Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Logo van Rose's Cantina
Rose's Cantina
 

Reguliersdwarsstraat nr. 38-40
1017 BM Amsterdam
(1980 - 2017)


Rose's Cantina was zo'n 35 jaar lang een van de bekendste en populairste Mexicaanse restaurants van Amsterdam.bijgewerkt: 20-03-2022


Voorgeschiedenis

Rose's Cantina was gevestigd in een dubbel pand aan de Reguliersdwarsstraat 38-40. Nummer 40 hoorde oorspronkelijk bij het huis aan de Herengracht nr. 491, dat als één van de weinige geen achterliggend koetshuis aan de Reguliersdwarsstraat had. Wel bevindt zich achter het huidige pand nog een rijkversierd 18e eeuws tuinhuis.Het tuinhuis achter Reguliersdwarsstraat 40
hier ten tijde van café Oblomow in 1984
(foto: Reguliersdwarskrant - klik ter vergroting)


In augustus 1978 opende op de nummers 38 en 40 Los Latinos dat zichzelf als "het éérste Zuid-Amerikaanse grill-restaurant" aanprees. In februari 1979 beoordeelde Parool-recensent Adriaen Woutersz deze zaak met 11/12 op een schaal van 20.* Hoe lang Los Latinos daarna nog bestond is niet bekend, maar twee jaar later werden de panden in elk geval weer gesplitst.

Op nr. 40 opende namelijk in mei 1981 het destijds überhippe café Oblomow, terwijl op nr. 38 Rose's Cantina was gekomen. Dit was niet het eerste Mexicaanse restaurant in Amsterdam, want die eer ging naar café-restaurant Pacifico dat al sinds eind 1976 aan de Warmoesstraat 31 zat. Naar verluidt werd met het geld van Pacifico uiteindelijk Rose's Cantina geopend.Oblomow en Rose's Cantina, ca. 1985
(foto: ANEFO - klik ter vergroting)


Opening

In een terugblik op de latere website werd de opening van Rose's Cantina als volgt beschreven:*

"Het begon in 1980, Rose’s Cantina opende haar deuren.
Niemand in Nederland wist iets van Mexicaans eten.
Met het idee, afkomstig van reizen en wonen in Mexico en Amerika begonnen wij met 4 enthousiaste mensen een klein restaurant.
We hadden 7 tafels, een kapotte piano en een keuken met 2e hands spullen, zaten in een donkere straat, zonder andere bars of restaurants, maar wel in het centrum van Amsterdam. 's Avonds was het rustig, soms voorbijgangers die de weg vroegen naar het Leidse of Rembrandsplein.

De opening was in November, typisch Nederlands weer, koud, grijs, regen. Daar stonden we, van 's ochtends tot 's avonds laat, voor soms 2 gasten, die om pinda's of pannenkoeken vroegen. "Nee, we hebben wel Guacamole". "Kwakka wat??!!"
Dan vertelden wij over ons menu en Mexicaans eten.
Maar, we wilden doorgaan, en goed zijn. De gasten die binnenkwamen, en niet bang waren voor iets nieuws, begonnen het lekker te vinden. Ze kwamen terug, met vrienden, soms 4 keer per week en zo werd ons restaurantje steeds populairder.


Rose's Cantina werd dus al snel zeer populair en toen eind jaren tachtig het naastgelegen café Oblomow zijn deuren sloot werden beide horecapanden weer bij elkaar gevoegd en verhuisde de ingang van Rose's naar nummer 40, waar nu ook ruimte was voor een grote bar.Advertentie van Rose's Cantina uit 1984
(bron: Reguliersdwarskrant)


Vestigingen elders

De populariteit van Rose's Cantina vertaalde zich ook naar gelijknamige vestigingen buiten Amsterdam, om te beginnen in het verre Groningen. De zaak daar werd opgezet door Wessel Zijp die tijdens een bezoek aan Amsterdam bij Rose's in de Reguliersdwarsstraat at en ook zo'n restaurant in zijn eigen stad wilde.

