Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 2 oktober 2012 21.19 uur:

Nieuw beleid voor Amsterdam als Gay Destination
Afgelopen donderdag vergaderde de commissie Werk, Participatie & Armoede (WPA) van de Amsterdamse gemeenteraad. Daarin presenteerde wethouder Andrée van Es van burgerschap en diversiteit haar voorstel voor het nieuwe gemeentelijke beleidsplan "Homo-acceptatie en homo-emancipatie 2012-2014". Dat is het vervolg op het eerdere actieprogramma "Amsterdam Gay Capital 2009-2011".



Wethouder Van Es tijdens de commissievergadering WPA
(still uit de internetuitzending van de vergadering)

De ambitie om Gay Capital te zijn heeft de gemeente in het nieuwe beleid vervangen door het willen zijn van een toonaangevende en populaire Gay Destination. Hiertoe wil men onder meer een aantal marketingscampagnes opzetten en nieuwe evenementen ontwikkelingen, dit in samenwerking met de betrokken ondernemers.

In dat verband signaleert het beleidsplan dat er nu binnen de gay scene weinig reclame wordt gemaakt voor of met elkaar. Ook bestaat er geen duidelijke agenda waar alle activiteiten op het gebied van cultuur, sport, horeca, evenementen en feesten te vinden zijn. Deze informatie is inmiddels opgenomen in een grote database, die in de komende jaren gratis toegankelijk wordt voor iedereen die deze gegevens wil gebruiken voor een website, app, magazine of krant.

Over de Reguliersdwarsstraat meldde de toelichting bij het beleidsplan geheel onverwacht: "Op 22 en 23 september vindt er in de Reguliersdwarsstraat het Oktoberfestival plaats waar naar schatting 5000 bezoekers op af komen. Daarnaast zijn er nog andere grootschalige evenementen in voorbereiding."

VVD-commissielid De Bruijn merkte op dat dit Oktoberfestival echter niet heeft plaatsgevonden, terwijl er wel subsidie voor verleend was. Wethouder Van Es liet daarop weten dat dit festival nu in november gaat plaatsvinden.

Het nieuwe beleidsplan omvat daarnaast nog een hele reeks actiepunten op de beleidsgebieden discriminatie en veiligheid in de woonomgeving, burgerschap en diversiteit, economische zaken, onderwijs, jeugd, sport en zorg.

Insprekers bij dit onderwerp waren Tania Barkhuis namens COC Amsterdam, die meer aandacht vroeg voor (jonge) homoseksuelen uit allochtone kring, en Irene Hemelaar namens ProGay, die de rol van haar organisatie miste en het jammer vond dat in het beleid te vaak gesproken werd van "homo" in plaats van het meeromvattende "LHBT". Ook verzocht zij steun voor het binnenhalen van EuroPride 2016.

Tijdens het debat werd de vraag gesteld wat de verschillende projecten concreet opleveren en ging de aandacht voor het overige voornamelijk uit naar de voorlichting op scholen. De toch niet geheel onopvallende bijstelling van de ambitie van Gay Capital naar Gay Destination kwam niet ter sprake.

Het beleidsvoorstel zal binnenkort nog in de gemeenteraad worden besproken. Medio volgend jaar zal de wethouder de gemeenteraad informeren over de voortgang van het nieuwe beleid.

- Het beleidsplan Homo-acceptatie en homo-emancipatie 2012-2014 (PDF)


Update:
Het hierboven besproken voorgestelde homo-emancipatiebeleid is op 17 oktober 2012 zonder grote wijzigingen door de gemeenteraad goedgekeurd.





0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.