De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 6 mei 2019

Reguliersdwars vertegenwoordigd bij Dodenherdenking

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking die op 4 mei op het Amsterdamse Homomonument plaatsvond werd voor het eerst ook een krans gelegd namens de homohoreca in het Secret Village-gedeelte van de Reguliersdwarsstraat.


Dodenherdenking op het Homomonument, 4 mei 2019

Overzicht van de dodenherdenking op het Homomonument
tegen de achtergrond van de Westerkerk
(klik ter vergroting)


Herdenking

De plechtigheid begon met een korte stille tocht van de Westerkerk, langs het Anne Frank huis en over de naar COC-oprichter Niek Engelschman genoemde brug naar het Homomonument.

Vervolgens werd het signaal taptoe geblazen en werden twee minuten stilte in acht genomen ter herdenking van de homomannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders die werden en worden vervolgd om hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De eerste spreker was Job Cohen, die als burgemeester van Amsterdam in 2001 de allereerste huwelijken voor paren van gelijk geslacht sloot. Hij vertelde over de oorsprong van de roze driehoek en dat er, anders dan vaak gedacht, tijdens de bezetting geen grootschalige vervolging van homo's heeft plaatsgevonden.



De toespraak van voormalig burgemeester Job Cohen
(video: Facebook/MVS Gaystation)


Ook de volgende spreker, de vicevoorzitter van de Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht (SH&K), kwam met een opmerkelijke historische nuancering: na de bevrijding werden door de politie zelfs nog meer homo's strafrechtelijk vervolgd dan tijdens de bezetting.

Daarna droeg Youth Pride Ambassador Justin Hermsen namens de Gender & Sexuality Alliances (GSA) een gedicht voor. Tussendoor was er muziek en dit alles werd in- en uitgeleid door ceremoniemeester Menne Vellinga.


Kranslegging

Tenslotte werden kransen gelegd, niet alleen door een hele reeks van LHBT-organisaties, maar ook namens de gemeente Amsterdam en de meeste partijen uit de gemeenteraad.

Namens homo-ondernemers in het algemeen wordt al jarenlang een krans gelegd door Hans Verhoeven, maar dit jaar was er voor het eerst ook een krans speciaal vanuit de homohoreca.

Deze krans werd gelegd door Eward Koning als voorzitter van de BIZ-vereniging Reguliersdwarsstraat, bijgestaan door straatmanager Ilse Vis en Alex Leslie namens café-club Soho:


Kranslegging op het Homomonument, 4 mei 2019

Vijfde van rechts: Ilse Vis, met achter haar Eward Koning, draagt samen met
Alex Leslie de krans van de homohoreca uit de Reguliersdwarsstraat
(klik ter vergroting)


Vanuit de positie van de Reguliersdwarsstraat als bekendste Nederlandse homo-uitgaansstraat, vindt het bestuur van de ondernemersvereniging het belangrijk om ook bij dit soort bijeenkomsten van de LHBT-gemeenschap presentie en betrokkenheid te tonen.


Drankje

Omdat de Westerkerk gerenoveerd wordt, was deze niet beschikbaar om na afloop van de plechtigheid nog wat te drinken. In plaats daarvan werd door de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat een drankje aangeboden in de Taboo Bar, waar ondanks het gure weer toch nog enkele tientallen aanwezigen gebruik van maakten.


- Lees ook: Homoseksualiteit in nazi-Duitsland






0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.