Samen met compagnon Benno Seydell kocht hij het pand aan de Oosterstraat 71, op de hoek met het Zuiderdiep, en opende daar op 15 oktober 1983 het eerste Mexicaanse restaurant van Groningen, dat meteen een groot succes was. Vanaf 1990 ging het restaurant verder onder de naam Four Rose's en bestaat in 2022 nog steeds alszodanig.Advertentie voor de opening van de vestiging in Groningen
in het Nieuwsblad van het Noorden, 15 oktober 1983
(klik ter vergroting)


In 1987 was er reeds een derde vestiging van Rose's Cantina aan het Fnidsen 107 in Alkmaar. Ook dit was lange tijd het enige Mexicaanse restaurant in de stad en bleek dermate succesvol dat het uiteindelijk pas op 23 juli 2017 gesloten werd.

Ook in het nog iets noordelijker gelegen plaatsje Callantsoog zat aan de Duinweg 4 een vestiging van Rose's Cantina, maar het is vooralsnog niet bekend wanneer deze zaak geopend werd en hoe lang hij heeft bestaan.Advertentie voor het kerstmenu bij Rose's
Cantina in Amsterdam en Alkmaar
(Het Parool, 23 december 1987)


Karakter

Het karakter van Rose's Cantina in de Reguliersdwarsstraat kwam naar voren uit de recensie die de befaamde culinair recensent Johannes van Dam in juni 1992 voor Het Parool schreef, waarbij hij de zaak met een 7- beoordeelde:

"Rose's is inderdaad een Cantina, een eenvoudige eetgelegeneid met een beetje gooi- en smijtwerk. Daar hoort kennelijk bij dat al die roze aardewerken sauskommetjes flink geschilferd zijn en de gevlochten rieten placemats vuil. Maar je ziet in de open keuken vier koks hard en netjes werken; het eten is vers en redelijk getimed bereid (dus niet stukgekookt en verbrand, zoals we elders wel eens meemaakten) en de prijzen zijn laag. De sfeer is zeer vrolijk (Margarita's!) en ontspannen. Dit is pas een echt drinkrestaurant."


Niet alleen was Rose's Cantina een van de eerste restaurants in de Reguliersdwarsstraat, ook op internet was de zaak er vroeg bij: al in 1999 was er een eerste website onder het adres www.rosescantina.com, die daarna om de zoveel jaar een nieuwe vormgeving kreeg.De website van Rose's Cantina uit 2001
(klik ter vergroting)


In 2005 werd Rose's Cantina gerenoveerd en voorzien van een moderner interieur. De zaak had toen 200 zitplaatsen binnen, plus een terras aan de voorzijde en een terras in de achtergelegen tuin, alles tesamen goed voor maar liefst 60.000 gasten per jaar.

Op zijn website prees Rose's Cantina zich destijds als volgt aan:

"We hebben de beste kwaliteit eten en gaan veel verder dan onze welbekende, lekkere tacos, enchiladas en burritos. Proef, want Mexico heeft veel te bieden. Denk aan onze uitgebreide cocktailkaart, en de unieke selektie van meer dan 20 soorten tequila.
Tot slot, dankzij onze vele trouwe en nieuwe gasten, en ons hardwerkend personeel is en blijft er een fijne atmosfeer waar iedereen zich thuis zal voelen."Het interieur van Rose's Cantina in 2006
(promotiefoto - klik ter vergroting)Visitekaartje van Rose's Cantina


Nieuwe buurzaken

Ergens in 2006 werd de ruimte op nr. 38, waar Rose's Cantina ooit begonnen was, omgebouwd tot een apart restaurant onder de naam Gala. Hier kon men terecht voor entremeses y mas, oftewel kleine gerechten geïnspireerd op de nieuwe creatieve keuken van Barcelona.*

In januari 2007 gaf Johannes van Dam deze zaak het zeer hoge cijfer van 9,5, maar ondanks de hoge kwaliteit van het eten liep het qua bezoekers niet echt storm:*

"We kwamen om zes uur en zelfs toen we weggingen, waren we nog steeds de enigen. Het wordt duidelijk geacht iets voor de late avond te zijn, maar ik weet wel waar ik voor een bioscoopje of na een borrel even een hapje kan eten om daar bijzonder van te genieten - en in alle rust als het vroeg is, al komt er herrie uit Rose's cantina, waar je zo naar door kunt lopen."


