Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 17 juli 2022

Crowdfunding om te voorkomen dat Tawab dakloos wordt

Tawab kwam als vluchteling naar Nederland en zorgt al enkele jaren voor het vele groen in de Reguliersdwarsstraat. Nu is vanuit de straat een crowdfunding gestart om te voorkomen dat hij dakloos wordt.


Tawab geeft het groen water
Tawab geeft het groen in de straat water


Tawab Khosbin vluchtte in 2001 uit Afghanistan en kwam via Rusland in Nederland terecht, maar het duurde lang voordat hij een verblijfsvergunning kreeg. Hij ging van het ene asielzoekerscentrum (AZC) naar het andere en zwierf ook een tijd op straat.

In 2017 kreeg hij eindelijk zijn verblijfsvergunning en kon toen aan de slag in de spoelkeuken van het bekende knoflookrestaurant Garlic Queen in de Reguliersdwarsstraat, waar hij bevriend raakte met eigenaar Geert de Natris.

Niet lang daarna wierp Tawab zich ook op om vrijwillig het vele groen, dat sinds 2016 in de straat was aangebracht in het kader van Secret Village, van water te voorzien - een behoorlijke, maar onontbeerlijke klus.

Aanvankelijk woonde Tawab in de Pijp, maar toen hij dat huis moest verlaten hielp Geert hem aan een nieuwe plek, maar ook daar moest hij al vrij snel weer uit. De huisbaas regelde toen een garage aan de Kromboomsloot, die Tawab samen met wat vrienden tot een provisorische woning ombouwde.


Tegenslagen

Om wat meer geld te verdienen begon Tawab begin 2020 de Secret Village Bike Shop, een kleine winkel voor fietsen en fietsreparaties - dat leek een gat in de markt gezien hoeveel mensen op de fiets naar de Reguliersdwarsstraat komen. Helaas was hij nog maar net open of de coronacrisis sloeg toe en daardoor kwam er bijna niemand meer naar de straat.

Hierdoor kon hij de huur niet meer opbrengen en kwam in de schulden, met als gevolg dat hij de winkel begin van deze maand aan zijn compagnon heeft moeten overdragen. Voor twee personen was de zaak niet rendabel genoeg.

En nu wacht Tawab al weer een volgende tegenslag: het huurcontract voor de garageruimte waar hij nu met zijn gezin woont loopt per 1 oktober af. Verlenging zit er niet in, want de verhuurder wil de ruimte gaan verbouwen om het waarschijnlijk flink duurder te kunnen verhuren.

Om te voorkomen dat Tawab en zijn vrouw en kinderen straks op straat staan is Geert de Natris nu een crowdfundingsactie gestart. Hij hoopt minstens 30.000,- euro op te halen zodat Tawab daarmee in elk geval twee jaar lang een woning kan huren. Met behulp van andere ondernemers uit de Reguliersdwarsstraat is er al ruim 5.000,- euro binnen.

> Klik hier om een donatie te doen voor Tawab en zijn gezin!

- Dit nieuws verscheen ook bij AT5, Het Parool, Hart van Nederland en in De Telegraaf


Update 6 oktober 2022:
Geert van de Garlic Queen heeft inmiddels laten weten dat Tawab en zijn gezin een klein maar fijn appartment hebben betrokken. De opbrengst van de crowdfunding, ruim 15.000,- euro, zal worden gebruikt om de eerste maanden huur en de nodige dingen voor de inrichting te betalen.

0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.