Casper Reinders < Mensen @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Casper Reinders

 

Geboren in Amersfoort in 1970


Casper Reinders is een gevierde Amsterdamse horeca-ondernemer, die sinds 2010 ook een reeks van zaken in de Reguliersdwarsstraat heeft vormgegeven.


bijgewerkt: 10-06-2023


Jeugd en opleiding

Casper Reinders werd in 1970 geboren in een echt ondernemersgezin. Zijn vader Adrie Reinders was en is nog steeds een succesvol ondernemer in de ICT-branche en zijn moeder had een bloemenwinkel en een sportmodezaak.

Casper en zijn broer Roeland, die later ook een ICT-ondernemer zou worden, groeiden op in het villadorp Aerdenhout bij Haarlem. Na de middelbare school wilde hij aanvankelijk naar de hotelschool in Lausanne gaan, maar omdat hij geen Frans kende, koos hij uiteindelijk voor The New School in Amsterdam, waar hij in 1992 met succes de opleiding Marketing & PR afrondde.


Fortuyn

Na zijn studie wist Casper aanvankelijk nog niet echt goed wat hij wilde en begon toen in 1996 eerst samen met een goede vriend het grand-café-restaurant Fortuyn aan de Grote Markt in Haarlem. Omdat hij geen horeca-opleiding had gedaan, moest hij zich hier met 120 uur in de week werken de kneepjes van het vak eigen maken.



Grand-café Fortuyn aan de Grote Markt in Haarlem



NOA & Moko (2000-2007)

Ondertussen had hij in New York het in 1998 geopende restaurant Lot 61 ontdekt, dat één van de allereerste loungezaken ter wereld was. Daarna wist hij het zeker: hij wilde ook zo'n mooie zaak!

Ook wilde hij weer terug naar Amsterdam om daar een dergelijke zaak van internationale allure te beginnen. Dat werd de hippe noodlebar NOA (Noodles Of Amsterdam) die hij in het jaar 2000 aan de Leidsegracht 84 opende. Het was één van de eerste loungezaken van Nederland en werd meteen een doorslaand succes. In 2007 werd deze zaak door nieuwe eigenaren omgevormd tot Café George.



Interieur van NOA aan de Leidsegracht


Een jaar later werd Reinders door Louis Röst overgehaald om samen het Aziatisch georiënteerde restaurant Moko op het Amstelveld te gaan runnen. Louis Röst was de vroegere Amsterdamse compagnon van Sjoerd Kooistra en sindsdien eigenaar van een hele reeks bekende Amsterdamse cafe's. Reinders en Röst kwamen echter uit verschillende werelden en Moko werd niet het gehoopte succes.


Suzy Wong & Vuong (2003-2008)

Nadat hij Moko in 2002 weer verkocht had, opende Reinders in datzelfde jaar in de Korte Leidsedwarsstraat 45 de loungebar Joia, die in 2003 tot Suzy Wong werd omgedoopt. Dit was een zaak met een Frans-Aziatische sfeer, ingericht door de bekende interieurarchitect Eric Kuster (die onder meer ook de ARC en de laatste April ontwierp). Rond 2008 werd Suzy Wong verkocht aan een nieuwe eigenaar, die de zaak nog steeds in vrijwel onveranderde vorm voortzet.

Bijna pal tegenover Suzy Wong opende Casper Reinders eind 2003 zijn grootste succes, de exclusieve club Jimmy Woo. Deze werd in 2005 gevolgd door de Frans-Vietnamese brasserie en loungeclub Vuong, die iets verderop in de Korte Leidsedwarsstraat 51 gelegen was. Vuong kwam echter niet goed van de grond en werd in 2008 weer verkocht.



Interieur van loungebar Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat
(foto: Horstermeer.nl)



Jimmy Woo (2003-heden)

Beroemd werd Casper Reinders met de club Jimmy Woo in de Korte Leidsedwarsstraat 18. Hij kon deze openen dankzij een onverwachte gift van een half miljoen euro die hij van een kennis uit de Verenigde Staten kreeg. Omdat hij de zaak een Hong Kong-sfeer wilde geven, verzon hij de naam Jimmy Woo, waarvan de domeinnaam tot zijn verrassing nog vrij bleek te zijn.

Tevens deed Reinders voorkomen alsof Jimmy Woo een echt bestaande Chinese zakenman, opiumhandelaar en kungfu-master uit Hong Kong was. Voorafgaand aan de opening in december 2003 wilden de media dan ook allemaal een interview met Jimmy Woo, maar kregen tot hun teleurstelling uiteraard alleen Reinders te spreken.

