Amsterdam Dance Event (ADE)
Het ADE is het grootste festival voor electronische Dancemuziek ter wereld, waar jaarlijks ook meerdere zaken in de Reguliersdwarsstraat aan deelnemen.
bijgewerkt: 14-09-2024
Programma 2024
woensdag 16 oktober t/m
zondag 20 oktober 2024
Reguliersdwarsstraat
In de Reguliersdwarsstraat hebben de onderstaande zaken tijdens het ADE een speciale programmering - klik op de naam van de zaak voor nadere details over de optredens:
ADE banners bij Club NYX (2016)
Gay Dance Event (GDE)
Op vijf locaties verspreid over de stad is er een speciale programmering onder de noemer Gay Dance Event (GDE) met zo'n 16 optredens ter ondersteuning van de LHBTQ+-gemeenschap.
> Meer info:
www.gay-dance-event.com
- Zie ook:
Overzicht van queer events tijdens ADE 2023
Elders in Amsterdam
Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn er op ruim 200 grote en kleine locaties verspreid over de Amsterdamse binnenstad optredens van meer dan 2500 bekende en minder bekende DJ's uit binnen- en buitenland.
> Zie voor een compleet overzicht van alle optredens:
www.amsterdam-dance-event.nl
Tijdens het ADE mogen clubs zonder extra vergunning tot 8.00 uur 's ochtends open blijven, zodat ze op verschillende tijdstippen kunnen sluiten en bezoekers niet allemaal tegelijk de straat op gaan.
Check de programmering van de afzonderlijke zaken om te zien wanneer welke zaken in de Reguliersdwarsstraat hier gebruik van maken.
Geschiedenis
Het Amsterdam Dance Event (ADE) ontstond in 1995 toen Richard Zijlma, samen met de stichting Conamus, in een hotel aan de Vijzelgracht een bijeenkomst organiseerde waarbij DJ's hun tracks konden licenseren en artiesten met labels kennis konden maken (de stichting Conamus werd in 2006 omgedoopt tot Buma cultuur - niet te verwarren met het moederbedrijf, de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra).
De eerste editie was een succes en zo vond in 1996 de tweede editie plaats, met een conferentie in De Balie, gevolgd door 30 optredens voor zo'n 300 bezoekers in Paradiso, Escape en De Melkweg. In deze beginjaren kon het evenement zich optrekken aan het succes van de dancemuziek in clubs als de RoXY en de iT, om na het wegvallen daarvan rond het jaar 2000 in het ontstane gat te kunnen springen.
Het Amsterdam Dance Event in de beginjaren
(foto via DJMag.nl)
Groei
Het Amsterdam Dance Event groeide snel, zowel de Conferentie overdag, die t/m 2006 in Felix Meritis plaatsvond en waarbij labels, muziekuitgevers, managementbedrijven, promotors, festivals en artiesten voor de meer zakelijke kant met elkaar in contact kunnen komen, als het Festival 's avonds, wanneer het publiek op talloze locaties van DJ-optredens kan genieten.
Op deze wijze groeide het ADE uit tot de voornaamste muziekconferentie op het gebied van elektronische, urban en dancemuziek in de wereld. Draaiden in 2004 nog ruim 200 DJ's en artiesten in meer dan 20 clubs voor zo'n 25.000 bezoekers, in 2012 waren er al 1700 artiesten, die op 75 grote en kleine locaties voor ruim 200.000 bezoekers stonden.
Nieuwe onderdelen
Ook zijn inmiddels sub-conferenties opgezet zoals ADE Green, ADE Beats en ADE University en is er voor muziekliefhebbers, DJ's en producers overdag een speciaal programma onder de naam ADE Playground gekomen. Een domper was toen tijdens het ADE van 2014 drie bezoekers om het leven kwamen als gevolg van verkeerd drugsgebruik. Ondanks uitgebreide voorlichting overleed ook in 2015 weer iemand daaraan.
Naast de officiële onderdelen van het ADE werd in 2008 door Benjamin Aillery en Elliott Matos het Gay Dance Event (GDE) opgericht. Sindsdien wordt onder die noemer jaarlijks op ongeveer tien ADE-locaties een programmering verzorgd die speciaal op de LHBTQ+-gemeenschap gericht is.
ADE-zitblok en infostand op het Rembrandtplein (2016)
Reguliersdwarsstraat
Voor zover bekend nam in 2010 voor het eerst ook een zaak uit de Reguliersdwarsstraat aan het Amsterdam Dance Event deel. Het ging daarbij om de toenmalige Havana, waar een jaar later café
BLOC en
The House of Rising bijkwamen. In 2012 deden The Other Club als opvolger van de Havana, de nieuwe bar
Ludwig en voor het eerst ook homozaken mee, namelijk
Soho en club
NYX.
Twee jaar later waren er echter geen ADE-optredens meer bij de Soho en was Bar Ludwig omgevormd tot
A l'Elephant du Congo. De restaurant/bars
Rose's Cantina en
La Cage hadden in 2014 voor het eerst een programmering voor het ADE, zodat sindsdien vier zaken in de Reguliersdwarsstraat aan dit evenement deelnemen.
In 2018 deed echter alleen club NYX nog officieel mee, maar had de ondernemersvereniging wel gezorgd dat het westelijke deel van de straat versierd was met ballonnen in de kleuren van het ADE.
The Other Club tijdens het Amsterdam Dance Event (2012)
Vernieuwingen
Een nieuw conferentie-onderdeel is ADE Green, over het realiseren van duurzaamheid bij muzikale evenementen. Omdat sinds 2016 duurzaamheid ook een belangrijk onderdeel van het
Secret Village-project in de Reguliersdwarsstraat is, hield projectleider Tanja van der Knoop in dat jaar tijdens ADE Green een presentatie over deze plannen.
In 2018 werd de stichting ADE verzelfstandigd en daarmee losgemaakt van de stichting Buma Cultuur. Tegelijk werd Richard Zijlma als directeur opgevolgd door Mariana Sanchotene, die eerder werkzaam was bij ID&T, Stage Entertainment en Cirque du Soleil, maar na het ADE van 2019 al weer vertrok.
Coronacrisis
Door de coronapandemie moesten in 2020 alle fysieke activiteiten van het ADE worden afgelast en was er alleen een beperkt onlineprogramma. In 2021 kon het evenement wel weer doorgang vinden, alleen moesten alle optredens naar de dag en de avond verplaatst worden omdat de uitgaansgelegheden maar tot 24.00 uur open mochten zijn.
In totaal werden voor het ADE van 2021 zo'n 300.000 kaarten verkocht, maar veel bezoekers zullen meerdere van de 350 evenementen hebben bezocht. Uit onderzoek van de GGD bleek dat hierbij zeker 1027 mensen het coronavirus hadden opgelopen, een aantal dat in de praktijk waarschijnlijk hoger was.
In 2022 kon het ADE voor het eerst weer in de normale vorm plaatsvinden, met ruim 1000 optredens op bijna 200 grote en kleine locaties verspreid over de stad. In de Reguliersdwarsstraat deden voor het eerst alleen nog homozaken mee: bar Blend XL, club NYX en de Taboo bar. In totaal trok het ADE zo'n 450.000 bezoekers.
Links
- Officiële website:
www.amsterdam-dance-event.nl
- Social media:
Facebook -
Twitter -
Instagram
- Gay Dance Event:
www.gay-dance-event.com
- Stichting Buma Cultuur:
www.bumacultuur.nl
- Partyscene:
Road to ADE: 20 years ago and now
- Gay News:
GDE, the ADE little brother, van 19- 23 oktober