Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 6 augustus 2012 18.52 uur:

Gay Pride wederom groots gevierd, ondanks gedeeltelijke afsluiting

Amsterdam Gay Pride 2012 is in de Reguliersdwarsstraat als vanouds gevierd met twee uitbundige en zeer druk bezochte straatfeesten. Alleen de gay street party bij de grote homobars was wegens de drukte slechts beperkt toegankelijk.

In dat gedeelte was de straat toepasselijk versierd met grote slingers van ballonnen in regenboogkleuren. Voor de DJ's was er geen groot brugpodium, maar een wat kleiner podium met een wit puntdak, dat tegen de nieuwbouw aan de noordzijde van de straat geplaatst was, net zoals tijdens Gay Pride 2008.

Wel hing er deze keer voor het eerst een groot videoscherm boven de straat, waarop o.a. de namen van de DJ's en kleurrijke visuals getoond werden. Ook waren er confettikanonnen die roze snippers over de feestende mensen heen spoten:Regenboogballonnen en roze confetti in de straat

Vrijdag 3 augustus

Op vrijdagavond waren de straatfeesten nog maar net begonnen of er viel rond 20.00 uur een flinke regenbui, die gelukkig redelijk snel weer voorbij was. Daarna werd het in de Reguliersdwarsstraat langzaamaan drukker, tot de straat rond 22.00 uur bijna helemaal vol stond met feestende mensen.

Vanaf het begin was het feestterrein rond de grote homobars op last van de gemeente afgesloten met hekken. De organisatie had daarvoor wel lering getrokken uit wat er vorig jaar misging, want nu was in elk geval groot en duidelijk aangegeven dat er maximaal 4500 bezoekers zouden worden toegelaten. Daarna gold: 10 mensen eruit, 10 mensen erin. Ook was door middel van een soort stoplichten aangegeven waar de straat al dan niet toegankelijk was.Mensen wachten om het straatfeest in de
Reguliersdwarsstraat binnen te gaan

Op vrijdagavond werd het maximum aantal mensen tegen 23.30 uur bereikt en vervolgens werden een voor een alle drie de ingangen van de Reguliersdwarsstraat afgesloten.

In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat waren er geen afsluitingen en vond het straatfeest in caribische sfeer plaats, dat vanouds vanuit de Reality Bar georganiseerd wordt. Ook hier waren enkele buitenbars geplaatst en was er een podium voor live-optredens van artiesten uit Suriname en de Antillen.


Zaterdag 4 augustus

Zaterdag was zoals altijd het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride, toen op de grachten weer de carnavaleske botenparade voer. Dit jaar deed echter voor het eerst geen enkele boot uit de Reguliersdwarsstraat meer mee (vorig jaar discotheek Jantjes Verjaardag nog).

Overigens viel op dat er, enigszins afgezien van de door het HotSpot Café gesponsorde "Kasteelboot", de Amsterdamse homohoreca geheel afwezig was. Daarentegen waren er wel enkele boten van homobars uit bijvoorbeeld Haarlem, Rotterdam en Utrecht.

Ondanks de regenbuien aan begin en eind van de Canal Parade waren er dit jaar meer toeschouwers dan vorig jaar. Ook bij de traditionele straatfeesten aan de Zeedijk en de Amstel, maar ook bij het straatfeest bij de Reality Bar aan de Rembrandtpleinkant van de Reguliersdwarsstraat was het duidelijk drukker dan eerdere jaren:Video-impressie van het caribische straatfeest
op vrijdag 3 augustus 2012


De gay street party in het westelijk deel van de Reguliers liep na afloop van de botenparade snel vol en hier was het maximum aantal bezoekers dan ook al rond 18.00 uur bereikt. Niet iedereen wilde zich daar echter zomaar bij neerleggen en op een gegeven moment forceerde een groep wachtende mensen de toegangshekken bij de Vijzelstraat.