Het interieur van Jimmy Woo liet hij weer ontwerpen door Eric Kuster. Het begon in een Aziatische stijl, met een echt antiek opiumbed als pronkstuk. In 2010 liet Reinders de zaak grotendeels verbouwen, waarbij de Oosterse sfeer plaatsmaakte voor een stoere aankleding, met onder meer skeletten rondom de bar. De dansvloer met het befaamde plafond van 12.000 lampjes, destijds afgekeken uit een videoclip van Justin Timberlake, bleef echter ongewijzigd:


De dansvloer van Jimmy Woo met een plafond van twaalfduizend lampjes
De dansvloer van Jimmy Woo met het plafond van 12.000 lampjes
(foto: CityZapper.nl)



Jimmy Woo werd vrijwel direct razend populair en één van de meest exclusieve clubs van Amsterdam. Sindsdien is het dan ook the place to be niet alleen voor bekende Nederlanders, maar ook voor bijna alle buitenlandse sterren die Amsterdam bezochten, zoals Britney Spears, Brad Pitt, Mick Jagger, George Clooney en vele anderen.

Desondanks hecht Reinders er zeer aan dat er in de Jimmy een gevarieerd publiek blijft komen en niet alleen de jetset. Eén van de manieren om dat te bereiken is de "doorbitch", een dame die bij de ingang kan selecteren wie wel en niet naar binnen mogen. Ook dit fenomeen was voor de komst van Jimmy Woo nauwelijks bekend in Nederland.

Het achtjarig bestaan in december 2011 werd gevierd met een feest waarbij 1100 mensen aanwezig waren. Jimmy Woo was niet alleen nog altijd Reinders' meest succesvolle zaak, maar het was ook zijn oogappel, waar hij nauw bij betrokken was.

In juni 2023, bijna 20 jaar na de opening, besloot Reinders om toch afstand van Jimmy Woo te doen. Hij verkocht de club aan de eigenaren van de naastgelegen Chicago Social Club, Joris Bakker en Pieter de Kroon, die de Jimmy samen met Jesse Jansman en Samuel Hodenpijl zullen voortzetten.



De jeneverbar van Jimmy Woo na de restyling in 2010
(foto: InnitMagazine.com)



Buitenland

Het grote succes van Jimmy Woo leidde tot plannen om ook een dergelijke club in New York te openen. De onderhandelingen hierover liepen echter dermate moeizaam dat Reinders na acht maanden besloot om het project te staken.

Omdat hij samen met zijn vriendin Cynthia en zoontje James Rod afwisselend in Amsterdam en op Ibiza woont, had Casper Reinders ook plannen voor een nieuwe zaak op dat eiland, maar daar is het nog niet van gekomen.

Evenmin gerealiseerd werden plannen voor Jimmy Woo-franchises in Istanboel en in China, voornamelijk omdat de lokale regels en gewoontes te ingewikkeld bleken.


Joint ventures

Anders dan veel andere ondernemers heeft Casper Reinders niet de neiging om alles zelf te willen doen. Hij richt zich op waar hij goed in is, namelijk het bedenken van interieurconcepten. Voor alle andere dingen, zoals financiën en de keuken, huurt hij dan ervaren mensen in, of gaat er een samenwerking mee aan.

Afgezien van Jimmy Woo zijn de meeste zaken van Reinders dan ook opgezet als een joint venture tussen hem en mensen die optreden als investeerder of de praktische kant van de horeca voor hun rekening nemen.

Ondanks Reinders' zorg voor het interieur, leidt dit echter niet altijd tot een volledig geslaagd totaalconcept, getuige dat het eten bij zowel Rose's Cantina als bij Nacional maar matige beoordelingen kreeg. Uit meerdere joint ventures heeft hij zich na verloop van tijd ook weer teruggetrokken.


Bo Cinq (2009-2016)

De eerste joint venture ging Reinders in 2009 aan met Farid Asserti en dhr. Ho Kai Yen (o.a. eigenaar van Dynasty in de Reguliersdwarsstraat) voor de opening van de restaurant-bar Bo Cinq. Deze naam is een variant op Mo Cinq, de bijnaam van de Marokkaanse koning Mohammed V. Het resultaat was een nog niet eerder vertoond Frans-Arabisch fusionrestaurant, gecombineerd met een grote loungebar.

