English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  NIEUWS - 2 maart 2018

Nieuwe straatverlichting om overlast tegen te gaan

In het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat is onlangs nieuwe straatverlichting aangebracht, die niet alleen wit, maar ook gekleurd licht kan geven. De ondernemersvereniging heeft daarover het onderstaande persbericht laten uitgaan:
Impressie van de nieuwe straatverlichting
(klik ter vergroting)

Reguliersdwarsstraat gaat overlast te lijf met de kleuren van de regenboog


In hoeverre kan licht een rol spelen bij het terugdringen van overlast? Het Westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat (voetgangersgebied Secret Village) start 1 maart 2018 een experiment waarbij deze vraag centraal staat.

Zo moet hard, koud wit licht rond de sluitingstijd van cafés en clubs ervoor zorgen dat uitgaanspubliek snel naar huis gaat. Het is een nieuwe proef om de overlast in drukke uitgaansgebieden tegen te gaan.

Overlast vooral in de stegen

Vooral in de verbindingsstegen en -straatjes met de Bloemenmarkt ervaren bewoners en ondernemers allerlei vormen van overlast. Verder sneuvelen er in de Reguliersdwarsstraat vele planten als gevolg van vandalisme, baldadigheid en wildplassen.

De BIZ (Ondernemersvereniging) wil een veilig huiskamergevoel laten ervaren en bekijkt nu dus, in nauw overleg met bewoners, ondernemers, politie en de gemeente, of licht daarbij een rol kan spelen.

Verschillende kleuren in de bestaande straatverlichting

De straatverlichting is aangepast en heeft, naast de normale stadsverlichtingsfunctie, met LED nu de mogelijkheid kleur te brengen. Veel belangrijker nog: tijdens het zogenoemde "closing-hour" kan de stand koud wit worden ingeschakeld.

Belangrijke vraag is in hoeverre het niet-uitnodigende koude licht mensen zal bewegen huiswaarts te gaan en niet, zoals nu, hun feestje in de straat voort te zetten. Als dat nodig is, kan de politie tijdens het experiment vanuit de meldkamer de straatverlichting terugzetten in de normale stadsverlichtingsfunctie.

Het experiment is één van de laatste experimenten van Stad in Balans en zal op 1 maart 2018 van start gaan. De proef met kleur loopt 6 weken, van donderdag tot en met zondag.

Er is een speciale klankbordgroep samengesteld waarin alle stakeholders zitting hebben. Met enquetes en interviews worden de resultaten vastgelegd.
De nieuwe straatverlichting, hier in roze/paars
(klik voor een vergroting)


Tijdens de proefperiode schijnt de nieuwe straatverlichting in het centrale deel van de straat aan het begin van de avond eerst in opeenvolgend verschillende kleuren.

Vervolgens gaat het om 2.00 uur over in normaal wit licht en tenslotte om 4.00 uur in het koude witte licht om de overlast tegen te gaan.

In de zijstraatjes gaat het koude witte licht al om 22.00 uur in, totdat de straatverlichting 's ochtends weer uitgaat.

De gekleurde verlichting kan tevens worden ingezet tijdens grote evenementen en als alternatief voor de traditionele kerstfeestverlichting fungeren.


- Dit nieuws verscheen ook op AT5.nl - Parool.nl - Amsterdam.nl

- Pharos Controls: Amsterdam Street Colour Project


^


3 reactie(s)

Door DJ Martijn Bosch op 2-03-2018 om 22:05 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XDDoor Marie-Jose Grotenhuis op 8-03-2018 om 0:45 uur:

Waar is de sauna?Door Hugo Kuijper op 12-03-2018 om 0:53 uur:

Traditionele kerstfeestverlichting ik heb er zin an!
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Driedaags straatfeest op komst: Reguliers Celebrates!

- Clubs zijn weer open, coronabeperkingen bijna voorbij

- Nieuwe gaybar geopend in de Korte Reguliersdwarsstraat

- Restaurants en cafés mogen weer open tot 22.00 uur!

- Alle horeca voorlopig weer GESLOTEN + Update

- Horeca voorlopig nog maar tot 17.00 uur open + Update

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.