Dit liet zien dat de zogeheten "afhekking" van de straat vooral een schijnveiligheid lijkt te bieden: zou er in de straat een incident gebeuren, dan zou een vluchtende mensenmassa oplopen tegen de hekken met daarachter de mensen die de straat in willen. Omdat de afsluitingen bijna pal langs de Vijzelstraat en het Singel waren geplaatst, versperden die wachtenden nu al de doorgaande looproutes rondom de Reguliersdwarsstraat.
Gay Street Party in de Reguliersdwarsstraat
op zaterdag 4 augustus 2012

De afhekking en het maximum bezoekersaantal van 4500 voorkwamen ook niet dat het in het midden van de straat, zoals elk jaar, dermate vol stond, dat je er ternauwernood doorheen kon komen. Een afsluiting lijkt daarom alleen zinvol te zijn als een veel kleiner aantal mensen zou worden toegelaten, of als er telkens aparte in- en uitgangen naast elkaar zouden zijn, met aan weerszijden voldoende vrije ruimte. Helemaal geen afsluiting zou waarschijnlijk ook net zo veilig zijn, omdat mensen daarmee de maximaal beschikbare bewegingsruimte zouden hebben om in geval van nood weg te kunnen vluchten.

Als andere nadelen van de afsluiting werden ervaren dat het ten koste gaat van het open en toegankelijke karakter van de straat en dat bezoekers die eenmaal binnen zijn, minder gauw naar buiten gaan omdat niet zeker is of ze dan ook weer terug kunnen. Mensen die pas kwamen nadat de straat al vol was liepen ook vrij snel weer door naar elders, zodat zaken die zich net buiten de hekken bevinden er weinig van profiteerden. Zij werden bovendien op vrijdagavond al gesommeerd hun terrassen weg te halen, waardoor ze ook al omzet misliepen. Het bleek een gemiste kans dat hier geen betere afstemming en communicatie over was geweest.
Video-impressie van de gay street party
op zaterdag 4 augustus 2012


De gelukkigen die op tijd waren zal dit niet veel hebben gedeerd, zij vierden als vanouds de Gay Pride op muziek van bekende DJ's uit de straat, zoals Max Morel, MBC, Sick Individuals en anderen. Nadat om 24.00 uur de muziek gestopt was, kon men tot 1.00 uur bij de buitenbars terecht en nog tot diep in de nacht bij alle verschillende bars. Bar Ludwig en het Exit Café hadden zelfs nog een afterparty tot in de ochtend!

> Foto's van de Gay Pride 2012 Friday & Gay Pride 2012 Saturday
5 reactie(s)

Door dennis op 6-08-2012 om 20:58 uur:

wat een flauwe kul die afzetting.zeker weer een "oplossing" vd gemeente.sloeg echt nergens op.is nooit rottigheid met de Pride.doe dit lekker bij de voetbalwedstrijden.pffff..zoals het al in het verhaaltje hier boven stond,het had geen werking en was zelfs gevaarlijk.dus aub volgend jaar NIET meer doen..en zet dr dan iig een paar sexy sterke mannen neer ipv die sukkels die dr nu stonden..wat een watjes!!Door Roel op 7-08-2012 om 15:36 uur:

De Reguliers was op vrijdag top! Zaterdag was helaas het tegenovergestelde. Het was geen relaxed gay feest meer. Maar een vervelend en beetje aggressief straight feest. Nix tegen straight uiteraard, maar het trok niet de leukste straights naar de staat. Een oplossing? Net als op koninginnedag: geen dancefeest meer, maar gewoon de kroegen open en lekker buiten feest vieren. Scheelt hekken en een hoop 'dancefeest-typjes'.Door Magnus op 12-08-2012 om 3:18 uur:

Inderdaad agressieve rotsfeer, gelukkig was het elders in de stad een stuk leuker.Door JP op 15-08-2012 om 22:57 uur:

Wat een gezeur....er hing helemaal geen agressieve sfeer!Straight en Gay gingen juist prima samen.
Sfeer was super!
Door merel op 4-12-2013 om 19:20 uur:

wanneer wordt de gay pride gevierd?
en is dat elk jaar hetzelfde?
(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.