Bo Cinq, of kortweg Bo5 is een grote zaak, gevestigd in een reeks doorgebroken panden tussen de Lange Leidsedwarsstraat en de Prinsengracht. Het intieme, huiskamerachtige interieur met elementen uit de jaren '70 ontwierp Reinders samen met Stef Bakker, met wie hij ter inspiratie enkele reizen naar Parijs had gemaakt.

Nadat het restaurantgedeelte eerder al was omgevormd tot de vietnamese bistro Bo Nam (zie onder), werd eind december 2016 ook de rest van Bo Cinq gesloten. Begin 2017 kwam hier een vestiging van De Biertuin.



Het loungegedeelte van Bo Cinq aan de Prinsengracht
(foto: BoCinq.nl)


Interieurs

Casper Reinders' grote passie is het inrichten van uitgaansgelegenheden. Daarbij gaat hij consequent op zijn eigen smaak en gevoel af, want als hij zich zou laten inspireren door hoe andere zaken zijn ingericht, dan loopt hij naar eigen zeggen immers altijd achter. De door hem bedachte interieurs worden dan ook steevast gezien als trendsettend en spraakmakend.

De kosten voor zijn interieurs kan hij ook nog eens relatief laag houden, doordat hij vaak dingen gebruikt uit zijn eigen collectie. Meestal gaat het daarbij om unieke stukken en niet zelden ook enigszins bizar, want als Reinders ergens niet van houdt dan zijn het burgerlijke dingen. Een groot deel van zijn tijd besteed hij dan ook aan het bezoeken van (rommel)markten en winkels in binnen- en buitenland, telkens op zoek naar mooie en bijzondere objecten.

Eén van de redenen dat Reinders zulke speciale dingen in zijn interieurs verwerkt, is dat hij zijn gasten "een beetje wil opvoeden", in de zin van dat hij dingen wil laten zien waar men in Nederland normaal niet zo gauw mee in aanraking komt.


Leip & Sons

Interieurs ontwerpt Reinders vaak samen met zijn goede vriend Thijs Murré, met wie hij samenwerkt onder de naam Leip & Sons. Samen hebben zij onder meer Lion Noir, Ludwig en Rose's Cantina ingericht. Bij de laatste twee zaken liet Reinders bijvoorbeeld ook artwork maken door een andere vriend, de grafisch kunstenaar Vincent van de Waal.

Reinders en Murré laten zich inspireren door andere culturen, mode, film, kunst, fotografie etc. Op gezamelijke reizen kopen zij dan vervolgens originele interieurstukken, meestal oud en antiek, maar nooit standaard fabriekswerk. Dit resulteert in interieurs bestaande uit antieke materialen en exotische voorwerpen die van origine helemaal niet bij elkaar horen, maar die toch op harmonische wijze samenkomen in een eclectisch geheel.


Uitgebreid gesprek met Casper Reinders, 29 oktober 2012


Libertine

Als uitvloeisel van zijn verzamelingen opende Reinders in maart 2014 een eigen galerie: "Libertine Gallery - Art & Antiques", gevestigd aan de Prinsengracht 715, onder het kantoor van de Jimmy Woo. Hier zijn talrijke objecten die hij uit de hele wereld bijeen heeft gebracht ook voor andere liefhebbers te koop.

Het gaat vooral om antiek, curiosa en rariteiten, maar geen industrieel design, want daar is volgens hem al teveel van. Bij deze galerie werkt Casper Reinders samen met kunstenaar Mark Chalmers, Daniëlle Pakes en de Antwerpse kunsthandelaar Fredien Morel.



Casper Reinders' interieurwinkel Libertine aan de Prinsengracht
(foto: Jean-Pierre Jans/Het Parool)


Reguliersdwarsstraat

Casper Reinders kwam al heel vroeg in de Reguliersdwarsstraat, de eerste keer was waarschijnlijk toen hij 14 was en (samen met zijn ouders) bij het Mexicaanse restaurant Rose's Cantina ging eten. Enkele jaren later ging hij ook naar de cafe's in deze straat, zoals hij een keer in een interview op de website gay.nl vertelde:

"Ik kom hier al van jongs af aan. Vroeger in de Korte Golf, de l'Entree en de Richter. Daarvoor kwam ik bij Dynasty met mijn ouders. Dat gevoel dat ik vroeger had, heb ik nu nog steeds. Ik denk dat het een van de meest perfecte horecastraten is. Het is nu zelfs autovrij.

Ik ben nooit zo gek op pleinen. Pleinen vind ik per definitie ordinair, daar heb ik helemaal niets mee. Pleinen trekken altijd op een of andere manier het verkeerde soort mensen aan. Dit is gewoon een heel fijne straat waar over het algemeen een leuk publiek komt. Dat trekt me aan."



