Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 13 augustus 2012 23.12 uur:

Ophef over strenger optreden tegen geluidsoverlast
Afgelopen zaterdag ontstond enige ophef toen bekend werd dat de gemeente Amsterdam strenger gaat optreden tegen cafe's die veel geluidsoverlast veroorzaken. Er is een lijst met 30 overlastgevende horecazaken, waarvan 15 in het centrum liggen. Daaronder zijn homobars De Engel aan de Zeedijk en 't Dwarsliggertje in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat.

Horeca-ondernemers blijken vooral bang dat ze nu veel sneller het risico lopen dat hun zaak dicht zal moeten. Dit omdat vaak slechts enkele buurtbewoners aan de lopende band bij gemeente en politie klagen, ook als de overlast maar gering is. De uitbater van 't Dwarsliggertje riep op tot protest tegen deze nieuwe regels en deed zijn verhaal op het AT5-journaal van zondag:


Uitbater Lucas vd Vorstenbosch van 't Dwarsliggertje op AT5


Tegenover Het Parool liet burgemeester Van der Laan echter weten dat sluiting pas zal plaatsvinden na 3 waarschuwingen, dus niet na slechts 3 klachten, zoals in het AT5-nieuws leek te worden gesuggereerd. Ook zal het niet worden geaccepteerd als bewoners bewust horecazaken terroriseren. Tenslotte benadrukte de burgemeester dat zaken die geen overlast veroorzaken minder gecontroleerd zullen worden en het aantal regels verminderd zal worden.

Op de lijst van overlastgevende zaken staan geen bars uit het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, waar de bekende grote homocafe's gevestigd zijn. Daar wonen dan ook weinig mensen, maar dat neemt niet weg dat ook daar slechts één bewoner aan het begin van de straat al sinds eind jaren '80 tot op de dag van vandaag over geluidsoverlast klaagt. Dit tot grote frustratie van de horecazaken in dat deel van de Reguliers.

Wat deze ophef echter ook laat zien, is dat horeca-ondernemers er soms een beetje laat bij zijn. De regels over overlast en ook over de veelbesproken sluitingstijden zijn namelijk al definitief door de gemeenteraad vastgesteld. Toen hierover vorig jaar bij de voorbereidende commissievergaderingen inspraak mogelijk was, waren daar vooral boze buurtbewoners aanwezig en slechts een paar ondernemers. Uiteindelijk gaven vooral de beperkte politie- en handhavingscapaciteit de doorslag voor de nieuwe regelgeving.


Update 31-8-2012:
Vandaag bleek dat bijna 50 horeca-ondernemers met hun protest tevens de landelijke media opzochten en daarvoor ook een Facebook-pagina onder de naam Verenigde Horeca Amsterdam hebben opgezet.
Er is een brandbrief naar de gemeente gestuurd, die onder meer ondertekend is door Lion Noir, Ludwig en Rose's Cantina uit de Reguliersdwarsstraat.

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.