English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


Oostelijk deel - Even nummers

 


Hieronder worden alle afzonderlijke gebouwen met de even huisnummers in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat besproken.

Het betreft de nummers 70 t/m 116 in het gedeelte tussen Vijzelstraat en Rembrandtplein:


De panden met even nummers in het
oostelijke deel van de straat
Nr. 70

Sinds 1978 zit hier de openminded coffeeshop Free-I ("Free One"), een van de langst bestaande coffeeshops van Amsterdam.Nr. 72

In mei 1921 opende hier de zee- en riviervishandel van IJ. Rienstra, die voordien in een veel kleiner pand in de Korte Reguliersdwarsstraat gevestigd was. Deze zaak hield het meer dan 60 jaar vol en sloot in augustus 1989. Ter decoratie bevonden zich in de zaak tien tegeltableaus, die in 1919 door Plateelbakkerij Delft uit Hilversum werden vervaardigd en die na de verkoop van de vishandel naar een coffeeshop in Otterloo werden overgebracht.*De vishandel van IJ. Rienstra aan de Reguliersdwarsstraat nr. 72
(foto's uit: Het Leven, 27 mei 1921 - klik ter vergroting)


De vishandel Rienstra werd opgevolgd door een Indiaas/Pakistaans restaurant. Sinds 1992 zit hier het Indiaas restaurant Shiva. Daarboven werden in 2007 twee appartementen gerealiseerd.De nummers 72 en 70 vóór 2007
(foto: vanscheppingen.nl)Nr. 74

Hier zat sinds 1919 het Italiaanse wijnproeflokaal Ognibeni, dat eerst elders in de stad gevestigd was. Ognibeni bleef lange tijd een populaire Italiaanse uitgaansgelegenheid, mede door de zogenaamd "echt Italiaanse" inrichting, waarbij grote tonnen dienstdeden als tafeltjes en langs de wanden allemaal Italiaanse wijnflessen lagen:Prentbriefkaart van Ognibeni, jaartal onbekend
(foto: Nepon - klik ter vergroting)


De gezellige sfeer van Ognibeni trok schilders, musici, studenten en andere toendertijd bekende Nederlanders, zoals de orkestleider van Tuschinski, Max Tak en de neerlandicus prof. P.H. van Moerkerken. Ognibeni was herkenbaar aan een uithangbord in de vorm van een Chianti-fles en werd in 1978 gesloten.

Blijkens een krantenadvertentie opende hier op 4 november 1989 pianobar The Melody die het echter niet veel langer dan een jaar zal hebben volgehouden, want blijkens de Man to Man Guide van 1991 zat er toen gay bar Clays. Ook die was geen lang leven beschoren, want begin 1993 was op dit adres een zaak onder de naam Blondy's gevestigd.Advertentie van Gay bar-café Clays uit 1991


Later zat hier café Madeliefje, dat na een leegstand van ruim 3 jaar in de zomer van 2008 werd overgenomen door Sergej Fokke van cocktailbar Feijoa op de hoek van de Reguliersdwarsstraat en de Vijzelstraat. Samen met Philip Duff opende hij hier op 1 november 2009, achter gesloten ramen en deuren, de exclusieve cocktailbar Door 74, die al vrijwel direct door Venuez werd uitgeroepen tot Best Cocktailbar 2009.

Sergej Fokke opende in 2013, samen met Eldridge Arah, cocktailbar Mystique aan de Utrechtsestraat 30. Samen met Robbert Negen nam Fokke in 2015 het café De Vijzel over, op de hoek pal tegenover Feijoa, en verbouwde het tot een wat meer trendy sportcafé onder de naam Regular & Jack, waarbij Regular verwijst naar Reguliers en Jack naar Vijzel.Nr. 76

Samen met nummer 78 hoorde dit pand bij het achterliggende huis aan de Herengracht nummer 527. Daar woonde in 1716 de Russische gezant Dimitri Solovjov, bij wie tsaar Peter de Grote een tijdje gelogeerd heeft, toen hij Amsterdam voor de tweede keer bezocht.Nr. 78

