Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 13 maart 2015

Reguliersdwarsstraat wordt een BIZ-vereniging

Voor het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, tussen Koningsplein en Vijzelstraat, komt er een BIZ-vereniging. Dat is een speciaal soort ondernemersvereniging waaraan alle zaken in de straat verplicht meebetalen, zodat er meer geld in de straat kan worden geïnvesteerd.

Dit betekent dat er na alle voorbereidingen achter de schermen, nu eindelijk ook daadwerkelijk zichtbare verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

De voorzitter van huidige vereniging liet weten dat het daarbij onder meer gaat om fysieke afsluiting van de straat voor alle verkeer tussen 12.00 en 7.00 uur, het plaatsen van plantenbakken en andere groenversiering en het werken aan een straat die "schoon, heel en veilig" is. Ook andere leuke dingen in de straat komen nu binnen handbereik.

De ondernemers in de westelijke Reguliersdwarsstraat hebben met ruime meerderheid vóór de instelling van de BIZ-vereniging gestemd: 70% van alle zaken heeft een stem uitgebracht en slechts enkelen daarvan stemden tegen.
Artist's impression van het plan voor de Reguliersdwarsstraat
(klik voor een vergroting)Van de 40 Amsterdamse straten die een BIZ-vereniging wilden opzetten, is het bij 11 niet gelukt om voldoende draagvlak te krijgen. Dat was o.a. het geval bij de Kerkstraat en de Leidsebuurt. In totaal zijn er nu 29 nieuwe BedrijvenInversteringsZones bijgekomen, waarmee het totaal voor Amsterdam op 37 komt.

Voor al deze straten werd op 17 december vorig jaar door de gemeenteraad een belastingverordening en een plan van aanpak vastgesteld. Voor de Reguliersdwarsstraat zijn dat de volgende stukken:
- Belastingverordening (pdf)
- Plan van Aanpak (pdf)

De belastingverordening was nodig omdat bij een BIZ de contributie als een belasting door de gemeente wordt geïnd. Deze maakt de opbrengst vervolgens over aan de BIZ-vereniging, die daarmee haar plannen kan financieren. Hiervoor moet een jaarplan worden opgesteld, dat door de gemeente moet worden goedgekeurd, maar waar ook alle ondernemers nu inspraak in hebben.

De BIZ is ingesteld voor 5 jaar en loopt dus van 2015 t/m 2019. Daarna kan de vereniging verlengd worden, maar dan is weer een nieuwe stemming nodig.
In het westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat komt de BIZ-vereniging in de plaats de huidige Ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat. Deze werd in juli 2011 opgericht om de straat na de ineenstorting van de Kooistrazaken weer nieuw leven in te blazen, maar kwam aanvankelijk niet of nauwelijks van de grond.

In 2013 werd, na het aantreden van Eward Koning van Rufskin als nieuwe voorzitter en de aanstelling van een betaalde straatmanager, een begin gemaakt met een toekomstplan voor de komende 5 jaar en werd de oprichting van de BIZ-vereniging voorbereid. Ook werd in de loop van vorig jaar een eerste ster behaald van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

- Zie ook: KVO Reguliersdwarsstraat


Update:
Het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, tussen Vijzelstraat en Rembrandtplein behoorde voorheen tot de Ondernemersvereniging Rembrandtplein e.o., maar inmiddels is duidelijk geworden dat die weliswaar ook tot een BIZ wordt omgevormd, maar dat het oostelijke deel van de Reguliers daar niet meer bij zal horen.

1 reactie(s)

Door Sergio Leatomu op 3-04-2015 om 10:53 uur:

Plussen en minnen heeft iedereen maar je mag voor jezelf perfect zijn! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.