Casper Rijnders en Serge Rijn in de Reguliersdwarsstraat
Casper Rijnders (links) en Serge Rijn (rechts)
in de Reguliersdwarsstraat, november 2011
(foto: Reguliers.net)


Lion Noir (2010-heden)

In 2010 keerde Casper Reinders weer terug in de Reguliers, dit keer als ondernemer. Samen met dhr. Ho Kai Yen van het naastgelegen restaurant Dynasty en Serge Rijn van het gelijknamige restaurant Serge elders in de stad, opende hij in november 2010 Lion Noir. Deze zaak heeft een restaurant met Franse keuken op de bovenverdieping en beneden een loungebar, voorzien van oud-Franse en koloniale interieurelementen:


Het loungegedeelte van Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat
Het loungegedeelte van Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat
(foto: LionNoir.nl)


Ludwig Zwei (2011-2012)

Nadat in 2010 alle homozaken van horecamagnaat Sjoerd Kooistra gesloten waren en te koop stonden, kocht Casper Reinders uit deze boedel het wereldberoemde gaycafé April, een van de zeer weinige zaken waarvoor hij geld leende. Dit was zijn eerste homozaak en hij wilde het ook een homozaak laten blijven, zij het op een hoger niveau en met een meer exclusieve en internationale uitstraling, zodat het zich kon meten met wat in Parijs of New York toonaangevend was.

Vanuit die gedachte liet hij het interieur van de oude April eruit slopen, de zaak compleet opnieuw inrichten en omdopen tot Ludwig Zwei. Het voorste deel kreeg een meer strakke, rauwe, Amerikaanse uitstraling, terwijl achterin de sfeer van een exclusieve 19e eeuwse Parijse nachtclub werd opgeroepen, "hoerig en helemaal over the top" aldus Reinders.


  
Voorzijde met het hek en meubels in het achterdeel van Ludwig II
(foto's: LudwigZwei.nl)


Ondanks alle moeite werd Ludwig Zwei geen succes. Dingen als een doorbitch bij het exclusieve achterdeel, uitspraken van Reinders over dat hij niet van "happy hour"-publiek houdt en dat er alleen een besloten openingsfeestje zou zijn, gaven de vaste bezoekers van de Reguliersdwarsstraat het gevoel dat ze er niet meer welkom waren.


Ludwig (2012-2015)

Omdat het door klachten van de bovenburen bovendien niet mogelijk was om muziek op clubniveau te draaien, lukte het Ludwig II niet om voldoende bezoekers te trekken. Casper Reinders verloor uiteindelijk zo'n 300.000 euro op deze onderneming.*

Zodoende kreeg de zaak al in mei 2012 een grondige restyling. Reinders ging hiervoor een samenwerking aan met DJ Mr. Wix, liet het interieur zwart schilderen en richtte de zaak niet meer op homo's, maar meer op undergroud- en rockliefhebbers. Tegelijk werd de naam gewijzigd in Ludwig zonder meer.



Het interieur van Bar Ludwig
(foto: Reguliers.net)


A l'Elephant du Congo (2015-2017)

Ludwig was echter ook geen lang leven beschoren en werd op 17 juli 2015 omgedoopt tot A l'Elephant du Congo en opnieuw voorzien van een nieuw interieur. Het voorste gedeelte werd voorzien van ruwhouten betimmeringen en heeft een Western-achtige uitstraling.

In het achterste deel kwamen de klassieke stoelen van Ludwig II terug, het handbeschilderde behang echter niet. Vanaf 1 september werd "Congo" de nieuwe vaste stek van de Club Party Girls, die voorheen in Chapter21 (onder de Supperclub in de Jonge Roelensteeg) en Reinders' eigen Jimmy Woo draaiden. Begin juli 2017 werd de zaak echter weer gesloten.



Voorste deel van A l'Elephant du Congo
(klik ter vergroting)


Chicago Social Club (2011-heden)

Ondertussen was Casper Reinders begin 2011 een nieuw samenwerkingsverband aangegaan, dit keer met Pep Rosenfeld, Andrew Moskos en Saskia Maas als eigenaren van Boom Chicago, en Pieter de Kroon en Joris Bakker van onder meer Bitterzoet en Timboektoe.

Samen gaven zij het bekende comedy-café Boom Chicago aan het Leidseplein een algehele make-over met als resultaat de Chicago Social Club. Overdag werden hier multimediaal ondersteunde improvisaties en sketches opgevoerd, en 's avonds werd het een club in een klassiek Amerikaanse sfeer. Omdat dit toch lastig te combineren bleek, verhuisde Boom Chicago spoedig naar het Rozentheater.


