Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Marit

 Marit kwam begin jaren '80 vanuit Drenthe naar Amsterdam, waar ze tijdens de hoogtijdagen van danscafé Havana de tijd van haar leven had.


bijgewerkt: 10-01-2020


Marit begin jaren '90 in de Havana Marit werd geboren in de plaats Lichtenvoorde in de Achterhoek, maar bracht haar jeugd door in Hoogeveen in de provincie Drenthe. Ze had echter altijd het gevoel dat ze daar wilde niet blijven en zodra de kans zich voordeed vertrok ze naar Den Haag om de bekende secretaresse-opleiding van Schoevers te gaan volgen.

Op haar 21e verhuisde Marit naar Amsterdam om te gaan werken als secretaresse bij Multicopy, maar zulk kantoorwerk bleek niet haar ding. Ze ging daarom aan de slag als receptioniste bij hotel Atlanta aan het Rembrandtplein, dat toen door Frans Monsma gerund werd.


Hotel Atlanta en lunchroom Le Monde aan het Rembrandtplein
Hotel Atlanta en lunchroom Le Monde aan het Rembrandtplein
(foto: Amsterdam-travel-guide.net)


Horeca

Monsma had eind 1979, samen met Guus Silverentand, de bekende lunchroom Downtown overgenomen en in 1981 waren beiden het beroemde gay café April begonnen. Na de verkoop van April en Downtown was Frans Monsma toen Hotel Atlanta begonnen (pal daarnaast bevond zich gay lunchroom Le Monde, waar Marit ook vaak kwam).

Begin 1988 begon Frans Monsma samen met Wim Voogel een café onder de naam Open aan de Amstelstraat 5, pal naast het bekende vrouwencafé Vivelavie. Open fungeerde ook als kunstcafé met maandelijks wisselend werk van kunstenaars aan de muren. Ook hier kwam al een heel divers publiek, waaronder de destijds bekende travestiet Marcella.Advertentie van Café Open (1988)


Havana

Frans Monsma was, samen met Wim Voogel en Stef Scheij, al vrij snel weer met een nieuw project begonnen: Danscafé Havana dat op 29 juni 1989 geopend werd. Als enige van het personeel van Café Open, dat al snel daarna verkocht werd, mocht Marit mee naar de Havana. Daar kwam zij achter de bar te staan en werd ze één van de bedrijfsleiders, met de verantwoordelijkheid voor de kas, de roosters en de andere dingen om de zaak draaiend te houden.Marit achter de bar in de Havana
(klik ter vergroting)


Achter de bar staan in de altijd drukke Havana was zwaar werk, maar Marit werd er blij van. Tijdens Koninginnedag was het personeel bijvoorbeeld van 's ochtends 10.00 tot 's nachts 4.00 uur in de weer, maar niemand klaagde daarover. Integendeel, het personeel wilde juist graag werken tijdens de feestdagen en de speciale feesten die er georganiseerd werden omdat het altijd zoveel voldoening en positieve energie gaf!Marit tijdens het Koninginnedagstraatfeest in 1990, links samen met
mede-eigenaar Wim Voogel en rechts vermoedelijk met Frans Monsma
(klik ter vergroting)


Eén van de dingen die Marit zo aansprak aan het werken in de Havana was de grote diversiteit aan mensen die er kwamen: van jongens die net uit de kast waren, tot travestieten, leermannen, bears en een opa en oma die op zondagmiddag voor een bakje koffie kwamen. Ook had ze altijd leuk contact met een groep van wel 20 doofstomme homo's die steevast bij Downtown en de Havana kwamen drinken.Altijd plezier achter de bar van de Havana
(klik ter vergroting)


Bij de Havana kwamen van meet af ook aan binnen- en buitenlandse beroemdheden, zoals Patty Brard, de groep Bronski Beat, Grace Jones en Yoko Ono. Lenny Kravitz wilde bij zijn bezoek graag zelf een keer achter de bar staan, net toen Marit dienst had, maar zij had geen idee wie hij was of hoe beroemd hij was, zodat hun samenwerking heel spontaan ging en de hilariteit achteraf des te groter was.Samen met Lenny Kravitz achter de bar van de Havana
(klik ter vergroting)


De absolute hoogtepunten uit Marits tijd in de Reguliers waren de Hollywoodfeesten die vanuit de Havana georganiseerd werden in samenwerking met discotheek iT van Manfred Langer. Hierbij kwamen de bezoekers in de meest fantastische uitdossingen eerst naar de Havana om vervolgens met koetsjes of limousines naar de iT gereden te worden - een spektakel dat sindsdien niet meer geëvenaard werd!Gasten van een Hollywoodparty bij danscafé Havana,
met Manfred Langer vooraan in het zwart
(klik ter vergroting)


Reguliersdwarsstraat

Marit werkte niet alleen in de Reguliersdwarsstraat, maar ze woonde er ook, namelijk boven het toenmalige café De Korte Golf op nummer 41. Het was maar een kleine woning die ze deelde met een homoseksuele vriend, maar natuurlijk ideaal qua lokatie al was het dak niet erg waterdicht en bedroeg de huur (inclusief gas, licht en water) 1000,- gulden per maand.