Geheel in lijn met de vroegere bestemming van de meeste panden aan deze kant van de straat, is nummer 78 nog steeds in gebruik als (particuliere) garage, vermoedelijk voor de achterliggende kantoren aan de Herengracht.v.l.n.r. de nummers 80 t/m 70 met rechts de nog niet
verbrede Vijzelstraat. Foto uit 1898 en daarmee
de oudste foto van de Reguliersdwarsstraat
(foto: Stadsarchief Amsterdam)Nr. 80-82

Sinds 1993 (of 1995) was hier het Italiaanse restaurant d'Antica gevestigd, dat geopend werd door Giovanni d'Antuono, die voorheen in het Haarlemse familierestaurant Napoli werkte. Met authentieke Italiaanse gerechten wist hij de zaak tot een van de meest gerenommeerde Italiaanse restaurants van Amsterdam te maken.

D'Antica trok dan ook regelmatig bekende Nederlanders, zoals advocaten, voetballers en zakenmensen, en zelfs internationale sterren als George Clooney, Joe Cocker, Isabella Rosselini, Queen en Pelé aten hier. Giovanni's zoon Carmine d'Antuono begon in 2002 het eveneens bekende restaurant Cinema Paradiso in de Westerstraat.

In september 2018 werd d'Antica onverwacht failliet verklaard en in november van dat jaar kwam hier Italiaans restaurant Sale e Pepe, dat voordien aan de Albert Cuypstraat 56 zat. Zelfs door zich op toeristen te richten wist deze zaak het niet vol te houden en sloot al in mei 2019, waarna de horecaruimte, met een huur van 12.000,- euro per maand, te koop werd gezet.

Boven op nr. 80 was tot in 2008 Studio André van Lier + Partners gevestigd.


d'Antica @ Reguliersdwarsstraat
Italiaans restaurant d'Antica in juni 2017Nr. 84

Medio jaren '60 zat hier Garage Americain. Later zat hier Al Dente, een kleine pastafabriek die op authentiek Italiaanse wijze produceerde. Deze fabriek was opgericht door Carmine d'Antuono, eigenaar van het naastgelegen Italiaanse restaurant d'Antica. De Pastafabriek leverde aanvankelijk alleen aan andere horecabedrijven.

Toen de fabriek groter werd verhuisde hij naar de rand van de stad en werd eind 2011 in dit pand de Mangi Store geopend, waar de pastaproducten nu ook voor particuliere consumenten te koop waren. In de loop van 2012 werd deze winkel echter alweer gesloten.

Van 2015 tot 2018 was in dit pand een vestiging van de fietsenverhuurder Black Bikes, die ook elders in de stad al een reeks van dergelijke locaties heeft.
Nr. 86

In 1940 zat hier, volgens een door de Amsterdamse politie opgestelde lijst met winkels van joodse eigenaren, de brood- en vleeswinkel van Abraham IJzerman. Deze woonde hier ook met zijn gezin en werd in februari 1941 door de Duitse bezetter gedeporteerd.

Begin jaren '50 was in dit pand het Indisch restaurant Medan gevestigd, dat in 1953 werd opgevolgd door het Hollands-Indisch restaurant Madoera. Dat bestond nog in 1990. Later kwam hier het internationaal restaurant La Barbara, gevolgd door pizzeria en Italiaans restaurant Casanostra.

