgroeien tot een poort van blauwe regens. Tijdens de opening stond "Secret Village" er bovendien aangeduid in reusachtige houten letters voorzien van gloeilampen, die echter tegen de avond uitgingen, juist wanneer ze het mooiste effect gegeven zouden hebben.
Secret Village bij de ingang aan het Koningsplein
(klik ter vergroting)Street Party

Nadat het 's middags prachtig zonnig en warm weer was, werd het aan het begin van de avond wat frisser. De meeste kraampjes met voedsel werden toen weer afgebroken, waarna bij club NYX en het Exit Café een straatfeestje begon. Er was een dansact in Oosterse/hippiestijl en de muziek van de DJ werd doorgezet naar grote boxen bij de naastgelegen zaken:Het straatfeestje bij club NYX en het EXit Café


Hier kwamen al snel steeds meer homo's op af, terwijl tegelijkertijd de bezoekers en genodigden van de middag langzaamaan vertrokken. Dit resulteerde in een onverwacht drukke street party waarbij het rondom de homozaken vol met feestende mensen kwam te staan en zelfs aan de sfeer van Gay Pride deed denken. Dit ging uiteindelijk nog tot rond 23.30 uur door.
Secret Village street party in de avond
(klik ter vergroting)Gay Street

Sinds vorige week woensdag was er aardig wat ophef nadat Het Parool had beweerd dat de Reguliersdwarsstraat geen homostraat meer zou willen zijn. Sindsdien verschenen hierover bijna dagelijks artikelen en reportages. Hoewel het oorspronkelijk om deelname aan de Gay Pride ging, werd al gauw opgemerkt dat ook de plannen voor Secret Village ogenschijnlijk weinig recht deden aan homokarakter van de straat.

Als reactie hierop kwam het bestuur van de ondernemersvereniging met een verklaring waarin wordt verzekerd dat "geen enkele ondernemer zou willen dat het openminded, kleurijke en uitbundige karakter van de straat verandert" en dat er tijdens Gay Pride weliswaar geen groot met hekken afgesloten evenement met podia komt, maar wel een gezellig en laagdrempelig straatfeest met een open karakter.
> Meer foto's van de Opening van Secret Village


- Foto's van de opening op Facebook

- Website voor Secret Village: www.secretvillage.amsterdam

- Zie ook de berichten op Amsterdam.nl en StadenCo.nl

3 reactie(s)

Door Truuus op 11-06-2016 om 1:19 uur:

facebook foto's:
Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar
De door jou gevolgde link kan zijn verlopen of de pagina is wellicht alleen zichtbaar voor een doelgroep waarin jij niet bent opgenomen.
Terug naar de vorige pagina · Ga naar het nieuwsoverzicht · Ga naar ons HelpcentrumDoor Webmaster op 11-06-2016 om 1:40 uur:

Dat is jammer, waarschijnlijk zijn die foto's alleen zichtbaar voor mensen met een facebookprofiel. Maar spoedig komen ook op deze website meer foto's!Door Karel van Egten op 14-06-2016 om 14:10 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.