Voordat ze naar haar werk in de Havana ging, ging Marit 's ochtends vaak eerst een kop koffie drinken bij lunchroom Downtown of in de herenmodezaak Crimson van Richard Kuckertz op de hoek ertegenover. Als bekende horecamedewerkster uit de Reguliers had Marit ook het voordeel dat ze bij de beroemde discotheken RoXY en de iT gratis naar binnen mocht.De Reguliersdwarsstraat begin jaren '90 met links
op de hoek de herenmodezaak Crimson
(foto: Cliff Bailey)


In 1995, Marit was toen 31, stopte ze bij de Havana, die niet veel later verkocht werd aan de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Daarna heeft ze nog kort even gewerkt in de iT, waar men na het overlijden van Manfred Langer in november 1994 probeerde de zaak aantrekkelijk te houden door o.a. personeel uit de April en de Havana over te nemen.

Zodoende stond Marit op de zondagavond weer achter de bar in de iT, wat heel goed verdiende, maar er heerste toch niet meer de sfeer van toen Manfred er nog de grote gangmaker was.

Na haar tijd in de Havana viel het in de horeca niet meer te overtreffen en ging Marit uiteindelijk toch nog aan de slag als secretaresse, waar ze lang geleden voor geleerd had. Door alle ervaring en mensenkennis die ze bij de Havana had opgebouwd viel dit werk haar nu wel een stuk makkelijker.


Havana Reünie in 2016

Toen vele jaren later wat oud-collega's op Facebook een keer zeiden "waarom zien we elkaar nooit meer?" leidde dat al snel tot het idee om een Havana Reünie te organiseren. Marit was meteen enthousiast en nam, samen met haar vroegere collega Ron, de organisatie op zich. Er werd een speciale facebookgroep aangemaakt waarop alvast foto's uit de oude doos gepost werden.

Het mooist was natuurlijk geweest om de reünie in het pand van de Havana te houden, maar dat werd net tot een restaurant verbouwd. De uiteindelijke locatie werd het grote gaycafé Soho, waar op 25 september 2016 een groot aantal oud-medewerkers en bezoekers bijeenkwamen om de mooiste herinneringen aan de Havana op te halen.De Soho tijdens de Havana-reünie van september 2016
met aan de gevel een vlag van Havana aan Zee
(klik ter vergroting)Havana Reünie in 2019

Na het succes van de Havana Reünie in 2016 gingen in de facebookgroep stemmen op om opnieuw weer eens bijeen te komen. Peter Koop, chroniqueur van de Reguliersdwarsstraat en initiatiefnemer van deze website, kwam toen met het idee om de reünie dan in juni 2019 te organiseren, wanneer het 30 jaar geleden was dat de Havana geopend werd.

Zodoende ging Marit opnieuw alles voorbereiden, waarbij ze hulp kreeg van Frans Monsma en Dick van Oosten. De jubileumreünie werd gehouden op 30 juni 2019, wederom in de Soho. Aanwezig waren niet alleen de vroegere eigenaren Frans Monsma en Wim Voogel (Stef Scheij was inmiddels overleden), maar ook drag queen Nickie Nicole die weer helemaal als vanouds het stralende middelpunt was.Frans Monsma, Wim Voogel en Marit Audier tijdens de
herdenking van 30 jaar Havana op 30 juni 2019
(foto via Facebook - klik ter vergroting)Het grote succes van deze twee reünies brachten Marit op het idee om vaker vergelijkbare bijeenkomsten te organiseren: hoewel Amsterdam een grote variëteit aan homohoreca heeft, is er tegenwoordig niet echt een goede plek waar LHBT'ers laagdrempelig met een kopje koffie of thee kunnen bijpraten, zoals vroeger bij de Havana het geval was.

^

Links

- Facebookgroep: Havana Reünie
- Salto Studio 54: Havana Saints and Fools
- Gaykrant: Danscafé Havana revisited


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.