Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Pink Christmas Openingsreceptie
 

18 december 2008


De eerste Pink Christmas ging officieel van start met een openingsreceptie op donderdag 18 december 2008. Deze was niet alleen bijzonder vanwege de eerste keer dat dit evenement plaatsvondt, maar ook een beetje omdat het werd gehouden in het beroemde Café April, dat toendertijd verbouwd werd en voor deze gelegenheid voor het eerst weer even open was.
Café April in de versierde Reguliersdwarsstraat
Jasper en Doran voor de drankjes


Aanwezig waren niet alleen bestuurders van de organiserende stichting ProGay en het COC, ondersteunende medewerkers en vrijwilligers, deelnemende horeca-ondernemers, de wijkagenten en andere betrokkenen, maar ook enkele stadsdeelraadspolitici in de pauze van een marathonvergadering waarin ook homobelangen aan de orde werden gesteld.
De April was voor deze gelegenheid natuurlijk toepasselijk versierd met roze kerstbomen en enkele trendy decoraties, samengesteld door interieurontwerper Martijn Keijzers. Wellicht geeft dit al een beetje een indruk van hoe het nieuwe interieur van de zaak gaat worden:


Miss Windy Mills


In zijn openingstoespraak vertelde ProGay-voorzitter Frank van Dalen dat vanuit de gedachte dat het beter moet met de Amsterdamse homoscene, iemand in de lokale politiek op het idee kwam om ook in de winter een homo-evenement te organiseren. Aldus werd Pink Christmas geboren en werd ondanks het bijna traditionele gekift in de homohoreca een zeer uitgebreid programma op poten gezet.
ProGay-voorzitter Frank van Dalen aan het woord


Als nog in aanbouw zijnde locatie symboliseerde de April volgens Van Dalen mooi dat ook aan de homo-emancipatie nog steeds gewerkt moet worden. Pink Christmas zal daar een nieuwe zichtbare uiting van zijn en gaat zeker een vervolg krijgen.

Vervolgens werd het woord gegeven aan bestuurder Erik Koldenhof van het stadsdeel Centrum, die uiteraard ook verheugd was over deze nieuwe impuls voor de Amsterdamse gayscene. Tot ieders blijdschap voegde hij daar aan toe dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn voor homo-activiteiten en met name voor het langverwachte homomuseum:
Stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof
met links ProGay-bestuurders


In de voorafgaande weken was veel ophef ontstaan over de levende kerststal die tijdens de Roze Kerstmarkt in de tuin van de ARC zal worden opgesteld.
De christelijke organisaties RefoAnders en Christians For Truth hadden hier scherp tegen geprotesteerd, waarna zij door Frank van Dalen van ProGay werden uitgenodigd voor een debat tijdens de openingsreceptie. Uiteindelijk zijn beide niet komen opdagen, wat als een gemiste kans werd gezien.

Bij wijze van alternatief was er wel een kleine groepsdiscussie met medewerking van voorganger Helma Schenkeveld van de oecumenische basisgemeente De Duif. Uitgangspunt hierbij was de o.a. aan de Bijbel ontleende regel "behandel anderen net zoals je zelf behandeld wilt worden".
Discussie met Helma Schenkeveld (links)

Het officiële gedeelte werd tenslotte geheel in stijl afgesloten door Miss Windy Mills, die benadrukte dat de hele Pink Christmas en de levende kerststal in het bijzonder niet alleen een ludiek, maar wel degelijk ook een provocerend karakter hebben, dit om de nog steeds omstreden plaats van homoseksualiteit onder de aandacht te houden:

Na afloop kon er nog een tijdje informeel worden nagepraat onder het genot van warme en koude drankjes:


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.