Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 3 juli 2023

Boek over de roze geschiedenis van Amsterdam gepresenteerd


Afgelopen donderdag werd tijdens een speciale avond in Pakhuis De Zwijger het eerste boek over de geschiedenis van roze Amsterdam gepresenteerd.



Monique Doppert tijdens de presentatie van haar boek Amsterdam: de roze geschiedenis


Gezien de grote bekendheid van Amsterdam als Gay Capital is het verbazend dat er nog niet eerder een boek over dit onderwerp verschenen is. Dat was ook meteen de reden dat de auteur, Monique Doppert, het boek schreef: omdat het er simpelweg nog niet was.

Tijdens de drukbezochte presentatie-avond in De Zwijger liet Doppert weten dat ze zich hoofdzakelijk gebaseerd heeft op reeds bestaande informatie (onder meer afkomstig van deze website). Desondanks is het boek niet compleet en zullen er ongetwijfeld personen en gebeurtenissen ontbreken.

Het boek richt zich op de gebieden waarin homoseksuele mannen en vrouwen het meest zichtbaar waren en zijn: cultuur, activisme en uitgaan. Het schetst de ontwikkeling van heimelijke praktijken aan het begin van de 20e eeuw naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001. Ook de huidige subculturen en de aanhoudende intimidatie tegen LHBT'ers komen aan de orde.

Wat Doppert bij het schrijven vooral opviel was dat het zo moeilijk is om foto's te vinden, met name van het actievoeren en het uitgaansleven in vroeger decennia. Zelfs De Telegraaf kwam haar daarbij te hulp. Wellicht heeft het geholpen, want het boek bevat vele afbeeldingen, waaronder enkele tamelijk unieke.





Uitreiking

Na deze inleiding reikte Doppert de eerste exemplaren van haar boek uit. Het eerste ging naar Bob van Schijndel, die onder meer het eerste homoseksuele gemeenteraadslid en initiatiefnemer van het Amsterdamse Homomonument was geweest.

Van Schijndel zei in zijn dankwoord erg bezorgd te zijn over dat in veel landen de LHBT-rechten onder druk staan of zelfs teruggedraaid worden, maar toch is hij hoopvol als hij ziet dat in Nederland in steeds meer plaatsen Prides georganiseerd worden.

Het tweede exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Naomie Pieter, die onder meer The Black Queer Archives en Black Queer & Trans Resistance Netherlands oprichtte en de nieuwe voorzitter van Queer Amsterdam is.

Pieter vertelde dat het haar opviel hoeveel voorzieningen er vroeger waren: van eigen boekhandels tot grote clubs en ze vroeg zich af hoe al die informatie van vroeger overgedragen kan worden aan jongeren, zodat niet elke generatie het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.


Panelgesprek

Na de officiële presentatie maakte Naomie Pieter plaats voor Eli Verboget, die in 2021 als drag-artiest begon in Club NYX en het Exit Café. Als non-binair trans-activist ervaart Verboget tegenwoordig echter meer liefde en compassie in nichegelegenheden zoals Sexyland.

Van Schijndel is blij met alle voorzieningen voor ouderen, maar betreurde het dat zoveel homozaken van vroeger verdwenen zijn, zoals Coffeeshop Downtown, waar hij leuk koffie kon drinken. Doppert attendeerde er op dat dit niet alleen door onlinedating komt, maar ook door de populariteit van festivals als Milkshake.



Bob van Schijndel bij Coffeeshop Downtown in de Reguliersdwarsstraat
(foto uit het besproken boek, in 1982 gemaakt door Frans Busselman)


Doppert denkt niet dat de emancipatie tegenwoordig stagneert, ze ziet eerder dat er onder jonge queers weer net zo'n do it yourself-aanpak is als waarmee in de jaren zeventig en tachtig homomannen en lesbische vrouwen hun eigen subcultuur creëerden, met eigen tijdschriften, cafés, boekwinkels tot garage De Knalpot aan toe.

Van Schijndel windt zich er wel over op dat het momenteel "een nationale sport" lijkt om regenboogvlaggen in brand te steken, waarop moderator Bo Hanna opmerkte dat verschillende groepen de regenboogvlag zijn gaan zien als teken van een ideologie die ze als opgedrongen ervaren. Keerzijde van de toegenomen zichtbaarheid is dat LHBT'ers ook meer over zich heen krijgen.


Afsluiting

De avond werd afgesloten met een muzikale performance door Roi Soleil, waarna in het horecagedeelte van Pakhuis De Zwijger een borrel was, die muzikaal werd opgeluisterd door DJ-duo De Draaiende Dozen. Hier kon men ook het nieuwe boek kopen en door Monique Doppert laten signeren.

Wil je Amsterdam: de roze geschiedenis bestellen? Kies dan voor een LHBT-boekhandel, zoals Vrolijk, Savannah Bay of De Queer Boekenkast. Het boek is uitgebracht door uitgeverij Boom en telt 320 pagina's.

Een goede samenvatting van wat in het boek besproken wordt is te vinden in het Wikipedia-artikel over Amsterdam als homohoofdstad. De geschiedenis van de afzonderlijke Amsterdamse homostraten vind je op de website www.homohoreca.amsterdam.


- Interviews met de auteur bij: Folia - Het Parool





0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.