Cinema Paradiso (2011)

Al snel na de Chicago Social Club volgde in de loop van 2011 weer een nieuw project, samen met een andere succesvolle ondernemer uit de Reguliersdwarsstraat, namelijk Carmine d'Antuono van het gerenommeerde Italiaanse restaurant D'Antica in het oostelijke deel van de straat.

De bedoeling was om de voormalige bioscoop Cinema Paradiso aan de Westerstraat 186 in oude luister te herstellen: Reinders en Murré namen wederom het interieur onder handen en d'Antuono zorgde voor de traditionele Italiaanse keuken. De heropening vond eind 2011 plaats.



Interieur van restaurant Cinema Paradiso in de Westerstraat
(foto: CinemaParadiso.info)


Prijzen

Al kort na de succesvolle start van Jimmy Woo werd Casper Reinders in 2004 door Koninklijke Horeca Nederland uitgeroepen tot "meest markante horeca ondernemer". Na een reeks van nieuwe grote zaken te hebben vormgegeven werd hem in 2012 de Venuez Hospitality & Style Award 2011 voor meest toonaangevende horecaman van het jaar uitgereikt. Tegelijk kreeg zijn restaurant-bar Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat de prijs voor Best Interior Design:



v.l.n.r: Thijs Murré, Casper Reinders en Serge Rijn bij
de uitreking van de Venuez Awards 2011 op 2 april 2012
(foto: Venuez.nl)


Woo Brothers (2012)

Na de geslaagde samenwerking bij Lion Noir, ging Casper Reinders in 2012 opnieuw een joint venture met dhr. Ho Kai Yen aan, ditmaal voor een nieuw Chinees restaurant aan de Jodenbreestraat 144. Refererend aan Jimmy Woo kreeg deze zaak de naam Woo Brothers en opende in mei 2012. Het volledig rood geschilderde interieur werd wederom in samenwerking met Thijs Murré aangekleed met vintage meubels en een reeks van exotische decoratiestukken.


Rose's Cantina (2012-2017)

Al sinds dat de Reguliersdwarsstraat begin jaren '80 opkwam als trendy uitgaansstraat, bestond ook het Mexicaanse restaurant Rose's Cantina. Ter gegelenheid van het 30-jarig bestaan in 2012 besloten de eigenaren Jaime Dobson en Daniel Uzcudun van de gelijknamige restaurantketen, om de zaak door Casper Reinders en Thijs Murré van een geheel nieuw interieur te laten voorzien.

Beiden gaven het restaurant een aankleding die je het gevoel geeft alsof je in de tropen bent en voegden bovendien een aparte tequilabar op de bovenverdieping toe. In deze nieuwe gedaante werd Rose's Cantina, dat als enige van de door Reinders ingerichte zaken geen nieuwe naam kreeg, begin december 2012 weer heropend. Het nieuwe concept hield het echter nog geen 5 jaar vol, want in het najaar van 2017 zetten de broers Uzcudun er weer een heel nieuw interieur in en doopten de zaak om tot Roses by SAL.



De benedenbar van Rose's Cantina in de Reguliersdwarsstraat
(foto: Reguliers.net)


Paul & Huf (2013-2017)

Begin 2013 nam Casper Reinders samen met twee goede vrienden, namelijk Bram de Vries, eigenaar van café Le Patron aan de Vijzelgracht, en acteur Horace Cohen het vroegere House of Rising aan de Reguliersdwarsstraat 41 over. Binnen slechts enkele maanden werd de zaak omgevormd tot Bar Paul, een laagdrempelige bruine kroeg in een modern jasje.

Bar Paul was al direct een succes en zodoende nam Bram de Vries kort daarna het naastgelegen pand over, toen dat leeg kwam na de sluiting van restaurant Mitsukuni. Hier opende hij op 13 december 2013 de bar & late night diner Huf, die enigszins aandoet als een oud-Franse herberg. In juni 2017 werd Huf omgevormd tot rumbar Moto Moto, maar per 1 oktober werden zowel Moto Moto als bar Paul onverwacht gesloten.


Nieuw evenwicht

Bram de Vries had ondertussen ook de exploitatie van de kwakkelende bar Ludwig overgenomen, waardoor hij in het kielzog van Casper Reinders inmiddels (mede-)eigenaar van drie bars in de Reguliersdwarsstraat is geworden (samen met andere compagnons had De Vries inmiddels ook Bar Breitner in het Westerpark en Café Carbon in de Van Woustraat geopend).

