Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 3 juni 2016 + updates

Reguliersdwarsstraat is nog altijd dé homostraat van Amsterdam

gay regenboog Op woensdag 1 juni stond op de voorpagina van Het Parool dat de Reguliersdwarsstraat geen homostraat meer wil zijn.

Inmiddels heeft het bestuur van de ondernemersvereniging echter verzekerd dat "geen enkele ondernemer zou willen dat het openminded, kleurijke en uitbundige karakter van de straat verandert".

Ook talrijke homobezoekers die de Reguliersdwarsstraat nog altijd graag en vaak bezoeken willen dat het een homostraat blijft.

Dat geldt evenzeer voor jonge LHBT'ers, die tegenwoordig inderdaad zoals dat heet "gemengd uitgaan", maar daarnaast ook nog gewoon de mogelijkheid willen hebben om naar een homozaak te gaan. Dit is geen kwestie van hokjesdenken, maar van diversiteit.

Er is minder homohoreca dan in vroeger jaren, maar dat er nog maar twee homo-uitgaaansgelegenheden in de straat zouden zijn, zoals in Het Parool stond, is niet juist. Er zijn zeker zes zaken die zich in meer of mindere mate op homo's richten.

Daar komen bovendien enkele kappers, winkels en vele gay-friendly restaurants bij, waarmee de Reguliers altijd nog de grootste concentratie homogerelateerde zaken van Amsterdam heeft - iets waarmee de straat nog steeds wereldwijde bekendheid geniet.
De Reguliers tijdens Gay Pride 2013 - ook door nieuwe
welstandseisen is het sindsdien minder kleurrijk geworden
(klik ter vergroting)In de Reguliersdwarsstraat kunnen LHBT'ers van binnen en buiten Amsterdam dan ook veilig en prettig temidden van gelijkgestemden uitgaan, iets dat elders niet altijd even vanzelfsprekend is. Dit is een belangrijke verworvenheid die eigenlijk met trots uitgedragen en versterkt zou moeten worden.

Dat de ondernemersvereniging ook een ander publiek wil aantrekken is tenslotte ook niet iets waarbij het homo-imago in de weg hoeft te zitten. Al sinds homo's vanaf de jaren '80 de straat tot een bruisend uitgaanscentrum maakten, trok dit ook hippe hetero's aan en gingen beide groepen probleemloos samen.

In de homozaken zijn hetero's altijd welkom geweest en het is juist het homokarakter dat de Reguliersdwarsstraat op unieke wijze van andere uitgaansgebieden onderscheidt.

(Deze tekst verscheen ook als lezersbrief in Het Parool van 3 juni)

 
Update 3 juni:

- Inmiddels heeft ook NRC Handelsblad een artikel aan deze kwestie gewijd en verscheen in Het Parool een opiniebijdrage van Linda Duits getiteld "De regenboogvlag moet halfstok voor de Reguliersdwars"

- De Taboo Bar heeft als tegengeluid op zijn facebookpagina een krachtig statement geplaatst onder de titel "Reguliers is gay and gay to stay" (met al meer dan 600 likes en 80 shares!).

- En voor wie de Reguliers als homostraat wil behouden is ook nog de facebookpagina "Red de Reguliers" opgezet.


Update 6 juni:

- Op maandag 6 juni stond in Het Parool een nieuw artikel, waarin deze keer wel naar de mening van bezoekers uit de straat gevraagd werd: "Avondje stappen in de Reguliers: 'Is dit de homostraat van Amsterdam?'"

- Daarnaast kwam AT5 met een videoreportage waarin drie horeca-ondernemers over de kwestie aan het woord kwamen: "Reguliers blijft 'gemixte' straat: 'Storm in glas water'"Update 7 juni:

- Op dinsdag 7 juni pleitte Coos Huijsen in Het Parool voor het terugwinnen van de publieke ruimte voor homo's: "'Homo-emancipatie in Amsterdam laat te wensen over'"

- Het onlinemagazine Vice heeft het tot nu toe interessantste artikel over de ontwikkelingen in de straat: "De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam wil gewoon een homostraat blijven"

- Via Facebook heeft het bestuur van de ondernemersvereniging verzekerd dat "geen enkele ondernemer zou willen dat het openminded, kleurijke en uitbundige karakter van de straat verandert".


Update 8 juni:

- Ook de manager van gay cafe Soho heeft via een verklaring op Facebook gezegd dat er o.a. nog steeds grote behoefte is aan een veilige en vertrouwde uitgaansomgeving voor homo's.


Update 9 juni:

- Tijdens de opening van Secret Village organiseerde AT5 een kort maar krachtig paneldebat over de stelling: "LHBT-gemeenschap kan nergens meer naartoe in de stad"Update 3 juli:

- Op de website van Secret Village wordt het homokarakter van de straat inmiddels erkend met de volgende omschrijving: "bring together openminded people from all over the world. Locals, people working at all surrounding creative offices, gays & friends and international tourists."


Update juli/augustus:

- In de Uitkrant van juli/augustus wordt gehoopt dat ondanks de rebranding tot Secret Village, de Reguliersdwarsstraat gewoon blijft wat het is: "een ontmoetingsplek en vrijhaven voor de LGBT-gemeenschap, waar ook hetero's van harte welkom zijn".


Update 7 augustus:
- Tijdens het Gay Pride/EuroPride-weekend was het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat zo uitbundig in regenboogkleuren versierd als nooit tevoren, waarmee de ondernemersvereniging kenbaar maakte dat de straat ook als Secret Village dé homostraat van Amsterdam blijft!

Zie ook: De lesbische kroeg is aan het uitsterven in Amsterdam en The 'gaytrification' effect: why gay neighbourhoods are being priced out

3 reactie(s)

Door Leslie Schwartz op 7-06-2016 om 8:33 uur:

Wij zijn trots op ons museum! XDDoor Michiel Kersten op 7-06-2016 om 8:35 uur:

Chapeau!Door Alfredo op 7-06-2016 om 23:55 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.