Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 3 januari 2013 17.18 uur:

Coffeeshops blijven open voor toeristen
Enkele weken geleden werd bekend dat de coffeeshops in Amsterdam ook in dit nieuwe jaar gewoon toegankelijk blijven voor toeristen. Aanvankelijk leek het er op dat per 1 januari de wietpas ingevoerd zou gaan worden, waardoor coffeeshops alleen nog doorNederlandse inwoners bezocht zouden mogen worden.

Onder meer de Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft toen alles in het werk gesteld om invoering van de wietpas voor Amsterdam te voorkomen. Het gevaar was dat er dan opnieuw een grote illegale straathandel in drugs zou ontstaan, terwijl de bestaande situatie nauwelijks of geen overlast veroorzaakt.
De coffeeshops in de Reguliersdwarsstraat:
The Otherside - Betty, TOO! - Free-IUiteindelijk besloot het nieuwe kabinet Rutte-II tot een compromis. Voor coffeeshops blijft nog wel het ingezetenencriterium gelden, maar gemeentes mogen zelf bepalen of zij dat al of niet handhaven. Amsterdam en zeker 25 andere steden hebben inmiddels aangegeven dat niet te zullen doen, zodat in die plaatsen toeristen gewoon als vanouds de coffeeshops kunnen blijven bezoeken.

In Amsterdam bestaat een groot deel van de coffeeshopbezoekers uit toeristen, zodat onverkorte invoering van de wietpas ook het einde van een behoorlijk aantal coffeeshops zou hebben betekend. Bovendien zou dat ten koste zijn gegaan van de open en tolerante sfeer waarin mensen uit binnen- en buitenland elkaar van oudsher in de coffeeshops ontmoeten.

Dat geldt ook voor de Reguliersdwarsstraat, waar al decennialang drie coffeeshops gevestigd zijn. Free-I op nummer 70 werd zelfs al in 1978 geopend. Ook bij deze zaken bestaat een groot deel van de bezoekers uit toeristen, waarvan een aanzienlijk percentage homotoeristen.

Dat in Amsterdam geen wietpas wordt ingevoerd bleek achteraf het resultaat van een deal met minister Opstelten, waarbij burgemeester Van der Laan in ruil 70 coffeeshops zal sluiten: 39 die zich op de Wallen bevinden en 31 die te dicht bij scholen liggen.

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.