In juli 2008 is hier het Argentijnse grill restaurant La Estancia gekomen.Nr. 88

Hier zat waarschijnlijk al vanaf de jaren '30 tot in de jaren '80 de restaurant-bar-dancing Louis Seize. In de beginjaren werd deze zaak ook wel door homo's bezocht, na de oorlog werd het een redelijk bekend restaurant, waar onder meer in 1977 de bekende criminelen Klaas Bruinsma en Jan Femer, alias De Snor, meermaals dineerden. Op de avond van 26 juni 1977 eindigde zo'n etentje echter in een schietpartij op straat met een dode en een gewonde tot gevolg:

De Snor was die avond ongewapend in de Louis Seize, maar Bruinsma had wel zijn pistool bij zich. Beiden hadden flink gedronken en op een gegeven moment bespuugde de Snor ene Aik See Teou, alias Frankie, en Jan van Dijk met champagne. Deze beiden behoorden bij een groep Chineze gokkers. De Chinees gooide daarop een glas naar de Snor, en deze gooide het onmiddellijk weer terug.

Tenslotte verlieten de Chinezen en Jan van Dijk de zaak en besloten om de Snor en Bruinsma buiten op te wachten en hen daar "een paar klappen" te geven, zoals Van Dijk later tegenover de rechtbank verklaarde. De Snor en Bruinsma begrepen dat signaal en gingen er vrijwel meteen achteraan.

Buiten gaf Bruinsma zo onopvallend mogelijk zijn pistool aan de Snor. Toen deze de indruk kreeg dat Frankie en Jan van Dijk naar wapens grepen schoot hij het pistool helemaal leeg. De 33-jarige Frankie werd door twee kogels geraakt en was vrijwel direct dood. De 20-jarige Van Dijk werd door drie kogels in de buikstreek getroffen, maar overleefde de schietpartij.

De Snor vluchtte onmiddellijk na de schietpartij naar het buitenland en dook onder in België. Bruinsma dook eveneens onder, maar bleef daarbij gewoon in Amsterdam. Om Bruinsma uit de wind te houden gaf de Snor zich later zelf aan bij de politie en werd uiteindelijk tot 6 jaar cel veroordeeld.*


Suikerzakje van de Louis Seize aan de
Reguliersdwarsstraat 88 (jaren '50)
(bron: Suikerzak.nl)

De Louis Seize in de Reguliersdwarsstraat wordt soms verward met de gelijknamige Taverne Louis Seize, die aan de Reguliersbreestraat 48, op de hoek met het Rembrandtplein zat. Deze zaak werd al in 1905 genoemd en zat daar tot 1934, toen het werd opgevolgd door café Popularis. Deze Louis Seize was een prominente zaak, die in de volksmond ook wel "de Sijs" of "het Sijsje" genoemd werd.*

Tegenwoordig is in het pand aan de Reguliersdwarsstraat het Indiaas restaurant Memories of India gevestigd. Begin 2018 werden op de eerste en tweede verdieping van het pand twee appartementen gerealiseerd.Nr. 90-92

Dit markante bedrijfspand is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school met enkele classicistische elementen. Het werd ontworpen door de Amsterdamse architect J. Baanders van H.A.J. Baanders zn. Architecten en in opdracht van Incasso-Bank gebouwd omstreeks 1928. Het pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
Het pand aan de Reguliersdwarsstraat nr. 90-92

In de jaren '50 zat hier Dansschool Jan Daniëls en in de jaren '70 was het via een smal gebouwtje verbonden met het grote achterliggende pand aan de Herengracht nr. 537 en waren hierin diverse gemeentelijke instellingen gevestigd.
Aan de Herengracht zaten Bevolkingsregister en Burgerlijke Stand en aan de Reguliersdwarsstraat zat Sociaal Cultureel Werk, waar o.a. creatieve cursussen werden gegeven.

Toen het pand aan de Herengracht in 1997 grotendeels werd herbouwd, werden de tussenliggende klassieke tuinen door tuinarchitect Robert Broekema in originele staat hersteld.

In oktober 2013 werd het pand aan de Reguliersdwarsstraat overgenomen door vastgoedbedrijf Harvest & Millten, die het interieur het industriële karakter teruggaf. Medio maart 2014 opende hier vervolgens het Benelux-hoofdkantoor van het populaire internetmagazine VICE.