Met deze nieuwe zaken hadden Reinders en De Vries binnen korte tijd het hart van de Reguliersdwarsstraat, dat tot 2010 gedomineerd werd door de homozaken van wijlen Sjoerd Kooistra, ook een place to be weten te maken voor een hip en trendy heteropubliek. Hiermee was volgens Reinders een beter evenwicht tussen homo's en hetero's ontstaan, vergelijkbaar met hoe hij dat uit de jaren '90 kende.

Heel lang duurde dit echter niet, want na 7 jaar verdwenen zijn zaken net zo snel als ze kwamen: per 1 oktober 2017 gingen Paul en Huf dicht en in november werd Reinders' interieur van Rose's Cantina vervangen. Tenslotte verkocht hij per 1 januari 2018 ook A L'Elephant du Congo, waarna nu alleen Lion Noir nog resteert, dat in 2010 zijn eerste zaak in de Reguliersdwarsstraat was.


Interview met Casper Reinders, opgenomen in Nacional, 20 februari 2017


Reinders versus Kooistra

Met het in snel tempo openen van grote nieuwe uitgaansgelegenheden wordt Casper Reinders ook weleens vergeleken met de roemruchte horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Beiden hebben inderdaad gemeen dat hun hart in de eerste plaats ligt bij het bedenken van interieurconcepten voor horecazaken, al is hun stijl en aanpak wel heel verschillend.

Kooistra was van eenvoudige afkomst en had het gewone publiek als doelgroep. Hij richtte al zijn zaken bijna precies hetzelfde in en streefde vooral naar een zo groot mogelijke bieromzet. Reinders, van goede huize, richt zich daarentegen meer op het hogere marktsegment en geeft elk van zijn zaken een geheel eigen identiteit.

Belangrijke verschillen zijn ook dat Casper Reinders zich met maximaal 10 zaken tot Amsterdam beperkt, terwijl Sjoerd Kooistra met ruim 50 zaken landelijk opereerde. Daarnaast was het imperium van Kooistra nagenoeg volledig gefinancierd met leningen, terwijl Reinders als het even kan geen schulden wil maken.



Casper Reinders speelt Sinterklaas in de
vroegere Ludwig Zwei, december 2011
(foto: LudwigZwei.nl)


Chow (2013-2015)

Na de zaken in de Reguliers te hebben ingericht was Reinders al weer verder getrokken, dit keer naar de Rozengracht 106, waar hij in het voormalige Manzano, ooit het proeflokaal van Bols, op 29 augustus 2013 brasserie Chow opende. Het interieur oogde als een 17e eeuwse Hollandse uitspanning met Aziatische elementen en was wederom samen met Thijs Murré ingericht.

De keuken was "Pan Asian" onder leiding van Lex Kok, die eerder bij de George restaurants en bij Le Garage kookte. Desondanks werd Chow geen succes en werd de zaak in mei 2015 door twee Uzcudun-broers omgevormd tot de Latin-American Bar & Kitchen Salmuera. Beide broers zouden in 2017 ook Rose's Cantina in de Reguliersdwarsstraat tot Roses by SAL omvormen.


Nacional (2014-2016)

Als zijn tiende zaak opende Casper Reinders op 16 juli 2014 Nacional. Dit is een "Franse brasserie in New York-stijl", een soort zaak die hij al langer wilde beginnen, maar waar hij steeds niet het juiste pand voor kon vinden. Uiteindelijk viel de keus op een heel langgerekt pand met ingangen aan zowel de Korte Leidsedwarsstraat 36 als aan het Kleine-Gartmanplantsoen 11, pal om de hoek van het Leidseplein.

Voorheen was daar een vestiging van de Argentijnse grillketen Rancho, die eigendom is van Dobson & Uzcudun, met wie Reinders eerder al samenwerkte bij de herinrichting van Rose's Cantina in de Reguliersdwarsstraat. Voor het nieuwe Nacional liet hij een hele verdieping uitbreken, waardoor een 6 meter hoge ruimte ontstond, die hij in een kosmopolitisch-industriële stijl aankleedde:



Interieur van brasserie Nacional om de hoek van het Leidseplein
(foto: Reguliers.net)


Hoe mooi de zaak ook was, door verkeerde keuzes op personeelsgebied hield Nacional het nog net geen twee jaar vol: in de zomer van 2016 werd de zaak gesloten en omgevormd tot de Ron Gastrobar Paris, de vierde bistro van dit type van sterrenchef Ron Blaauw. Hij sloot de zaak al weer in mei 2018 en zette hem te koop voor bijna een miljoen euro, bij een maandelijkse huurprijs van 11.750,- euro.

