English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


2 juli 2011 23.20u:

Meer mogelijkheden voor ruimere openingstijden

Afgelopen donderdagavond vergaderde de commissie Algemene Zaken en Financin van de Amsterdamse gemeenteraad over enkele voorstellen om de openingstijden voor de horeca te verruimen. Daarbij stemde burgemeester Van der Laan voorlopig in met twee mogelijkheden: ruimere toekenning van 24-uursvergunningen en het vaker toestaan van after parties.

De commissievergadering over dit onderwerp begon om 19.30 en zou uiteindelijk tot 23.00 uur duren. De eerste anderhalf uur werd gevuld door maar liefst 18 insprekers, waaronder nacht- burgemeester Isis van der Wel en 5 vertegenwoordigers van horeca-ondernemers.

De overige insprekers waren bewoners die klaagden over de overlast die zij van de horeca ondervinden, met name van "uitwaaierende terrassen". Zij steunden elkaar demonstratief door telkens te klappen als weer een medebewoner gesproken had.

lees verder na de foto...De commissievergadering van 30 juni 2011
(still van de live-uitzending)

Vanuit de homohoreca sprak Jelger Bakker namens Prik en Bump, die o.a. aangaf als ondernemer zelf de verantwoordelijk te nemen door er voor te zorgen dat bewoners geen overlast van zijn zaak ondervinden. Later werd hij nog meermalen als positief voorbeeld aangehaald.

Namens de Reguliersdwarsstraat sprak Peter Koop van Reguliers.net, die pleitte voor zo vrij mogelijke openingstijden voor de straat en voor tenminste n 24-uursvergunning voor een homoclub (wel zo wenselijk voor een gay capital), liefst voor de Exit, die verbouwd en volledig geisoleerd gaat worden.

Voorts vroeg hij om de Reguliersdwarsstraat uit te zonderen van het voornemen de sluitingstijden van de snackbars weer terug te brengen naar 4.00 uur. Een argument voor dit alles is dat homo's zich over het algemeen veel rustiger gedragen dan het doorsnee hetero-uitgaanspubliek.

Proef voor Reguliers en Rembrandtplein

Vanuit het stadsdeel Centrum en de fracties van VVD, D66 en GroenLinks was voorgesteld om voor de Reguliersdwarsstraat, het Rembrandtplein en eventueel ook het Leidseplein een proef te houden met ruimere openingstijden. Dit idee bleek niet gesteund te worden, noch door het centrale stadsbestuur, noch door de meeste partijen in de commissie.

Om te voorkomen dat mensen ng langer kunnen doordrinken, komt er dus geen algemene verruiming van openingstijden waar alle zaken van kunnen profiteren. Wel wil men 24-uursvergunningen gaan geven voor locaties waar dit nagenoeg geen overlast kan veroorzaken.

24-uursvergunningen

Burgemeester Van der Laan had hiervoor al eerder een plan gelanceerd, maar de meeste partijen waren het er o.a. niet mee eens dat het enkel nieuwe locaties konden zijn.

Toen afsluitend de burgemeester aan het woord kwam, liet hij weten dat zijn plan door velen kennelijk niet helemaal goed begrepen is. Hij zei dat er nu een lijst van 29 locaties is die voor een 24-uursvergunning in aanmerking kunnen komen. Wat hem betreft kunnen ook Trouw, het NDSM-terrein en de Tolhuistuin daar onder vallen.

In eerste instantie wil hij 10 (tijdelijke) vergunningen verlenen. De keuze over welke locaties die gaan krijgen wil de burgemeester over laten aan enkele adviseurs, waarvoor hij de namen van KHN-voorzitter Ton Poppes en nachtburgemeester Isis van der Wel in gedachten heeft.

Desgevraagd liet Van der Laan weten dat ook bestaande clubs voor een 24-uursvergunning in aanmerking kunnen komen, mits deze aan alle vereisten voldoen.

12 after parties

Als extra mogelijkheid voor verruiming van sluitingstijden was door KHN Amsterdam voorgesteld om in plaats van 5 keer per jaar, 12 keer een "verlenging sluitingstijd" toe te staan, beter bekend als de ontheffing voor een after party. Hierdoor zouden nachtzaken dan voortaan een programmering kunnen maken waarbij ze 1 keer per maand tot vroeg in de ochtend open kunnen blijven.

Dit voorstel werd overgenomen door de VVD-fractie en, redelijk verrassend, ook door de burgemeester geaccepteerd. Wel onder voorwaarde dat er goede afspraken gemaakt gaan worden over de spreiding, zodat er geen extra politie-capaciteit voor nodig zal zijn.

Snackbars

Over de snackbars liet burgemeester Van der Laan weten dat wat hem betreft de al 14 jaar lopende proef (waarbij deze zaken in het weekend tot 6.00 uur open mogen blijven) mislukt is. Het blijkt dat hier na sluitingstijd van de bars en clubs teveel dronken publiek samenkomt met alle incidenten van dien.
De politie moet letterlijk te paard van de ene snackbar naar de andere snellen om onrust de kop in te drukken.

Na het zomerreces zal op 21 september de gemeenteraad als geheel over de openingstijden spreken.^


Meer nieuwsberichten:

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

- Clubs zijn weer open, coronabeperkingen bijna voorbij

- Nieuwe gaybar geopend in de Korte Reguliersdwarsstraat

- Restaurants en cafés mogen weer open tot 22.00 uur!

- Alle horeca voorlopig weer GESLOTEN + Update

- Horeca voorlopig nog maar tot 17.00 uur open + Update

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.