English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  NIEUWS - 27 september 2016

Drukbezochte renie van de vroegere Havana

Afgelopen zondag vond in gaycaf Soho een drukbezochte renie plaats van medewerkers en bezoekers van het befaamde danscaf Havana, dat van 1989 t/m 2002 in de Reguliersdwarsstraat gevestigd was.

De Havana was n van de populairste en trendy uitgaansgelegenheden van de jaren '90, niet alleen voor homo's maar ook voor vele anderen uit binnen- en buitenland. Hoewel de zaak al bijna 15 jaar geleden gesloten werd, denkt menigeen nog altijd met weemoed aan de Havana terug.

> Uitgebreide geschiedenis van Danscaf HavanaDe Havana in 1999De renie was een initiatief van de voormalige barmedewerkster Marit, die zich een tijdje geleden bedacht dat haar vroegere collega's en klanten zich nooit meer zagen. Samen met haar vroegere collega Ron begon ze toen een groep op Facebook om mensen voor een renie aan te trekken.

In de afgelopen maanden verschenen in de facebookgroep al een hele reeks fraaie foto's uit de oude doos en meldden zich steeds meer genteresseerden aan. Tijdens de renie, die vanaf 17.00 uur in de Soho plaatsvond, kwamen dan ook een groot aantal oud-medewerkers en bezoekers om herinneringen uit vroeger tijden op te halen.
De Soho tijdens de Havana-renie met aan de
gevel een vlag van Havana aan Zee
(klik ter vergroting)De Havana werd in juni 1989 geopend door Frans Monsma, die begin jaren 80 vanuit coffeeshop Downtown ook al het beroemde caf April geopend had. Voorafgaand aan de renie vertelde hij in een interview met MVS Gaystation dat de zaak precies zo geworden was als hij en zijn compagnons Wim Voogel en Stef Scheij het voor ogen hadden gehad.
Het interieur van de oude Havana in 1989
(foto: Highlow Productions - Klik ter vergroting)


Voor Monsma was het belangrijkste van de Havana dat iedereen er moest kunnen komen en er zich thuis moest kunnen voelen: homo en hetero, jong en oud. Bijzonder was ook dat met name de dancing op de bovenverdieping veel allochtonen aantrok, wat mede ook aan hun integratie en emancipatie bijdroeg.

Frans Monsma was dan ook n van de eregasten op de renie, net als zijn vroegere compagnon Wim Voogel en Siep de Haan, die 20 jaar geleden vanuit de Havana het initiatief nam voor de Amsterdam Gay Pride en toen tevens optrad als manager voor Nickie Nicole, wiens optredens in de Havana de opmaat naar landelijke bekendheid waren. Nickie Nicole kon zelf helaas niet bij de renie aanwezig zijn.
Optreden van Nickie Nicole in de Havana, 29 oktober 1996
(foto: De Telegraaf - klik voor een vergroting)


De Havana werd in 1996 verkocht aan horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die de zaak in 2002 liet sluiten. Daarna volgden jaren van leegstand, waarin het pand tussendoor nog een tijdje door een groep studenten gekraakt werd.

Tot driemaal toe werd geprobeerd de Havana weer te laten herleven: in 2009, 2010 en 2011, maar telkens hield de nieuwe zaak het minder dan een jaar vol. Onlangs werd het pand opnieuw verbouwd en zal hier binnenkort The Big Apple openen, een Amerikaans grillrestaurant met bar.


- Foto's van de renie op Facebook


^


1 reactie(s)

Door Fred Pelt op 28-09-2016 om 1:46 uur:

gezelligheid, jawel! XD
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Aftrap voor nieuw seizoen straatfeesten: Reguliers Celebrates!

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

- Clubs zijn weer open, coronabeperkingen bijna voorbij

- Nieuwe gaybar geopend in de Korte Reguliersdwarsstraat

- Restaurants en cafés mogen weer open tot 22.00 uur!

- Alle horeca voorlopig weer GESLOTEN + Update

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.