Casper Reinders was ondertussen in 2015 jurylid bij de Food Truck Challenge van tv-zender 24 Kitchen en in de zomer van 2016 mocht hij, samen met zijn compagnon Thijs Murré, het Holland Heineken House voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro inrichten. Ze gaven het de sfeer van een beachclub uit de jaren '60 en de kenmerkende groene kleur die eerder al in Rose's Cantina toegepast werd:



Interieurimpressie voor het door Reinders ingerichte
Holland Heineken House in Rio de Janeiro
(tekening: Holland Heineken House)


Blue Boy (2016-2017)

Na het debacle van Ludwig II wilde Casper Reinders geen homozaak meer beginnen. Toen hij het al lang leegstande pand overnam waar in de jaren '80 de jongensbordelen Why Not en Blue Boy gevestigd waren, werd dat dan ook geen gay zaak. Het grote pand, met ingangen aan zowel de Nieuwezijds Voorburgwal 28 als de Spuistraat 3GH, voorzag hij wederom samen met Thijs Murré van een zandkleurig interieur met veel ruw hout en onder meer de barkrukken uit het vroegere heterobordeel Yab Yum.

De naam Blue Boy werd aangehouden en op 10 september 2016 werd de zaak geopend. Blue Boy was een samenwerking met Serge Rijn (van Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat) en omvatte zowel een cocktailbar als een restaurant, waarbij de keuken onder leiding stond van chefkok Jeroen de Zeeuw.



Interieur van Blue Boy met de Yab Yum-barkrukken
(foto: Het Parool/Eva Plevier)


Blue Boy was echter geen lang leven beschoren, want al eind juni 2017 werd het onder leiding van Jeabby Chaiyasat omgedoopt tot Joya, dat op meer toegankelijke wijze Thaise en Japanse gerechten biedt, zij het op Franse wijze gepresenteerd. Dienovereenkomstig werd ook het interieur van enkele Aziatische elementen voorzien.

Tegelijk met Blue Boy werkte Casper Reinders ook aan een Vietnamese bistro onder de naam Bo Nam, die gerealiseerd wordt in wat voordien het restaurantgedeelte was van Bo Cinq aan de Lange Leidsedwarsstraat 53-59. Voor deze zaak werkt hij samen met Bao An Nguyen Phuoc, Nghia Huynh, Thuan Hoang en dhr. Ho Kai Yen van onder meer Dynasty, Lion Noir en Woo Bros. Bo Nam werd in november 2016 geopend.


Libertines (2017)

Half januari 2017 opende Casper Reinders, samen met Steven Pooters van o.a. café George, aan de Wolvenstraat 22, in de Negen Straatjes, een zaak onder de naam Libertine Café Café. Het interieur combineert de sfeer van New York en Italië en de kaart is ook overwegend Italiaans georiënteerd.

Vrijwel tegelijk richtte Reinders, wederom samen met Thijs Murré, het nieuwe sportcafé Martin's Sporting Club in, vernoemd naar de in 2015 overleden horeca-ondernemer Martin Vinke. Deze zaak is gevestigd in het vroegere Cooldown Café aan het Rembrandtplein en opende begin maart 2017.

Een tweede Libertine en eveneens in de Negen Straatjes, maar dan met Franse keuken, opende Reinders in januari 2018 onder de naam Libertine Comptoir de Cuisine. Een derde dergelijke zaak werd Libertine Petit Cafe, waarvoor hij het bekende café Proust aan de Noordermarkt volledig ombouwde.


Gevarieerde projecten

Ondertussen bouwde Casper Reinders samen met Esgo Kuiper een gevarieerd horecaconcept voor het WTC aan de Zuidas. Onder de noemer "de binnenstad naar de Zuidas brengen" kwamen hier een grand-café (Ox & Bucks), een plantaardige bar (Mylk), een Italiaanse trattoria (Che Buono) en een Stach food store van zijn hand.

In de zomer van 2017 verzorgde Reinders een nieuw, burlesque/aziatisch-aandoend interieur voor de bekende uitgaansgelegenheid ClubNL van Albert Papot aan de Nieuwezijds Voorburgwal 169, die op 12 oktober heropend werd.

