Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 23 maart 2024

Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

Naar aanleiding van recente geweldsincidenten hebben gemeente en politie toegezegd extra maatregelen te nemen en te steunen om de veiligheid in de Reguliersdwarsstraat te vergroten.

Afgelopen week kwam het Amsterdamse gemeentebestuur met antwoorden op vragen over de veiligheid in de Reguliersdwarsstraat. Stadszender AT5 berichtte daar afgelopen woensdag over.

Uit de antwoorden bleek dat het college van burgemeester en wethouders, het stadsdeel Centrum en de politie in gesprek zijn met vertegenwoordigers van de BIZ Reguliersdwarsstraat om de veiligheid in de straat te verbeteren.

Aanleiding zijn de incidenten van intimidatie, discriminatie of fysiek geweld, zoals bijvoorbeeld in november vorig jaar toen een dragqueen in de straat uitgescholden, bekogeld met flessen en tegen de grond gewerkt werd.

> Zie ook: Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

Gemeenteraadsvragen

Naar aanleiding van die incidenten vroegen de VVD-leden Nijssen en Wijnants het stadsbestuur onder andere naar hoe veilig de Reguliers voor de LHBTIQ+ gemeenschap is. Ook wilden zij weten wat het onderzoek van de politie na het incident had opgeleverd.

De VVD-leden vroegen voorts nog of het mogelijk was om de politie meer bevoegdheden te geven voor de aanpak van anti-LHBT-geweld, maar het college liet weten dat dat alleen via landelijke wetgeving mogelijk is.

Het huidige gemeentelijke actieplan Aanpak anti-lhbtiq+geweld (pdf), dat op 11 oktober 2023 door de gemeenteraad werd vastgesteld, is nu in uitvoering en zal dit voorjaar een update krijgen.


Maatregelen voor de Reguliers

Speciaal voor wat betreft de Reguliersdwarsstraat werd door burgemeester en wethouders gezegd dat de volgende concrete maatregelen zullen worden genomen:

- In de weekenden zullen op de drukste momenten van de nacht twee koppels streethosts van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) in de Reguliers aanwezig zijn om mensen aan te spreken op overlastgevend gedrag, contact te houden met beveiligers en zo nodig de politie te alarmeren. 25 van deze hosts hebben inmiddels een extra training van Sex Matters gevolgd in het herkennen van straatintimidatie met speciale aandacht voor LHBT-personen.

- Het bestaande cameratoezicht van de politie zal geoptimaliseerd worden door de kijkrichtingen te controleren, de kwaliteit van de beelden te onderzoeken en te bekijken of het aantal camera's in de straat voldoende is.

- Er zal gekeken worden of de herkenbaarheid van de straat vergroot kan worden, in de zin dat bij de ingang van de straat zal worden aangegeven dat dit gebied een LHBT-safe space is en dat wie daar moeite mee heeft beter via de Bloemenmarkt kan omlopen.

- De omkleedgelegenheid Dress & Dance zal begin van de zomer weer terugkeren. Hier zal het weer elke zaterdagavond mogelijk zijn om je in een fijne en veilige omgeving voor het uitgaan om te kleden, zodat je niet in extravagante uitdossing over straat hoeft te gaan.


- Om veiliger naar de Reguliers te kunnen komen zal de gemeente bovendien met de betrokken partijen bespreken of het mogelijk is om aan de kant van de Vijzelstraat een extra instapplaats voor taxi's te creëeren.Daarnaast voert de BIZ in de Reguliersdwarsstraat momenteel gesprekken met diverse partijen en bedrijven om te komen tot een zogenaamde Queer-hub (werktitel), een fysieke locatie die kan dienen als safe(r) space waar geëxposeerd en vergaderd kan worden en waar ontmoeten en inspireren centraal staat. Het idee daarbij is zelfs om bijvoorbeeld schoolklassen naar de Reguliers te halen in het kader van "preventie door educatie".

Tenslotte staan ook de grote evenementen van deze zomer in het teken van het verbeteren van bewustwording op het gebied van LHBTIQ+-emancipatie, waarbij het overkoepelende motto "geen feestje zonder een veilige omgeving" is.


- Dit nieuws verscheen ook bij: Gay News - LHBTIQ+ Weblog


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.