Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 12 oktober 2016

Premier Rutte opent tech hub TQ in gebouw Muntstaete

Gisteren heeft premier Rutte TQ geopend, een onderkomen voor technologische startups in kantoorgebouw Muntstaete, dat zich tussen de Reguliersdwarsstraat en de Bloemenmarkt op het Singel bevindt.

TQ is een samenwerking tussen Google en het technologieblog The Next Web (TNW) en heeft tot doel de technologische gemeenschap in de stad en op internationaal niveau te versterken.
Groepsfoto na de officiële opening van TQ door premier Rutte
(foto: Facebook/TQ - klik ter vergroting)


In het geheel gerenoveerde gebouw van TQ zijn onder meer samenwerkingsruimtes, kantoren en innovatielabs voor 120 startups die "echt iets unieks te bieden hebben op technologisch vlak", aldus Boris Veldhuijzen van Zanten van TNW. Per onderneming zijn maximaal 25 werkplekken beschikbaar. Op de bovenste verdieping is een publiek café met een prachtig uitzicht over de stad.
Gebouw Muntstaete aan de kant van
de Reguliersdwarsstraat


Muntstaete

Voorheen waren in dit gebouw de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en een deel van het Gerechtshof Amsterdam gevestigd. Muntstaete werd rond 1960 gebouwd als het nieuwe hoofdkantoor voor de Spaarbank voor de stad Amsterdam, die later via de VSB opging in Fortis.

Deze nieuwbouw kwam op de plaats van oude bebouwing die tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd, toen in april 1943 pal achter het Carlton Hotel een Engelse bommenwerper neerstortte. Daarbij gingen veel panden in de Reguliersdwarsstraat in vlammen op.
De verborgen binnenplaats van Munstaete
gezien vanuit het Carlton Hotel
(foto: Instagram/gjordan_roi)


The Startup Orgy

Aan de kant van de Reguliersdwarsstraat wordt een apart deel van gebouw Muntstaete gehuurd door The Startup Orgy (TSO). Dit is eveneens een samenwerkingsruimte voor startups, die in september 2015 werd geopend in aanwezigheid van ANB-AMRO topman Gerrit Zalm, wethouder Kajsa Ollongren, voormalig eurocommissaris Neelie Kroes en voormalig minister Jan-Kees de Jager.

The Startup Orgy zal nog tenminste tot het eind van dit jaar op de huidige locatie gevestigd blijven. Wat er daarna met deze ruimte gaat gebeuren is nog niet met zekerheid bekend, de geruchten lopen uiteen van een horecagelegenheid tot een fietsenstalling (in 2010 waren er nog plannen (.pdf) om hier een roze huis/homomuseum te vestigen).
Ingang van TSO aan de Reguliersdwarsstraat 73


Gentrificatie

De komst van Google en de startups is ook in breder verband interessant. In San Francisco zijn door bedrijven als Facebook, Google en Uber de huizenprijzen dermate gestegen dat minder vermogende LHBT'ers niet meer in hun traditionele buurten kunnen blijven wonen en ook homobars de stijgende huurprijzen niet meer kunnen opbrengen.

Deze zogeheten gentrificatie speelt ook in Amsterdam, maar een verschil met steden als San Francisco is dat homo's hier niet op eigen woonbuurten zijn aangewezen. En na de ophef eerder dit jaar, lijkt ook de positie van de Reguliers als homo-uitgaansstraat vooralsnog weer sterk genoeg.

Niettemin is het in dit opzicht veelzeggend dat bij de opening van tech hub TQ wel de minister-president aanwezig was, maar bij de Canal Parade van de EuroPride eerder dit jaar zelfs geen minister.


Zie ook:
- GoogleBlog.com: Amsterdamse tech hub TQ officieel geopend
- Emerce.nl: LGBTech lanceert Amsterdamse afdeling tijdens Amsterdam Gay Pride

1 reactie(s)

Door Ellen Wybenga op 12-10-2016 om 9:27 uur:

een parel van wereldklasse! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.