Vervolgens verbouwde hij samen met Jaimie van Heije aan een modern-Indisch restaurant, dat in maart 2018 onder de naam Bumbu in NH Hotel De Doelen opende maar na een half jaar al weer gesloten werd. Na een groot restaurantproject in Kaatsheuvel voorzag Reinders eind 2018 stripclub Bon Ton aan de Amsterdamse Stadhouderskade van een nieuw interieur.


Terugblik

Een terugblik op de vele exotische, excentrieke interieurs van Reinders' horecazaken bood het boek "Rock 'n' Roll Interiors: the eccentric world of Casper Reinders" dat in december 2018 door boekwinkel Mendo werd uitgebracht.

Nadat hij in juni 2019 Libertine Comptoir de Cuisine had verkocht was het aantal zaken waarin hij betrokken was binnen een jaar tijd teruggelopen van 14 naar 9. Hierbij speelt ook mee dat Reinders de Amsterdamse horeca vanwege het personeelstekort en de zeer hoge huurprijzen moeizamer en minder leuk geworden vindt.

Na 35 zaken te hebben ingericht, waarvan 25 als (mede)eigenaar, was Reinders er geleidelijk achter gekomen dat hij zich liever bezighoudt met het bedenken en bouwen van interieurs dan met het daadwerkelijk runnen van horecazaken.

In juni 2023 besloot Reinders om zich terug te trekken uit het nachtleven en verkocht hij Club NL en zelfs zijn geliefde Jimmy Woo. Zijn (aandelen in) andere zaken als Bo Nam, Joya en Lion Noir hield hij nog wel aan.



Links

Netwerk: Instagram

Vroegere en huidige horecazaken:
- Fortuyn: www.fortuynhaarlem.nl
- Suzy Wong: www.suzy-wong.nl
- Jimmy Woo: www.jimmywoo.com
- Bo Cinq: www.bocinq.nl
- Lion Noir: www.lionnoir.nl
- Ludwig: www.barludwig.com
- Chicago Social Club: www.chicagosocialclub.nl
- Cinema Paradiso: www.cinemaparadiso.info
- Woo Brothers: www.restaurantwoobros.nl
- Rose's Cantina: www.rosescantina.com
- Paul: www.barpaul.nl
- Chow: www.restaurantchow.nl
- Nacional: www.nacional.nl
- Blue Boy: www.blueboy.amsterdam
- Bo Nam: www.bo-nam.nl
- Libertine: www.libertinecafe.amsterdam
- WTC Food Court: www.tastewtc.amsterdam

Interviews en portretten:
- Je moet in het zakenleven puur je eigen ding doen.
- 2007: Casper Reinders: een gedreven horeca-imperialist.
- 2011: Ik houd niet van burgerlijke dingen
- 2012: Casper Reinders... master of concepts
- 2014: Interview Casper Reinders
- 2014: Binnenkijken bij Casper Reinders
- 2016: Interview met Casper Reinders op BNR Nieuwsradio
- 2016: Een oranje polonaise over subtiel steigerhout
- 2017: meet casper reinders: "er bestaat geen gouden formule in de horeca."
- 2018: Casper Reinders: horecaondernemer met stijlboek
- 2018: Interieurstylist Casper Reinders geeft al zijn interieurgeheimen vrij in zijn nieuwe boek
- 2019: Horecatycoon Casper Reinders: ‘Van veertien zaken naar negen’

Overige artikelen:
- NRC: Eén telefoontje van de zakenbank - en weg beursgang
- Het Parool: Team achter Chicago Social Club neemt nachtclub Jimmy Woo over

Partners:
- Thijs Murré: www.thijs-murre.com
- Interieurbouwer: www.horstermeer.nl

Artikelen

- Edwin Reinerie: "Ik hou niet van nep", in: Winq, juli 2011, p. 84-85.
- Liedewij Loorbach: "Slim kopen voelt lekker", in: Het Parool, 27 oktober 2011.
- Jordy Hubers, De Reinders factor, in: Quote, februari 2012, p. 87-91.
- Annette van Soest, 'Ik ben een vechter', in: Sprout, mei 2013, p. 24-29.
- Daphne van Dijk, 'Ik droom nog van een hotel', in: De Telegraaf, 23 augustus 2013
- Rinskje Koelewijn, Als je denkt in problemen, begin je nergens aan, in: NRC Weekend, 8 februari 2014.
- Loes Reijmer, 'Ik ben zó niet verliefd op geld', in: De Volkskrant, 26 juli 2014.
- Fiona Hering, 'Ik ben gek op afwijkende types', in: Vogue Nederland, oktober 2014, p. 176-179.






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.