Tuinzijde van nummer 90-92

Tot 1 juli 2008 zat hier ook het advocatenkantoor Van Rossem, dat onder meer cliënten had in bekende zaken zoals die van de Hofstadgroep, de Schipholbrand en de ontvoerde Claudia Melchers. Daarnaast adverteerde dit kantoor ook wel op homomedia zoals de website www.gay.eu. Later zaten hier meerdere kantoorruimtes die door de hoofdhuurder Bank Insinger de Beaufort aan uiteenlopende bedrijven werden verhuurd.


Nr. 98

Geen nadere gegevens bekend.Nr. 100-104

Dit waren waarschijnlijk de voormalige personeelswoningen van het achterliggende huis aan de Herengracht nummer 541. Samen met de aan weerszijden gelegen nummers 539 en 543 is dit pand tegenwoordig in gebruik als het hoofdkantoor van de GE Artesia Bank, de voormalige Banque Artesia Nederland.

Op nummer 102 van de Reguliersdwarsstraat zat medio jaren '20 een schermzaal, die nog in de jaren '50 alszodanig in gebruik was. Waarschijnlijk was het ook deze zaal die al rond 1870 door de gezusters Vierow voor 3 jaar als schermzaal verhuurd werd aan de Vereniging Kracht & Vriendschap. Die betaalden er achtereenvolgens 130,-, 140,- en 150,- gulden per jaar voor, maar vanwege de slechte toestand van de zaal en de aanwezige materialen verhuisde deze vereniging al snel weer naar een betere zaal elders in de stad.

Tegenwoordig hoort dit pand, samen met het naastgelegen nummer 106, bij het achterliggende hoofdkantoor van de GE Artesia Bank.Nr. 106

Dit was het voormalige koetshuis van het achterliggende huis aan de Herengracht nummer 543. Dat fraaie pand was gebouwd in 1743 en was in de jaren '60 het hoofdkantoor van de TROS. Nadien werd het samen met de nummers 539 en 541 het hoofdkantoor van de Banque Artesia Nederland, later omgedoopt tot GE Artesia Bank.

In het koetshuis aan de Reguliersdwarsstraat zat sinds 1872 de meubeltransporteur "Gebroeders Paris" en in de jaren '50 van de 20e eeuw de Rembrandt Garage. Met deze naam nog op de gevel en inmiddels fraai gerestaureerd is dit pand tegenwoordig in gebruik als garage voor de meergenoemde GE Artesia Bank.De Rembrandt Garage in 2007
     

Nr. 108-114

In dit pand met grote boogvensters en een kleine toren met het opschrift "LUX" werden begin 20e eeuw onder meer (foto)tentoonstellingen gehouden. Zo opende wethouder Th. F A. Delprat hier op 20 oktober 1912 een expositie van de Nederlandschen Fotografen-Kunstkring, waarbij ruim 200 foto’s te zien waren. In de jaren '50 zat de Technische Handelsmaatschappij Van Rooy Dorsman NV in dit pand en ook heeft hier de bouwmaterialenfirma Heijstee, Smit & Co gezeten.

Van ergens in de jaren '90 tot en met januari 2001 zat hier de Caribbean Dancing Club Margaritas. Sindsdien zit op de begane grond het grote feestcafé Jantjes Verjaardag, dat voordien aan de Amstelstraat nr. 9 zat en sinds 1991 het toonaangevende voorbeeld geworden is voor vele feestcafés in Nederland en zelfs daarbuiten.

Op bovenverdiepingen waren sinds 1992 de redactie en de studio's van de lokale televisiezender AT5 gevestigd. Deze waren ook bereikbaar vanuit het achtergelegen hoofdkantoor van AT5 aan de Herengracht nrs. 545-549. In juni 2012 verhuisde de zender noodgedwongen naar het gebouw van RTV Noord-Holland in Slotervaart.Het pand van Jantjes Verjaardag
met daarboven AT5


Nr. 116

Geen nadere gegevens bekend.

^Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact
.