Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Ivo
 

Geboren in Praag


Ivo is een markante bezoeker die al sinds de jaren '80 regelmatig in de Reguliersdwarsstraat te vinden is.




Ivo is geboren in Praag, toen dat nog de hoofdstad was van het vroegere Tsjechoslowakije. Na de Tweede Wereldoorlog kwam dit land onder communistisch bewind.

Dat maakte zijn leven er in meerdere opzichten niet makkelijk op: zijn familie en zijn ouders waren goed katholiek en daarom geen lid van de Communistische Partij. Na het gymnasium te hebben afgerond kon Ivo daardoor niet aan een universiteit verder studeren.

Hij heeft toen talencursussen gevolgd aan een taleninstituut en kon daarmee vervolgens een baan krijgen op het Ministerie van Cultuur, waar hij voor buitenlandse artiesten vertalingen van Engels en Duits naar het Tsjechisch verzorgde. In dat kader heeft hij ook een half jaar lang in Ljubljana gewerkt, de hoofdstad van Slovenië, dat toendertijd nog een deelrepubliek van Joegoslavië was.

Vanuit Ljubljana heeft Ivo toen eerstmaals geprobeerd om naar het Westen te vluchten: met de auto via Triëst naar Italië. Maar aangezien die grens zeer streng gecontroleerd werd, heeft hij daar toch maar van af gezien.

Onder het Communisme was homoseksualiteit verboden, zodat Ivo daar in die tijd nooit voor is uitgekomen. Om te zorgen dat hij niet opviel, droeg hij altijd onopvallende en donkere kleding. Toen hij eens in Praag een Duits vriendenstel ontmoette, zeiden die dat hij nog jong was en dus best kleuriger kleding kon dragen. Dit zou hij niet vergeten...



Russische troepen vallen in 1968 Praag binnen


Vlucht naar Nederland

Op 21 augustus 1968 vielen Russische troepen Praag binnen om de hervormingen van de zogeheten Praagse Lente de kop in te drukken. Ivo besloot toen om definitief het land te ontvluchten. Hij vertrok, zonder veel problemen, met de trein via Duitsland naar Nederland en was aanvankelijk van plan om door te reizen naar Toronto in Canada.

Zoals vele andere vluchtelingen bleef ook Ivo echter in Nederland hangen, maar omdat hij geen Nederlands kon, was dat aanvankelijk niet zo makkelijk. Via via kon hij echter een administratief baantje krijgen bij de homobelangenorganisatie COC, waar hij onder meer vertaalwerk deed voor Tsjechische vluchtelingen en emigranten.


Uit in Amsterdam

Langzaamaan raakte Ivo toen meer gesetteld, leerde Nederlands en begon uit te gaan in de Amsterdamse homohoreca. Zo ging hij in de jaren '70 naar Incognito en De Pul in de Kerkstraat en begin jaren '80 kwam hij ook wel in de Amstel Taveerne en de Gaiety langs de Amstel, alsmede in de vroegere Queens Head in de Beulingstraat, maar meestal ging hij toch naar de Reguliersdwarsstraat.

Daar was hij dan 's middags te vinden bij Downtown en ging hij ook wel naar de April. Daar leerde hij onder meer Jan Lenferink kennen, die hem uitnodigde voor zijn talkshow RUR, die op zondagmiddag in discotheek Richter werd gehouden. Ivo ging daar echter vooral heen als er interessante gasten waren. Ook is hij in die tijd nog een keer naar de roemruchte discotheek iT aan de Amstelstraat geweest.



Ivo (tweede van links) in de voormalige homohotelbar
The Queens Head aan de Beulingstraat 19
(foto via Casper Quast)


Sinds Ivo in Nederland woonde hoefde hij zijn homo-zijn niet meer te verbergen, zoals onder het Communisme in Tsjechoslowakije. Indachtig wat ooit in Praag eens tegen hem was gezegd, ging hij hier dan ook geleidelijk aan steeds kleurrijker kleding dragen.

Tegenwoordig is hij vooral herkenbaar aan zijn wat sjiek ogende, kleurrijke kleding, vaak in pasteltinten, waarmee hij een markante verschijning in de Reguliersdwarsstraat is geworden.


Gezellig thuis

In 1985 ontmoette Ivo zijn levenspartner Simon, waar hij wat later ook mee ging samenwonen. Omdat zijn vriend het liefste thuis was en niet van uitgaan hield, ging Ivo in deze periode ook niet meer uit. Wel maakten ze samen regelmatig uitstapjes. Na ruim 10 jaar samengewoond te hebben, overleed Simon in 2002 echter onverwacht aan een hartinfarct.

Dit overlijden was voor Ivo een grote klap, maar hij besloot om niet bij de pakken neer te zitten en weer uit te gaan. Zodoende ging hij sinds 2003 zo'n twee keer per week naar de Reguliersdwarsstraat, maar ook wel naar Prik in de Spuistraat, Rouge aan de Amstel of de homocafe's aan de Zeedijk.



Ivo (links) op het terras van de Soho
tijdens Gay Pride 2007


Naar de Reguliers

In de Reguliersdwarsstraat ging Ivo aanvankelijk elke zondagmiddag rond 16.00 uur met vast groepje van 3 of 4 vrienden naar Downtown. Later viel dit groepje uiteen en ging hij naar de April, waar hij vanwege de rook binnen meestal buiten zat.

Daarnaast ging hij op de donderdag- en zondagavond ook wel naar de ARC, op de zondag speciaal voor de optredens die er toen waren. Hier leerde hij ook diverse bekende Nederlanders kennen die daar toen regelmatig kwamen.

De Soho was met zijn vele trappen wat minder goed toegankelijk voor Ivo, maar in juni 2007 werd hij door de toenmalige manager Tony ook daar binnengehaald en aan wat vrienden voorgesteld. Na de voorlopige sluiting van de April in januari 2008 ging Ivo voortaan vroeg in de avond naar de ARC, waar hem vooral het mooie ruime interieur en het gevarieerde publiek hem aansprak.

Daarnaast ging Ivo in deze tijd graag naar concerten of bijvoorbeeld optredens van het homomannenkoor Manoeuvre. Tijdens Gay Pride neemt hij bijna elke keer deel aan de Roze Brunch voor oudere homo's - bij die gelegenheid kwam hij in 2009 ook aan het woord in een reportage door RTV Noord-Holland.



Ivo tijdens de opening van de Rufskin-winkel in 2012


Ook nadat in de loop van 2010 alle grote Kooistrazaken gesloten werden, bleef Ivo de Reguliersdwarsstraat trouw. Hij kwam in deze periode vooral bij de nieuwe concept store The House of Rising en 's zomers ook wel op het terras van de Taboo Bar, waar het binnen echter voor hem te krap en te lawaaiig is.

Sinds de heropening van de grote homozaken in 2011 ging Ivo bij voorkeur naar de opvolgers van de ARC: eerst EVE, toen Dvars en vervolgens La Cage: mooie ruime zaken waar hij comfortabel kon zitten - sinds de sluiting van La Cage mist hij zo'n plek in de straat. Daarnaast is Ivo nog altijd steevast aanwezig bij openingen en andere bijzondere evenementen.

Naar andere homocafe's, zoals bijvoorbeeld aan de Zeedijk, gaat hij zelden meer omdat die lastig bereikbaar zijn nu hij minder goed ter been is. Ivo's grote wens is het om, zolang zijn gezondheid het toelaat, nog eenmaal zijn geliefde geboortestad Praag te bezoeken.


- Voor vriendschappelijke contacten is Ivo te bereiken via: i.novotny184@hotmail.com






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.