Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 31 mei 2016

Hoe ziet de toekomst van steden en straten eruit?

De afgelopen dagen waren er in Amsterdam uiteenlopende activiteiten rondom de vraag hoe de toekomst van steden en straten eruit zal moeten gaan zien.

Voorafgaand aan een top van Europese ministers hielden de City Makers Summit en het platform Amsterdam Fair City zich hier mee bezig. Daarbij ging het niet alleen om Amsterdam, maar ook om de Reguliersdwarsstraat.

 
Amsterdam Fair City

Om te beginnen was er zaterdagmiddag een grote fietsdemonstratie georganiseerd vanuit Amsterdam Fair City. Dat is een platform dat uiteenlopende organisaties en initiatieven bundelt in de strijd tegen doorgeschoten commercialisering en voor een betaalbare, schone, leefbare en gevarieerde stad.

Aan deze demonstratie namen zo'n 250 fietsers deel die van de Dokwerker naar het Museumplein reden. Onderweg kwam de tocht onder meer door de Reguliersdwarsstraat om te laten zien dat er in een Fair City ook een eigen plek moet zijn voor LHBT'ers:De Fietsdemonstratie komt door de Reguliersdwarsstraat
(klik om de video te starten)


Vervolgens was er op zondagmiddag een grote manifestatie van Fair City in Paradiso met onder meer sprekers uit Barcelona en Londen. Zij vertelden hoe in die steden wordt omgegaan met de problemen rond toerisme en huisvesting - kwesties die momenteel ook in Amsterdam spelen.

Het gaat Fair City echter niet alleen om zulke deelonderwerpen, maar vooral om hoe de stad als geheel eruit zou moeten zien. Uit dien hoofde waren er ook informatiestands, waarbij vanuit stichting Secret Garden en Reguliers.net een standje over seksuele diversiteit verzorgd werd:
Standje over seksuele diversiteit tijdens de Fair City Fair


 
City Makers Summit

Vanuit Pakhuis de Zwijger werd van 27 t/m 30 mei de City Makers Summit georganiseerd. Doel daarvan was het bundelen van kennis en ervaringen van zogeheten "City Makers" uit heel Europa om meer livable, thriving, resilient and inclusive cities te creëren.

Als onderdeel hiervan werden op zondagmiddag excursies naar projecten in de stad georganiseerd. Een daarvan ging naar de Reguliersdwarsstraat, waar o.a. deelnemers uit Athene en Milaan uitleg kregen over de "rebranding" van dit gebied onder de naam Secret Village en over hoe ondernemers via een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) duurzaamheid kunnen realiseren.
Deelnemers aan de City Makers Summit krijgen uitleg over
de vergroening in en rond de Reguliersdwarsstraat,
hier in de Openhartsteeg richting Bloemenmarkt
(foto: Cities in Transition)


Ook werd getoond hoe het westelijke deel van de Reguliers wordt vergroend door het aanbrengen van geveltuintjes, plantenbakken en verticaal groen - niet alleen bedoeld ter verfraaïng van de straat maar ook als showcase for greening the city. De publieksopening van Secret Village als groene oase in de binnenstad is op donderdag 9 juni.

In het kader van deze City Makers Summits was seksuele diversiteit geen thema, terwijl steden toch van oudsher een belangrijke rol vervullen als het gaat om LHBT-emancipatie. Dit heeft de huidige gentrificatie bevorderd, hoewel die op zijn beurt ook weer een bedreiging voor o.a. de homohoreca vormt.

 
Europese top

Gisteren, maandag 30 mei, was het tenslotte de beurt aan politici en bestuurders. In de Westergasfabriek was een grote bijeenkomst van burgemeesters uit heel Europa, waarbij onder meer de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en de Roemeense Eurocommissaris voor Regionaal Beleid Corina Crețu aanwezig waren.

In het Scheepvaartmuseum kwamen de Europese ministers voor stedelijk beleid bijeen onder voorzitterschap van minister van Binnenlandse Zaken Plasterk. Zij ondertekenden het Pact van Amsterdam waarin onder andere staat dat steden toegang tot Europese subsidies en grotere invloed bij Europese regelgeving zullen krijgen.


Zie ook:
- De tekst van het Pact van Amsterdam (pdf)
- Opiniebijdrage: "Erg gay is ook okay"

1 reactie(s)

Door Martijn op 31-05-2016 om 9:26 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.