Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 1 juni 2016

Wil de Reguliers geen homostraat meer zijn? + Update

Vandaag kwam het Parool op de voorpagina met het bericht dat de Reguliersdwarsstraat af zou willen van de titel van gaystraat.

Dit bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel en op Facebook en Twitter kwamen er dan ook al snel talrijke geschrokken en boze reacties van mensen voor wie de Reguliers nog altijd gewoon hun homostraat is.

Update: Reactie van voorzitter Eward Koning

Bezoekers overdag

Voorzitter Eward Koning van de ondernemersvereniging liet weten dat de zaken ook overdag meer bezoekers naar de straat willen trekken, met in de avond een "leuke mix" van mensen die een fijne avond willen hebben. Maar voor meer mensen overdag is het niet per se nodig om afscheid te nemen van het homo-imago.

Diverse kappers en winkels zijn nota bene op homo's gericht en het is ook onjuist dat er in de straat nog maar twee homo-uitgaansgelegenheden zouden zijn, zoals het Parool beweert. Er zijn wel degelijk meer zaken die zich in meer of mindere mate op een homopubliek richten.
Hoe kleurrijk blijft de Reguliersdwarsstraat?
(klik ter vergroting)EuroPride-straatfeest

Daarnaast werd bekend dat tijdens de komende EuroPride in dit deel van de Reguliersdwarsstraat geen groot straatfeest meer zal plaatsvinden. Dit o.a. omdat door de "afhekking" van de straat restaurants nauwelijks klanten kregen en er een opgefokte sfeer ontstond. Hoewel het vorig jaar nog het grootste en drukste Gay Pride-feest in jaren was, werd het praktisch en financieel steeds moeilijker om zoiets rendabel te organiseren.

Maar in plaats van dat de ondernemersvereniging dit aangrijpt om duidelijk te maken dat de gemeente c.q. koepelorganisator stichting Amsterdam Gay Pride (AGP, waarvan directeur Lucien Spee onlangs nog hoog op gaf van de straatfeesten) te zware lasten opleggen om nog een goed feest neer te zetten, wordt nu gedaan alsof het niet meer nodig is.

Directeur LHBTI-emancipatie van de stichting AGP Irene Hemelaar legt zich er in het Paroolartikel ook verrassend makkelijk bij neer. Dat de Reguliers geen homostraat meer zou zijn, zou volgens haar een teken zijn dat "het goed gaat met de emancipatie van homoseksuelen". Ook de voormalige Gay Pride-organisator Siep de Haan komt met een soortgelijke constatering.
Het Gay Pride-straatfeest in 2015
(klik voor een vergroting)


Een verkeerde interpretatie?

Wat opvalt is dat afgezien van de voorzitter van de ondernemersvereniging dus alleen twee betrokkenen bij de Gay Pride aan het woord zijn gekomen. Naar de mening van bezoekers van de straat of van uitbaters van homozaken is kennelijk niet gevraagd.

Dit geeft de indruk dat de journalist in eerste instantie wilde nagaan waarom er tijdens EuroPride geen straatfeest in de Reguliers meer is, hetgeen naar voren kwam uit de vergunningaanvraag van begin vorige maand.

Kennelijk waren de uitlatingen van voorzitter Eward Koning van de ondernemersvereniging toen van dien aard, dat dit leidde tot de kop "Reguliersdwars wil geen homostraat meer zijn". Of dat zo van Koning komt of de interpretatie van de Parooljournalist is, is niet duidelijk (zie update!).


Waardevolle functie

Dat doet er weinig aan af dat het bericht nu op weinig verantwoorde wijze de wereld in gegaan is. De Reguliersdwarsstraat is voor talrijke LHBT'ers van binnen en buiten Amsterdam een plek waar zij veilig en prettig temidden van gelijkgestemden kunnen uitgaan, iets dat voor menigeen elders helaas nog altijd niet vanzelfsprekend is.

Het is dan ook bijna onbegrijpelijk dat de ondernemersvereniging en de gemeente deze zeldzame en waardevolle functie van de Reguliersdwarsstraat niet op een meer actieve wijze koesteren, bevorderen en uitdragen. Er is de afgelopen jaren immers al veel homohoreca verloren gegaan.

Ook al zijn er nu meer heterobars bijgekomen, dat neemt niet weg dat de Reguliers nog altijd de grootste concentratie homogerichte zaken heeft en een centrum voor het homo-uitgaan is - niet vanuit hokjesdenken, maar omdat homo's er gewoon uit zichzelf graag heengaan.


- Dit nieuws verscheen o.a. ook op AD.nl, Gaysite.nl, Gay.nl, Gay.blog.nl, Winq.nl en Zizo-online.be
Voorpagina-artikel van Het Parool van 1 juni 2016
(klik ter vergroting)


 
UPDATE

Inmiddels heeft voorzitter Eward Koning van de ondernemersvereniging op Facebook laten weten dat het Parool de kwestie kennelijk inderdaad niet juist heeft weergegeven en dat zij niet van de gay doelgroep af willen.

Hij zegt voorts: "Wij koesteren juist "de community" maar vinden dat er daarnaast ruimte moet zijn voor anderen. Openminded en tolerant en de verrassende mix van leuke creatieve mensen zijn hier voor ons belangrijke kernwaarden".

Dat klinkt positief, maar is waarschijnlijk niet overtuigend genoeg, iets dat de Parooljournalist mogelijk ook zo ervaren heeft. In de Regulierszaken zijn hetero's immers altijd al welkom geweest en termen als openminded en tolerant voelen als een stap terug in een straat waar homo's juist nu eens niet van de welwillendheid van hetero's afhankelijk waren.

Koning zegt ook dat de ondernemersvereniging niet af wil van de Gay Pride/EuroPride, maar dat ze alleen geen afgehekt evenemententerrein meer willen. De vereniging heeft voor de Gay Pride nu een leuk alternatief in voorbereiding.

Tenslotte nodigt hij "iedereen met welke voorkeur dan ook" uit voor de opening van Secret Village, volgende week donderdag 9 juni.

5 reactie(s)

Door Didi op 2-06-2016 om 9:41 uur:

Eerlijk gezegd kan ik geen minpunt bedenken. Een dikke aanrader dus!Door Cees op 3-06-2016 om 12:33 uur:

Tja mensen, de tijden zijn nu eenmaal veranderd. Daar zal elke ondernemersvereniging zich aan moeten aanpassen. De soep zal overigens wel niet zo heet worden gegeten als hij wordt opgegoten.Door Truus op 3-06-2016 om 21:14 uur:

link AD gaat naar winq (dus 2 keer)Door Marco op 3-06-2016 om 22:37 uur:

Onzin, het is de laatste tijd juist zo druk in de homo tenten daar...in ieder geval veel drukken daar 5 jaar geledenDoor Webmaster op 3-06-2016 om 22:49 uur:

@ Truus: de link is gerepareerd ;-)
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.