Visitekaartje van restaurant Gala


Per 1 juli 2008 werd Rose's Cantina overgenomen door de restaurantgroep Dobson & Uzcudun, die destijds 15 Spaanse, Mexicaanse en Argentijnse grillrestaurants in Amsterdam omvatte, waaronder Ocho Latin Grill aan het begin van de Reguliersdwarsstraat.

De restaurant-bar van Rose's Cantina op nr. 40 bleef onveranderd, maar de Barcelonese hapjesbar Gala op het naastgelegen nr. 38 vervingen zij eind 2008 door tapasrestaurant Paso Doble II, naar de gelijknamige zaak die Dobson & Uzcudun al in de Westerstraat had. Deze zaak hield het echter niet veel langer dan een jaar vol.

Na meer dan een jaar leegstand kwam hier in september 2010 het argentijnse grillrestaurant Rancho, eveneens volgens een formule van gelijknamige zaken elders in de stad. Ook dit was geen succes en eind 2012 werd deze ruimte weer bij het door Casper Reinders geheel vernieuwde Rose's Cantina getrokken (zie onder).

Toen Reinders' concept niet genoeg bezoekers trok werd het gedeelte op nr. 38 onder de naam The Wagon bestemd voor besloten groepen, maar dat bleek evenmin rendabel. Tenslotte werd hier van oktober 2016 t/m september 2017 nog de burger- en tacobar Burgers & Tacos geëxploiteerd.De ruimte op nummer 38, jaar onbekend
(foto: Misset Horeca)


30-jarig jubileum

Op vrijdag 27 januari 2012 vierde Rose's Cantina zijn 30-jarig jubileum, wat zou betekenen dat het restaurant begin 1982 geopend was, maar in Downtown Magazine van december 1981 stond de zaak reeds vermeld, zodat het waarschijnlijker is dat de opening in november 1980 was, zoals voorheen op de website te lezen stond.

Het jubileum werd gevierd met een feestelijke avond waarop een nieuwe menukaart en een nieuwe cocktailkaart gepresenteerd werden. Tevens was het de aftrap van een reeks Latin Late Nights, waarbij na het eten de stoelen aan de kant gingen en de gasten konden dansen op salsa, merengue en latin house.


Visitekaartje van Rose's Cantina


Ter afsluiting van het jubileumjaar kreeg Rose's Cantina een volledige make-over, inclusief een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. Daarvoor waren de eigenaren Jaime Dobson en Daniel Uzcudun een joint venture aangegaan met de gevierde horeca-ontwerper Casper Reinders.

In 2010 had Reinders al restaurant-bar Lion Noir geopend en het beroemde gaycafé April omgebouwd tot Ludwig II. Rose's Cantina was daarmee de derde zaak in de Reguliersdwarsstraat die hij, samen met zijn compagnon Thijs Murré, onder handen nam.


Nieuw interieur

Op donderdag 13 december 2012 werd Rose's Cantina heropend, niet alleen met een nieuw interieur, maar ook veel groter. Door het naastgelegen pand op nummer 38, dat inmiddels al wat langere tijd leeg stond, er weer bij te trekken was er plaats gekomen voor maar liefst 120 couverts.

De nieuwe zaak riep de sfeer op van tropisch Latijns-Amerika, met lampen die als kaarslichtjes aan lianen lijken te hangen en een reeks van originele decoraties en attributen uit die landen - "een soort kruising tussen een Incatempel en stripclub The Titty Twister uit de film From Dusk Till Dawn" aldus Parool-recensent Hiske Versprille.Het nieuwe interieur met de benedenbar van Rose's Cantina


Rose's Cantina was altijd vooral bekend als Mexicaans restaurant, maar in het nieuwe concept werd de Mexicaanse keuken opgenomen in een ruimere kaart, die gerechten uit heel Noord- en Zuid-Amerika omvatte, oftewel: Cocina Pan Americana.Decoratieve wandkleden in voodoo-stijl met de huisnummers
en de initialen van Rose's CantinaOp de ruime bovenverdieping kwam een speciale tequilabar, met vooraan een comfortabele zithoek met originele chesterfieldfauteuils. Achterin was een "speelruimte" met een biljarttafel en een antieke flipperkast. De wanden waren gedecoreerd met een collage van originele foto's uit Latijns-Amerika:Zithoek op de bovenverdieping van Rose's Cantina


