Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 21 juli 2012

De Reguliersdwarsstraat 1 jaar na de heropening
Vandaag is het precies een jaar geleden dat, op 21 juli 2011, drie grote gay bars tegelijk weer open gingen en de Reguliersdwarsstraat geheel heropend werd verklaard. Dit nadat in 2010 alle zaken van het vroegere Kooistra-imperium hadden moeten sluiten en de straat op een absoluut dieptepunt was beland. Des te feestelijker was dan ook de heropening, die gevierd werd met een groot straatfeest, waarvoor ook burgemeester Van der Laan en wethouder Gehrels naar de straat waren gekomen.
Voor de opzet van de vernieuwde zaken was onder meer gekeken naar de wensen van bezoekers, zoals die naar voren waren gekomen uit de Reguliersdwarsstraat-enquete van eind 2010: vernieuwing, diversiteit en meer mogelijkheden voor overdag. Aldus kregen de nieuwe bars elk een geheel eigen stijl: Havana laagdrempelig met een industriële look, Ludwig II kwalitatief hoogwaardig, exclusief en sexy, en EVE kosmopolitisch en glamourous. De klantvriendelijkheid was sterk verbeterd en om de straat ook overdag aantrekkelijker te maken gingen deze nieuwe zaken al vanaf de middag open.

Maar zo mooi als dit allemaal bedacht was, zo snel ging het ook weer mis. Het begon al met de bekendmaking dat het exclusieve achterste deel van Ludwig alleen via een hek met een doorbitch toegankelijk was. Door een ongelukkige planning hadden vervolgens Ludwig II en EVE op de grote heropeningsdag alleen een besloten openingsfeestje voor genodigden. Dit alles gaf veel trouwe bezoekers van de straat het gevoel dat ze hier niet echt meer welkom waren.

Dit leidde tot het opmerkelijke verschijnsel dat het doorgaans zo trendgevoelige homopubliek deze keer voor het eerst niet en masse naar de nieuwste zaken trok, maar koos voor Taboo en Soho, waar men de oude vertrouwde gezelligheid terugvond. Tot ieders verrassing werd laat in het weekend de Soho weer mateloos populair, net zoals het Exit Café, dat in zijn oude vorm van après-skihut tijdens de Gay Pride van 2011 weer openging.
Met de drie nieuwe zaken wilden ondernemers, brouwerijen en de gemeente de Reguliersdwarsstraat weer terug op de kaart zetten als dé homostraat van Amsterdam. Om dit te bevorderen werd een week later, op 29 juli 2011, de Ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat opgericht. De animo hiervoor was behoorlijk groot, vooral omdat na de crisis van 2010 de meeste ondernemers wel doordrongen waren geraakt van de noodzaak tot samenwerking.

Maar ook hierbij vertaalden de goede bedoelingen zich weer niet naar de gewenste daden en zodoende werd het na de feestelijke heropeningsdag weer stil rondom de Reguliers. Er kwam geen promotie van de straat, er kwamen geen nieuwe activiteiten of evenementen en ook lukte het niet om de straat met kerstverlichting te versieren. Wel vond eind december de Roze Kerstmarkt voor het eerst sinds 2009 weer in de Reguliersdwarsstraat plaats.
Met het nieuwe jaar 2012 sloeg de economische crisisstemming toe, wat de kans op het aantrekken van de bezoekersaantallen niet bepaald groter maakte. Waar nodig werden toen de bakens verzet. Als eerste sloot de Havana eind januari definitief zijn deuren onder deze roemruchte naam. Hier kwam een tijdelijke Pop-Up Club, waar wisselende feestavonden vanuit de underground scene georganiseerd werden. Diezelfde sfeer was ook steeds meer te zien bij Ludwig Zwei, totdat ook die zaak in mei zijn status van gay bar opgaf en verruilde voor die van een trendy undergroundbar.

Daarmee waren binnen een jaar twee van de drie nieuwe homobars omgevormd tot heterozaken. Sommigen hadden al voorspeld dat, met de in maart 2011 geopende bar Bump in de Kerkstraat erbij, vier grote nieuwe gay bars een ruime overcapaciteit zouden hebben. De derde grote zaak die op 21 juli 2011 heropend werd, Bar EVE, profileerde zich aanvankelijk niet echt als homozaak, maar lijkt zich nu wel vaker op een gemengd gay publiek te richten. EVE zal dan ook vanavond als enige van de drie zijn 1-jarig bestaan vieren.
De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben onder meer laten zien dat een heldere profilering de meeste kans op succes biedt. Zaken die zowel homo als hetero wilden zijn liepen duidelijk minder goed, dan zaken die zichzelf consequent presenteren als homocafe, karaokebar of undergroundvenue. Ook een pretentieuze uitstraling bleek niet bij veel mensen in de smaak te vallen. Dit past in de algemene maatschappelijke trend, waarbij mensen meer gezelligheid, geborgenheid en duidelijkheid willen en homo's zich veilig en geaccepteerd willen voelen.

Al met al is de Reguliersdwarsstraat dus nog altijd in beweging en dat geldt niet alleen voor de bars. Zo kreeg de straat er eind maart de flagship store van Rufskin bij en zal binnenkort het nieuwe restaurant Koning Pannenkoek open gaan. Kort daarna staat de Gay Pride op het programma, wat ongetwijfeld weer een ouderwets druk en gezellig feest gaat worden. In september zal tenslotte de voormalige discotheek Exit weer open gaan als de geheel vernieuwde Club NyX, waarmee de Reguliersdwarsstraat en Amsterdam na ruim twee jaar weer een grote gay club terugkrijgen.0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.