Hoe origineel het nieuwe interieur ook was, als geheel kon het nieuwe concept Parool-recensent Hiske Verspille niet overtuigen. Zij had er in februari 2014 dan ook niet meer dan een 6,5 voor over:

"Het is veelal helemaal niet zo slecht, maar Rose's Cantina hinkt hinderlijk op twee gedachten. Aan de ene kant moet het aloude barpubliek worden bediend, aan de andere kant pretendeert de zaak meer te zijn dan dat. Maar echt interessante Zuid-Amerikaanse gerechten zijn op het menu niet te bespeuren, terwijl in dat deel van de wereld gastronomisch gezien een ware revolutie plaatsvindt. We blijven zitten met een rekening die we veel te hoog vinden, en met het knagende gevoel dat Rose, ondanks haar beeldige uiterlijk, niet meer helemaal weet wie ze is."

Was het eerder nog zo dat louter een interieur van Casper Reinders als vanzelf het hippe publiek deed toestromen, bij Rose's Cantina werkte dat niet meer. De zaak was nu veel te groot voor wat er aan bezoekers kwam en zodoende werden in september 2017, nog geen vijf jaar na de make-over, de deuren gesloten.


Opvolgers van Rose's

Rose's Cantina werd toen overgenomen door de half-Argentijnse broers Vincent en Thomas Uzcudun, die eerder aan de Rozengracht het hippe Latijns-Amerikaanse restaurant Salmuera en de bijbehorende streetfoodbar Little Sal runden. Salmuera was de opvolger van de weinig succesvolle brasserie Chow, die in 2013 door Casper Reinders geopend was.

Ook in de Reguliersdwarsstraat kwamen de broers Uzcudun dus in het kielzog van Reinders, maar lieten van zijn interieur niets meer over en gaven de zaak ook een nieuwe naam, die echter nog wel aan de oude refereerde: Roses by SAL. De officiële opening was op 14 december 2017.Roses by SAL in augustus 2018
(klik ter vergroting)


Roses by SAL was ingericht als ware het een Cubaanse straat, met onder meer terrastafeltjes en neonreclames. Voorin bevond zich een grote bar, gespecialiseerd in cocktails op basis van pisco, een gedestilleerde sterke drank die met name in Peru en Chili gedronken wordt.

Achterin was een ruim restaurantgedeelte, waar de nadruk lag op Zuid-Amerikaanse gerechten als empañadas, ceviches en vlees van de kolenbarbecue. Op de bovenverdieping kon men terecht voor rum-cocktails en chocoladedesserts en was er zelfs nog een members-only sigarenlounge.Het nieuwe interieur van Roses by SAL
(klik ter vergroting)


Ook dit nieuwe concept werd geen succes, waarna nieuwe eigenaren de naam inkortten tot Roses, maar het interieur ongewijzigd lieten. De coronacrisis deed ook deze zaak in oktober 2020 de das om, waarmee ook de laatste referentie aan Rose's Cantina verdween.

Onder een nieuwe uitbater en de nietszeggende naam ART40 was het restaurant in de zomer van 2021 heel kort weer open, maar wederom leidde de coronacrisis tot een langere tijd van sluiting.

Begin 2022 werd het pand wederom volledig verbouwd, ditmaal door Roy en Mike Poppes uit de bekende horecafamilie van het Rembrandtplein die er een geheel nieuw concept onder de naam Secret Garden openden.


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.net
Links en bronnen

- Vroegere homepage: www.rosecantina.com

- Vroegere social media: Twitter (2011) - Twitter (2013) - Instagram (2013)

- Recensie door Johannes van Dam (1992)
- Recensie door Hiske Versprille (2014)

- Four Rose's in Groningen: www.4roses.nl

- Nieuwsblad van het Noorden: Mexicaans restaurant Groningen bestaat 35 jaar: ''Four Rose's is als familie'' (2018)


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.